torstai 9. joulukuuta 2021

Muulers oli myynnissä jenkkimuuliryhmässä! Scammereilla on "näppärä" tapa huijata ihmisiltä varausmaksuja!

Hieraisin silmiäni pariin kertaan kun sain Instaan eräältä muuliharrastajalta kuvakaappauksen myynti-ilmoituksesta amerikkalaisesta muulinmyyntiryhmästä. Ilmoituksessa myytiin 12-vuotiasta 14.1 handsin korkuista Rosami -nimistä muulia. Myyntikuvat oli napattu luultavasti mun Instagramista, koska kaikkia kuvia ei ole ollut täällä blogissa.

Laitoin ryhmään liittymispyynnön ja etsin sen jälkeen myyjän Instasta, ja hänet nopeasti löysinkin koska yksi kuva oli sama kuin profiilikuva Facebookissa. Luulin ensin että kyseessä oli nainen, mutta myyjä olikin todennäköisesti mies. Myyjän nimestä ei näin suomalaisena voinut olla satavarma. Profiilikuvassa olivat siis molemmat heteroparin osapuolet. Instassa oli profiilissa kuvia lapsista, harrastuksista ja muuleista ja kaikki näytti ns normaalilta ja luotettavalta.

Laitoin jo illalla omaan Instastooriini jakoon saamani kuvakaappaukset ja taggasin myyjän, huomatakseni että aamuun mennessä hän oli minut Instassa blokannut.

Seuraavana päivänä minut hyväksyttiin ryhmään, jossa ilmoitus vielä oli. Kirjoitin kommenttina varoituksen myyjästä ja kommentoin vielä jokaiselle kiinnostuneelle että kyseessä  on cyzetus. Muutaman tunnin kuluttua ryhmän ylläpito heräili (huomatkaa aikaero) ja poisti ilmoituksen.

Mm tämä kuva oli myynti-ilmoituksessa. Kuva: Sanna Rokka
Kirjoitin ryhmään vielä oman aloituksen käyttäen kahta samaa kuvaa. Kerroin myyjän nimen ja varoitin huijauksesta. Pyysin myös kokemuksia tällaisista scammereista, jotta saan materiaalia somejulkaisuun.

Scammerit toimivat eri tavoin, mutta tämä henkilö oli satuillut Facebookkiin tarinan täydellisestä koko perheen muulista. Tarkoituksena on ilmeisesti saada mahdollisimman moni kiinnostumaan muulista (kiinnostuneita tosiaan oli paljon), scammeri kertoo lisätietoa muulista ja lähettää lisää kuvia (niitä löytyy rajattomasti mun Instagramista). Sitten tää myyjä kertoo että muulista on tosi moni kiinnostunut, että panttimaksulla hän suostuu pitämään muulia varattuna jokaiselle kysyjälle.

Scammeri tsekkaa ostajan profiilista tämän sijainnin ja keksii muulille sopivan sijainnin, ei liian lähelle muttei liian kauaskaan. Katsomaan ei kuitenkaan pääse, koska scammer ei halua mitään rallia pihalleen. Osoitteen saa vasta kun on tosiostaja, eli kun on maksanut varausmaksun. Ja tokikaan osoitetta ei koskaan tule, vaan tässä kohtaa myyjä blokkaa ostajaehdokkaan ja katoaa tätä kautta maisemista. Olikin aika ihme että tämä scammeri oli niin helposti löydettävissä Instagramista, hän on ehkä ensikertalainen.

Eräs muulista kiinnostunut kertoi että oli kysynyt muulin sijaintia useampaan otteeseen saamatta vastausta. Tänä aikana scammer siis keräilee kiinnostuneita ostajia mahdollisimman suuren määrän, ensimmäisiä kiinnostuneita joutuu siis pitämään "holdissa" hetken aikaa jotta kiinnostuneita on enemmän. Ja myös siksi, ettei kukaan käräyttäisi tiliä Facebookille koska silloin bisnekset menevät ihan mönkään.

Postauksen aloituskuvana (klikkaa se isommaksi) oli koko ilmoitus alkuperäisenä, blurrasin siitä myyjän nimen jotta oikea henkilö ei saa vihaa niskaansa. Scammerin tili on nimittäin nyt jo poistettu. Tässä on alla suomennettuna parhaat palat. On tämä sellainen ihmemuuli, ettei ole ihme että se herätti runsaasti kiinnostusta!

 • 100% turvallinen ratsu kaiken tasoisilla ratsastajilla
 • kulkee mihin tahansa, mihin pyytää
 • kokenut lintumetsällä
 • ylittää veden, tukit ja OJAT
 • tosi näyttävä muuli ja kantaa itsensä kuin isot muulit, kaunis pää (tämä imarteli)
 • käytetty karjanajon lisäksi hevosten keruussa laitumelta
 • ollut lastenjuhlissa, ja ollut hitti. Antaa lasten maalata ympäri kehoaan ja vetää lapsia pulkassa
 • Rosami on tosi rauhallinen eikä koskaan kuumene
 • kooltaan Rosami on täydellinen ja pysyy isojenkin muulien vauhdissa (korkeus oli ilmoitettu oikein)
 • Rosamilla voidaan ratsastaa satulatta ja kakspäällä
 • Helppo ottaa kiinni, seisoo satuloidessa, selkäännousussa, harjauksessa, pesemisessä ja kengityksessä (tämä on kyllä totta)
 • ei ikinä spookkaa
 • Rosamilla joka päivä on samanlainen, eli sen luonne ei vaihdu tuulen mukaan
 • jos etsit legit pomminvarmaa muulia, jonka voit luottaa lastesi seuraan, Rosami on sun tyttö!
 • hinta 7500$
 • kuljetusmahdollisuuksia on
 • sijainnin saa tietoonsa yksityisviestillä

Kuten Instagramin päivityksessä jo totesinkin, jos se tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se sitä yleensä onkin. Pomminvarmoja muuleja löytyy kyllä, mutta ne on teurastamossa prosessin loppupäässä.

Nopeasti selvisi että myös "myyjän" tili oli kopioitu ihan oikean muuliharrastajan tilistä. Se nyt oli odotettua, ei kukaan tee tätä omalla nimellään. Löysin tämän oikean myyjän ja hän kertoi minulle, että tämä oli jo kolmas kerta lyhyen ajan sisällä kun näin käy. Scammerin feikkiprofiilista ilmeni että suurin osa kuvista oli lisätty profiiliin tämän vuoden helmikuussa, eli silloin varkaus oli tapahtunut ja samaan aikaan oli varmaan perustettu useampi identtinen feikkiprofiili. Profiileja on sen jälkeen kasvateltu hankkimalla kavereita, jakamalla sisältöä jne, jotta tilit näyttäisivät mahdollisimman oikeilta. Minustakin feikkitili näytti siis olevan ihan ok!

Tässä tapauksessa scammeri oli tällä samalla nimellä myynyt vain muuleja Facebookissa. Toivottavasti monikaan ei menettänyt rahojaan tai maksanut muulille kuljetusta (sekin oli nimittäin tarjolla 750 dollarin hintaan eräälle kiinnostuneelle).

Mutta miten tämä muhun liittyy? Periaatteessa minäkin olisin voinut saada lopulta vihaisia viestejä. Näillä kuvilla on aika helppo googlata tämä blogi ja Instagram-tili, joten huijattu ostajaehdokas olisi saattanut olla lopulta minuunkin yhteydessä. En toki olisi ollut mistään vastuussa, mutta selitäppä se sellaiselle henkilölle, joka on juuri maksanut omat ja miehensä säästöt hankkiakseen unelmamuulin.

Mutta suurin osa vihaisista viesteistä olisi varmaan mennyt tälle oikealle "Shawnille", joka on autuaan tietämätön koko kusetuksesta koska scammer on profiilin kopioinnin jälkeen estänyt tämän Facebookissa. Minäkin laitoin oikealle henkilölle kuvakaappauksia. 

Sama ilmoitus oli muuten ainakin kolmessa eri ryhmässä, Ranch Mules, Kanadan muuliryhmässä ja Kentuckyn muuliryhmässä. Muuli-ihmiset kuuluvat usein useampiin ryhmiin, itse olin ennestään Kanadan ryhmässä mutta algoritmi ei näyttänyt minulle ilmoitusta ollenkaan. Toisaalta ei ole epätavallista että muulia myydään ihan koko maalle, Yhdysvalloissa on käsittääkseni totuttu pitkiin kuljetusmatkoihin ja sen takia ei ole epätavallista olla tsekkaamatta muulia etukäteen jos myyjä tuntuu luotettavalta.

Eräs ostajaehdokas, jonka kanssa juttelin, tajusi kusetuksen kysyessään muulin painoa. Hänelle kerrottiin sen painavan 570 kiloa kun oikeasti tuollanen 143 cm muuli painaa vain 400 kg. Hänellä itsellään oli muuleja, joten hän huomasi heti ettei myyjä oikeasti tiedä muuleista mitään.

Lopulta kolmen päivän jälkeen Facebook sulki scammerin tilin. Vielä juuri ennen tilin sulkemista hän lähetti minulle  yksityisviestin Facebookissa. Viestissä luki "YOU FOOL". Mahdanko olla seuraava uhri? Sitä en itse tule tietämään jos hän ymmärtää blokata minut jatkossa heti.Ei kommentteja

Lähetä kommentti