torstai 28. lokakuuta 2021

Yhdysvaltojen kansallista muulipäivää juhlittiin 26.10., mutta tiedätkö mistä päivä on saanut alkunsa?

Kuva: Jannica Grönmark, nämä kuvat otettiin ihan syyskuun alussa kun ruska oli etelässä parhaimmillaan.
Useammat somepäivitykset muistuttivat kansallisesta muulipäivästä aiemmin tällä viikolla. Päivämäärä oli 26.10. ja päivää on vietetty vuodesta 1985 (syntymävuoteni) lähtien. Selvittelin päivän taustoja ja kerron ne tässä samalla teillekin. Instagramiin aiheesta kirjoittamani postaus sai nimittäin älyttömästi näkyvyyttä, joten asia näytti kiinnostavan!

Yhdysvaltojen muulibuumi liittyy vahvasti George Washingtoniin joka oli ennen presidenttihommiaan innovatiivinen maanviljelijä ja hän tiesi, että Espanjassa ja muualla Euroopassa oli upeita isoja muuleja, jotka syövät kuin aasit mutta työskentelevät paremmin kuin työhevoset.

Yhdysvalloissa oli vain sellanen pikkuongelma, että aasit olivat pienenlaisia ja sitä kautta muulitkin pieniä ja oikeisiin töihin käytökelvottomia vaikka sitkeitä piruja olivatkin.

Espanjassa isoja aaseja siis oli, mutta niiden hankkiminen oli haastavaa koska oli jollain tavalla laitonta myydä niitä ulkomaille. No muutamien kirjeiden lähettämisen jälkeen silloinen kuningas lähetti Washingtonille muutaman aasin lahjaksi.

Ja päivämäärällä 26.10.1785 Gloucesteriin saapui laiva mukanaan nämä aasit. Aasit olivat rodultaan zamorano-leoneseja ja ulkonäkö oli lähellä katalonianaasia ja poitounaasia. Väriltään aasit olivat mustia. Ensin aasit kuljetettiin Bostoniin ja sieltä taluttaen Mount Vernoniin eli Washingtonin kotitilalle. Talutusmatka kesti 25 päivää  ja matka oli noin 125 kilometriä. Aasien ja muulien historiasta on kerrottu kattavasti Mount Vernonin kotisivuilla, kannattaa tutustua!

Aasiori sai nimekseen Royal Gift. Ensimmäiseen vuoteen se ei ollut kiinnostunut tammoista, mutta sitten lähti. Royal Giftillä tehtiin tilaa myös uusille aasioreille (Washington sai lahjaksi niitä myöhemmin lisää ja osti lisäksi aaseja muistakin maista) ja muulimäärä lähti pian jyrkkään nousuun.

Vuonna 1808 arvioitiin Yhdysvalloissa olevan 855 000 muulia. Näistä suurin osa oli etelävaltioissa, koska pohjoisessa arvostettiin enemmän hevosia ja härkiä. Muuleja varten maahantuotiin aaseja ihan urakalla Espanjasta ja vuosien 1850 ja 1860 välillä muulien määrän kerrotaan tuplaantuneen maassa. 1889 kerrotaan syntyneen 150 000 muulivarsaa ja vajaat 10 vuotta myöhemmin muulien määrä oli 2,2 miljoonaa.

Zamorano-leonesinaaseja. Kuvaaja: Jacinta Lluch Valero (Flickr)
Muulien määrä jatkoi kasvuaan ja vuotta 1925 pidettiin huippuvuotena, silloin maassa oli melkein 6 miljoonaa muulia. No siitä ei sitten mennyt enää montaa vuotta kun muulit olivat muisto vain ja pelloilla hääri muulien sijaan traktorit.

Mutta taksiin tuohon muulipäivään. Tuntuu varmasti oudolta, että miksi muulipäivää vietetään päivänä, jolloin maahan saapui ensimmäinen isokokoinen aasiori? Miksei päivä ole "aasien arvostuspäivä"? No Yhdysvalloissa isojen aasien tehtävä oli toimia vain ja ainoastaan muulintekokonaina. Oreilla astutettiin hevostammoja ja tammojen tehtävä oli tuottaa uusia aasioreja. Jos aasit olivatkin terverakenteisia ja käyttökuntoisia lähtömaassaan Espanjassa, ei Yhdysvalloissa kiinnitetty huomiota kuin muulintuotantoon.

Aaseja käytettiin 1800-luvulla ihan ristiin keskenään ja zamorano-leonesinaasin piirteet olivat pian muisto vain, kun aaseihin haluttiin vain isoa kokoa. Nykyään Yhdysvalloissa aasit jaetaan neljään eri rotuun, joista oikeastaan vain kaksi on meikäläisittäin oikeita rotuja. Pienimmät aasit ovat välimeren miniaaseja (polveutuvat oikeasti aikoinaan Välimeren alueelta tuoduista pikkuaaseista) ja suurimmat mammuttiaaseja. Kaksi muuta "rotua" perustuu säkäkorkeuteen. Standard on se perusaasi noin 100 cm säkäkorkeudellaan ja large standard on sitten hieman suurempi mutta ei kuitenkaan mammuttiaasin minimimitoissa.

Mammuttiaasikin on siis alunperin vain mahdollisimman iso aasi muuleja varten, mutta nykyään (viimeiset 30-40 vuotta) niitäkin on jalostettu käyttöominaisuuksia silmälläpitäen. Mammuttiaaseja näkyy harrasteratsuina, maastossa ja kärryjenkin edessä. Haluan uskoa siihen, että jos muulin molemmat vanhemmat ovat tikissä olevia käyttöeläimiä, näkyy se positiivisesti myös muulin käyttöominaisuuksissa ja terveydessä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti