perjantai 10. joulukuuta 2021

Kouluratsastukseen löytyi ihan uusi vaihde kun Muulin Wintec vaihtui Black Countryn koulusatulaan

 

Löysin harmikseni Muulin selästä satulan alta valkoista karvoitusta ja tarkempi tarkastelu osoitti, että karvoitusta oli vasemmalla puolella kämmenen kokoisella alueella ja oikealla puolella myös, mutta pienemmällä alueella. Muuli ei arkonut selkäänsä eikä selässä ollut lyöttymiä (rupea, vesirakkuloita, patteja).

Epäilin heti syyksi aiemmin syksyllä toteutettuja pidempiä maastoreissuja. Niitä kun osui useampi aika lyhyeen ajanjaksoon. Kutsuin ensin paikalle hierojan ja Muulia aikaisemminkin hieronut Silja tsekkasi Muulin läpi. Jumia oli juuri vasemmassa selkäfileessä ja oikealla puolella lautasen alueella.

Valkoinen aluekin on siitä jännä, että karvoista näkee, että valkoinen alue on ilmestynyt vasta syksyllä. Karvat ovat siis kärjestään n 1 cm matkalta ihan normaaleja ruskeita ja tyvestä valkoisia. Alueen reunoilla karvat ovat raidallisia, kärki ruskea, välissä valkoinen raita ja tyvestä jälleen ruskeita, kuin alue olisi parantunut muutaman millin kuluttua normaaliksi ja karva on kasvanut taas ruskeana. En olisi valkoista aluetta edes huomannut ellei ihan muutama karva olisi katkennut ns pahimmasta kohdasta. Toisella puolella selkää on samanmoinen alue, mutta sepäs ei kuvissa näykään, vaan karvoja on kädellä harattava vastakarvaan, jotta karvonen juuret näkyvät. 

Alla on video, kun haravoin karvoja kädelläni. 


Olin jo tuossa kohtaa siirtänyt länkkäsatulan hetkeksi lomalle ja ratsastanut vain enkkusatulalla, jonka virkaa toimitti siis Wintec 500 Wide. Muuli ei arkonut juuri selkäänsä, mutta satulavyön noukkiminen mahan alta sai sen nostelemaan takajalkojaan tai ainakin lepuuttamaan toista takasta. Ratsain en itse oikein saanut vasenta laukkaa nostettua kuin aivan pienellä ympyrällä "pakottamalla" ja laukka oli herkästi vastalaukkaa, ristilaukkaa tai jotain muuta sekameteliä.

Kun Muulin tarhakaverille Armakselle oli tulossa satulansovittaja käymään, ilmoitin Muulinkin halukkuudesta osallistua. En uskonut että sille löytyisi yhtäänä sopivaa satulaa, mutta olisi hyvä katsoa Muulin tämän hetken satulat läpi. Lisäksi minulla oli satulat kahdelta kaverilta sovitusta varten. Paras kaverini Google ei oikeastaan tuonut helpotusta tuskaani. Kuvittelin että Wintec olisi ihan ok, olenhan itse sovittanut sen kaaret suoraan selkään ja mielestäni se ei tee pistekuormitusta, mutta luettuani Vixenin sivuilta listan "oireista", joita epäsopiva satula voi aiheuttaa, olisin voinut ruksia melkein kaikki.

Mutta jotain on parantunutkin, Muuli kulki alamäet pitkään päätään heitellen, mutta sellainen loppui ehkä puolisen vuotta sitten yhtäkkiä kokonaan. Samoihin aikoihin se oli halukas myös jatkamaan ravia myös loivissa alamäissä, aikaisemmin se teki sen vastustellen ja päätään heilutellen, joten emme tietenkään koskaan ravanneet alamäkeen. Muuli vispaa häntäänsä ajoittain paljon, mutta se liittyy aina pohkeeseen. Muuli reagoi siis ihan jokaiseen jalalla annettavaan apuun heilauttamalla häntäänsä. Eli jos olette nähneet ratsastusvideoita, joissa sen häntä on paikoillaan, se tarkoittaa vain sitä että en käytä pohjetta tai ratsasta muutenkaan jalalla.

Tässä alla ovat kuvat, jotka otin Muulista marraskuun alussa ja lähetin satulansovittajalle.

Myös ajoittaista epäpuhtautta on ollut liikkeessä on/off vuoden ajan. Mutta Muuli on aina vertynyt eikä tätä tapahtu joka kerralla. Eron huomaan juuri ratsastuksen alussa ravin suuntaa ja kevennystä vaihtaessa, toinen ravi vaatii aina hieman sulattelua, sen verran kummalliselta se nimittäin aluksi tuntuu. En ole tästä somessa tätä ennen huudellutkaan, koska en tarvitse tähänkään vaivaan nettidiagnooseja. Epäpuhtaus ei ole ollut niin suurta että olisin saanut sitä videolle tai että se jatkuisi koko tunnin. Ja olen sellaisia vanhanliiton hevosharrastajia että jos se liikkeessä vertyy, niin sitten sitä liikettä annetaan. Mutta epäpuhtauskin voi olla satulan syytä, eikä se ole oikeastaan ihme jos satula on ollut niin huono, että se on saanut aikaiseksi karvatuppien kuolemisen.

Olen pohdiskellut satulan sopivuutta aiemminkin ja Impression padin kanssa tehdyt testaukset länkkäsatulan kanssa näyttivät jo tuolloin että satula painaa enemmän vasenta puolta. Tilanne ei tuolloin vain vielä eskaloitunut näin pitkälle. Tuolloin muutin länkkäsatulan padin täytteitä ja laitoin ne keskelle ja taakse, mutta myöhemmin poistin ne koska satula tuntui vielä huonommalta.

Kesällä otatin Muulista hiekkakuvien lisäksi kaviokuvat, nekin liittyivät samalla tähän epäpuhtauteen ja tuolloinhan selvisi, että takasten kavioluun kulma ei noudattelekaan täysin kavion seinämää. Sain siis luvan ottaa takasia pystymmiksi ja sitä olen syksyn aikana hiljalleen tehnytkin. Tämäkin voi vaikuttaa takapään epäpuhtauteen!

Mutta klinikallahan Muuli ei ole käynyt tämän tai muunkaan vaivan takia. Kuten kirjoitin tähän jo aiemmin, jos se liikkeellä lähtee niin liikettä sitten vaan. Muuli ei kuitenkaan ole ollut mitenkään erityisen haluton ja se muilla elämänsä osa-alueilla näyttää kyllä selkeästi jos se ei jostain pidä.

Black Country issikkasatulan alapuoli on ehtaa villaa. Kaupan päälle tuli edellisen käyttäjän valkoisia karvoja.


Tämän pohjustuksen jälkeen palaan taas postauksen aiheeseen eli uuteen satulaan. Tallille tuli käymään Satulapajasta Katja Rikassaari. Lähetin hänelle etukäteen kuvia Muulin selästä ja hän otti niiden perusteella budjettiini sopivia myyntivälityssatuloita mukaan ja katsoi samalla Muulin omat satulat.

Länkkäsatulaan saatiin ohjeistus padin toppaamisesta, palat vain eteen ja taakse jättäen keskikohdan palattomaksi. Tällä toimenpiteellä valkoisen karvan alue jää ilman täytepalaa eli kevenee hieman. Länkkäsatula istuu kyllä erittäin tiiviisti Muulin selkään, jopa liian tiiviisti.

Wintec noh, ripustin sen ylimmäiseen satulatelineeseen ja käytän tulevaisuudessa esteillä, Wintec on siis yleissatula joten sopii esteille paremmin kuin koulupenkki.

Katjan mukaan ottamista välittyssatuloista yksi oli sopiva ja istuva. Black Country -islanninhevossatula leveydessä MWja tuumakoossa 17 oli todella passeli. Koeratsastin satulan nopeasti kentällä Katjan tsekatessa sopivuutta. Ensivaikutelma oli että wow, näinkö  helppoa ratsastaminen voi olla!

Satula sovituskerralla

Satula seuraavalla ratsastuskerralla. Satulan alle tuli vielä tuommoinen pintelipatja kaksinkerroin ja topataan satulaa sitten vajaan puolen vuoden päästä jos sille tuntuu olevan sitten enää tarvetta. Muuli saattaa kasvatella pikkulihakset tuohon eteen nyt kun satula sen mahdollistaa.
Wintecissä jokainen askel ravissa oli tasapainoilua, jotenkin heiluin satulassa jatkuvasti johonkin suuntaan ja esimerkiksi jalat oli tosi vaikeaa saada pidettyä hiljaa omalla paikallaan. Jouduin koko ajan aktiivisesti pitää jalkojani edessä ja jos ratsastin täysin rentona, ne liikkuivat taakse ja istuntani alkoi heti kärsiä. Koska en paremmastakaan tiennyt, ajattelin tämän nyt vain olevan näin. Ja toki tiesin että yleissatulassa toppauspuoli on heikompaa kuin koulusatulassa. Mutta olihan ero nyt mieletön.

Jalat hakeutuivat paikoilleen ihan itsestään eivätkä keventäessä enää heiluneetkaan holtittomasti mihin sattuu. Harjoitusravi oli todella miellyttävää mutta paras juttu tulee tässä:

Muuli nosti sen minulle vaikean vasemman laukan ihan tosta noin vaan! Ja molempiin suuntiin se laukkasi ihan itse omalla moottorillaan. Wintecissä heiluin itse sen verran ettei ihme, ettei Muulia paljon kiinnostanut ylläpitää kolmatta askellajiaan. Tässä uudessa satulassa pystyin istumaan Muulia häiritsemättä.

Satula ei liikkunut milliäkään eteen (käytössä oli toki myös Rossnerin muotoiltu vyö) ja karvat olivat satulan alta suorassa. Erityisesti se valkoiseksi muuttunut vasen puoli on ollut Wintecin ja länkän käytön jälkeen "pörrössä", joten kyllähän ne epäsopivia ovat olleet, siitä nyt ei pääse mihinkään. 

Kuvasin satulansovituksesta pätkän Tiktokkiin ja Instagramiin ja se on tässä alla:


Satula jäi meille viikoksi kokeiluun jonka aikana sain tehdä päätöksen ostanko sen vai en. No päätin ostaa. Pyyntihinta oli 1200e, mutta tarjouksen ja vastatarjouksen jälkeen maksoin siitä 950 euroa.

Eniten siinä tökki ulkonäkö, nahka on kuvioitua ja satulan istuinta kiertää valkoinen tehosteraita. No, olen jo tottunut kumpaankin. Kuvioitu nahka on aika boss ja sitä raitaakaan en enää niin huomaa, sehän on ehkä mahdollista värjätäkin jollain nahkavärillä mustaksi jos se vielä jonkin ajan päästä häiritsee.

Olen nyt ratsastanut kentällä enkkua ihan ilolla aikaisemman suuren harmistuksen sijaan. Muuli liikkuu mielellään ja erityisen fiiliksissä olen parantuneista laukannostoista. Ja tiedättekö mitä, sitä ajoittaista epäpuhtauttakaan en ole enää joka kerralla tuntenut!

Länkkäsatula on ollut aikalailla kotona, mutta olen sitä satunnaisesti käyttänyt maastossa ja Muuli on liikkunut senkin kanssa mielellään ja reippaasti. Erityisesti laukannostot ovat nyt todella mukavia länkkäsatulan kanssa!

Tässä Muuli ihan muuten vaan.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti