lauantai 23. lokakuuta 2021

Voiko rintavaljailla kiinnitettävä puhelin korvata actionkameran? Muuliprojekti testasi!

Olen aina välillä haaveillut uuden actionkameran ostamisesta, mutta katsoessani käytettyjen GoPro-kameroiden hintatasoa Torissa tulen aina toisiin ajatuksiin. Jopa aiemmin käyttämästäni Hero kolmosesta pyydetään edelleen kolminumeroisia summia, enkä tuota kolmosta saanut koskaan toimimaan puhelimellani ja akkukestokin oli niin ja näin, talvella viitisen minuuttia. Lisäksi actionkameran kanssa tökki kovasti se, että tiedostot olivat isoja ja niitä piti aina siirrellä laitteesta toiseen, jotta niitä pystyi editoimaan ja jakamaan tuotosta eri kanaville.

No asia pääsi aina välillä unohtumaan pitkäksi aikaa kunnes jokin aika sitten minulle valkenivat livestriimaiksen mahdollisuudet. Oletko kuullut, että ihmiset striimaavat elämäänsä esimerkiksi Twitchiin ja TikTokkiin ja tällä saattaa saada suuriakin katsojamääriä? Katsojat voivat siinä sitten katsoessaan kysellä kysymyksiä ja lahjoittaa rahaa striimaajalle. Haistoin tästä nimenomaan tuon tienausmahdollisuuden.

Sen jälkeen mietin tekniikkaa ja sitä, että actionkameran ostaminen vain tätä varten voisi olla huono idea varsinkin, kun akkukesto ei varmasti ole niin hyvä että kamera riittäisi koko tallireissun ajaksi.

Sitten tajusin että hei, puhelimellekin on olemassa oma mountti eli teline, johon puhelin puristetaan kiinni ja telineen voi sitten ruuvata rintavaljaiden kiinnikkeisiin! Kiinnikkeet taitavat nykyään olla aika universaaleja eli vaikka ilmeisesti juuri GoPro lanseerasi tietynlaiset kiinnikkeet, ovat kaiken merkkiset yhteensopivia keskenään.

Google auki ja minuutin päästä edessäni olivat rintavaljaat matkapuhelimelle. Laitoin ne siitä sitten tilaukseen ja ne tulivat jo muutaman päivän kuluttua.

Valjaat pääsivät heti tuoreeltaan testiin mutta tallilla heti hieman petyin, "leuat" jotka tulevat puhelimen ympäri ovat kyllä kumiset, mutta eivät tule riittävästi puhelimen reunan yli, jolloin puhelimen saa ihan itse omin voimin irrotettua mountin hampaista.

Tämä mountti tuli rintavaljaiden mukana. Nykyään se toimittaa virkaa ihan hyvin kolmijalassani ja käytän sitä kotivideoissa ja esim liveissä, jotka toteutan kotoa.

Laitoinkin heti ensimmäiselle reissulle vähän varmistusta ja teippasin puhelimen mounttiin vielä jesseteipillä kiinni.

Omassa LG G6-puhelimessani on mahdollista kuvata myös laajakuvana ja sitä todellakin käytin. Jos olisin kuvannut ns tavallisella kameralla, olisi videolla näkyneet lähinnä Muulin korvat ja niskahihna, laajakuvalla video näytti enemmän "actionkameratyyppiseltä", niissä kun yleensä on nimenomaan laajakuva.

Vaikka jeesusteippi peitti 1/3-osaa kännykän näytöstä, pystyin silti operoimaan puhelinta eli aloittamaan ja lopettamaan videoinnin. Parin tunnin maastoreissun + kuntoonlaiton aikana olin tullut kuvanneeksi melkein 40 minuuttia videoita! En nimittäin koskaan "muista" että minulla on nauhoitus päällä ja kuvailen ihan mitä sattuu. Puhelimestani loppuikin sitten akku vähän ennen kun palasimme maastosta, mutta se ei videon teossa nyt haitannut.

Tässä alla on ihan ensimmäinen tällä setillä kuvattu maastoiluvideo, kokosin klipit yhteen ihan puhelimellani. Olen ostanut siihen n 20 eurolla elinikäisen lisenssin editoriin nimeltä Movavi. Minulla on sama editori tietokoneella (olen ostanut siihenkin täysversion n parillakympillä), joten käyttö on tuttua.

Normaalisti käsittelen videot tietokoneella. Saan työskentelystä tietokoneella tarkempaa (en ole niin kovin näppärä sormistani että saisin puhelimen näytöllä leikkaukset putkeen) ja olen tietokoneella paljon nopeampikin.

Mutta toisaalta on todella helppoa kun tiedostot ovat jo valmiina puhelimella ja valmiin tuotoksen voin taas jakaa edelleen suoraan puhelimesta eikä tiedostojen tarvitse käväistä tietokoneella missään vaiheessa.


Äänitin videolle myös ääniraidan heti editoinnin jälkeen koska muuten maastoiluvideo olisi varmaan ollut aika tylsää katsottavaa. Pystyin nyt kertomaan samalla Muulista ja maastoilusta sen kanssa ja palaute eri somekanavilla on ollut todella positiivista.

Alla on vielä vertailuvideo GoPro Hero 3:lla kuvatusta maastoreissusta. Sen eduksi on ehdottomasti annettava keveys ja pieni koko: kamera ei lörähtele laukassa. Olipas muuten muutenkin mukavaa katsoa toi video läpi. Toi oli tosi kiva ja lämmin päivä ja tosi hyvä maastoreissu kaikin puolin! Nää on niitä klippejä, joita on tosi kiva jälkikäteen katsoa ja muistella.


Ja tässä alla on vielä toinen video, jonka olen kuvannut puhelimella rintavaljaissa. Kuvasin ohjasajoa laajakulmavideolla ja mielestäni videosta tuli oikein toimiva!


En kuitenkaan ollut tyytyväinen mounttiin, joten jatkoin googlaamista. Halusin uuden mountin nimenomaan siksi, että puhelin pysyisi siinä varmemmin kiinni Rintavaljaat ja peruskiinnikkeet minulla jo oli, joten tarvitsisin pelkän mountin, jossa olisi pohjassa 1/4 kierteet. Se on standardi kierrehommissa ja sen avulla mountin voi kiinnittää esim kolmijalkaan. Löysinkin heti pari paremman mallista ja laitoin e-Villeen tilauksen Ulanzi puhelinpidikkeestä. Hintaa toimituskuluineen tuli n 20 euroa (tilasin samalla myös varavirtalähteen).

Ulanzin leuat ovat heti paljon pitävämmät ja puhelin kiristetään niiden väliin ruuvaamalla mountin päällä olevaa ruuvia.
Erona rintavaljaiden mukana tulleeseen on se, että Ulanzin "leuat" ovat U:n muotoiset eikä puhelinta todellakaan saa siitä käsivoimin väännettyä irti. Tämän kanssa onkin paljon turvallisempaa maastoilla ja näytön käyttäminen on paljon helpompaa, kun siinä ei ole teippi häiritsemässä operaatiota. Lännensatulan kanssa on kuitenkin edelleen ongelma, kovassa laukassa ja köyrypukeissa systeemiin kohdistuu selllaisia g-voimia, että puhelin nytkähtää alas kuvaamaan omaa mahaani. Ja siinä voi sitten lännensatulan kanssa käydä sen verran hassusti, että murskaan puhelimen nupin ja mahani väliin.

Ulanzi saapui vajaassa parissa viikossa. Paketista tuli hyvinkin simppeli mutta raskasta tekoa oleva mountti. Painoeroa valjaiden mukana tulleeseen oli melkoisesti! En pystynyt keittiövaa'attomana näitä punnitsemaan, mutta Ulanzi on rautaa, ensimmäinen on muovia, joten se selittää eron. Ulanzin leuat olivat tosiaan hyvät ja kun puhelimen siihen väliin ruuvaa kiinni, ei sitä todellakaan saa irti ellei ruuuvia löysää.

Mountin painon arvelin kuitenkin heti tuottamaan ongelmia, kun puhelin "lörähti" alas kovassa vauhdissa kevyen mountin kanssa, mitä se olisi tämän raskaamman kanssa.. Testausta varten yritin ratkaista ongelmaa ohuella hiuskuminauhalla, joka mahdollistaisi kääntelyn, mutta estäisi puhelinta ihan täysin valahtamasta.

Ensimmäinen testiratsastus paljasti että idea oli hyvä ja puhelin pysyi suht pystyssä, mutta esimerkiksi ravissa se jousti kuminauhan kanssa ja kyyti oli aika pomppuisaa. Pidinkin sitten kädellä puhelimesta kiinni laukassa ja ravissa, mutta ainakaan ei tarvinnut pelätä että puhelin valahtaisi tai jopa irtoaisi.

Actionkamera on paljon kevyempi ja pienikokoisempi kuin iso puhelimeni, joten vaikka on näppärää että saan tiedostot suoraan puhelimeen ja käyttökin on helpompaa (suurempi näyttö), niin tuo "lörähtäminen" on oikeasti iso ongelma. Mietin jo jotakin kolmion mallista pesusientä rinnan ja puhelimen väliin, joka pitäisi puhelimen tietyssä kulmassa koko ajan. Ainoa ongelma on vain se, että käynnissä voin kääntää puhelinta enemmän kun taas ravissa ja laukassa tykkäisin nostaa sen pystyyn, koska olen itse pystymmässä/hieman etukumarassa.

Kuminauhan tilalle pitäisikin siis saada joku portaittainen säätö, joka pitäisi puhelimen tietyssä kulmassa, mutta se menee jo aikamoiseksi kikkailuksi.

Viimeisimmän mountin kanssa puhelimen kääntely on jähmeää (hyvä asia), mutta ratsastaessa kulma on sellainen, että liveen tulevat kommentit näkee kyllä. Ja koka valjaat ovat kuminauhaa, kannattaakin kääntää "koko hommaa" jos näyttöä pitää katsoa eikä muuttaa mountin kulmaa.
Puhelin rintavaljaissa sopii tosi kivasti maastakäsittelyn/ohjasajon/käynnin kuvaamiseen, koska se vapauttaa kädet ja rintamasuunta on yleensä oikea. Mutta ratsastuksessa nopeampien vauhtien kuvaaminen isolla puhelimella on vaikeaa. Jos minulla olisi joku tosi kevyt ja pieni älypuhelin, olisi homma toiminut muovisenkin mountin kanssa tosi kivasti! Actionkamerat ovat kevyempiä ja pienempiä kaikin puolin, tosin muistaakseni sain senkin lörähtämään laukassa ja jouduin tukemaan sitä kädellä.

Lopulta tilasin vielä toisenkin Ulanzin mountin. Tajusin nimittäin että pystyvideo on tulevaisuus ja koska postaan nykyään enimmäkseen Instan stooreihin ja TikTokkiin, tarvitsen kipeästi pystyvideota. Kahteen ensimmäiseen mounttiin en saanut puhelinta pystyasentoon, mutta kolmanteen se menee. Ulanzi mallina tuli tilatuksi siksi, että olin todella tyytyväinen sen laatuun edellisen mountin kohdalla, tosin kolmas versio oli siihen verrattuna hyvin muovinen mutta silti tosi laadukkaan ja jämäkän oloinen.

Uuteen mounttiin saa puhelimen myös vaakatasoon, eli puhelinta voi käyttää kummin päin vain saman maastoreissun aikana, mutta luulen että jos jatkossa haluan vaakakuvaa, tulen vaihtamaan siksi aikaa mountin jämäkämpään Ulanziin.

Viimeisimmässä Ulanzissa on myös aika tukevat leuat, jotka kapenevat selvästi päätä kohti, mutta tässä versiossa puhelinta ei kiristetä itse ruuvilla, vaan mountin leukoja pitää kiinni sisäänrakennettu jousi. Puhelimen saa siis irti ihan vaan vääntämällä riittävästi.1 kommentti

  1. Moro!
    Mitkä ovat siis lopulliset osat mitkä koit hyviksi?
    Itse ajattelin ruveta kuvailemaan/striimailemaan kalastusta ja mietin että mitä sitä tilaisi

    VastaaPoista