tiistai 23. maaliskuuta 2021

Ysärivessan päivitys pikkurahalla nykyaikaiseksi, DC-fixiä oviin ja laattamaalia seiniin ja lattiaan

Nyt kun remontin makuun päästiin, esittelen blogissa toisenkin pintaremonttikohteen mieheni asunnossa. Tämä on toteutettu viime vuonna kesällä, mutta on jäänyt blogissa esittelemättä.

Idea lähti naapurista, he olivat samaan tapaan dc-fixaamassa vessaansa joten miksei meilläkin. Olin jo aikaisemmin miettinyt kaakelimaaleilla tuunaamista, niin nyt koko vessa saisi sitten uutta ilmettä.

Vessassa ei siis sinänsä ollut mitään ongelmia mitkä kaipasivat korjausta. Säilytystilaa oli ihan mukavasti, mutta ilme oli ns vanhanaikainen. Kaakelimaalilla ja ovien muovittamisella ilmeestä tulisi heti freesimpi, joten tuumasta toimeen sitten.

Naapuri oli hyvin ystävällinen ja hoiti ovien urien tasoittamisen, hiomisen ja teippauksen. Kävin vain ostamassa DC-fix muovit Bauhausista. Siellä oli juuri silloin nämä muovit tarjouksessa. Naapuri suositteli ns kuviollisia muoveja, koska ne antaisivat tasoitusvirheille enemmän anteeksi. Valikoimaa noissa ei ole mitenkään valtavasti, joten nappasin valkoiset puukuvioidet muovit ja sälät mukaan.

Vessaa varten tarvittiin myös seinä- ja lattiapesuaineet. Näiden käyttö lattiakaivottomassa vessassa olikin muuten aika ärsyttävää, mutta remonttipyyhkeillä lattiankin putsaus onnistui hyvin. Seiniin ostin sellaista pesua, joka vain suihkitaan ja pyyhitään nihkeällä liinalla pois.

Lisäksi seiniin ja lattiaan ostettiin maalit, seiniin vaaleampaa ja lattiaan tummempaa. Lisäksi tarvitsin pari telaa, sudit ja maalauslootan.

Tuumasta toimeen sitten vaan!

Alla on kuva alkuperäisestä vessasta. Vessan taso ei siis ole ns alkuperäinen, se on muovitettu jo aikaisemmin. Siinä oleva muovikalvo on pysynyt muuten ihan älyttömän hyvänä!

Ruskea mökki on kissojen pesä.
Ensin irrottelin vessasta ovet ja kuskasin naapurille työstettäväksi. Aloitin vessaurakan seinien pesulla ja maalauksella, alla olevassa kuvassa olin juuri suojannut tason lehdillä.

Ensimmäinen maalikerros on telalla vedelty kaakeleille. Vanhat kuviot kuultavat vielä läpi selvästi.


Sudin seinät toiseen kertaan seuraavana päivänä. Toinen maalikerros piilotti kaakeleiden kuviot hyvin, toki kohokuvio jäi esille edelleen.

Sitten aloimme saada ovia takaisin "pajalta", kuvassa on osa ovista ja vetokaapit paikoillaan. Oviin ostin myös uudet vetimet, ei ollut ihan helppoa löytää uusia vetimiä tismalleen samalla reiänleveydellä mutta lopulta juuri Bauhausista ne löytyivät ja ne olivat vielä sieltä halvimmasta päästä. Toki uudet olisivat voineet olla eri leveydelläkin, mutta näin ei tarvinnut porata oviin uusia reikiä.
Seinien kuivuttua oli lattian vuoro. Pesin lattian vielä tässä kohtaa kunnolla mutta varoen, etten roiski lattiapesua maalatuille seinille. Lattian maalasin myös kahteen kertaan.

Tästä eteen päin onkin kuvia valmiista vessasta. Matto vaihtui Ikean tekotaljamattoon, mies vihasi syvästi vaaleanpunaista karvamattoa eivätkä kissatkaan halunneet vaaleanpunaisen maton yli koskaan kävellä. Ostin Ikeasta myös saippualle pumppupullon.

Jos työn olisi halunnut tehdä kunnolla, olisi vanhat silikonit pitänyt rapsutella kokonaan pois ennen maalaamista. Totesin kuitenkin lyhyen rapsutuksen jälkeen että antaa olla ja maalasin silikonien päälle. Ajattelin, että uusi silikoni peittää nurkkien maalausvirheet mutta ehei.. olin ostanut vahingossa väritöntä silikonia. Levitin sen kuitenkin parhaan taitoni mukaan ja sillä selvä.


Vessan vanhat koukut ja WC-paperiteline olivat ihan orkkiksia, valkoisia, kultamaalattuja ja niin ysäriä kuin mahdollista. Vanhat koukut olivat kahdella ruuvilla kiinni seinässä ja menin Bauhausiin toiveikkaana, jospa löytäisin uudet, jotka kävisivät samoihin reikiin.

Kuvittelin ne löytäväni (kuvassa) kunnes huomattiin että reikäväli on erilainen. Nämä laitettiin sitten kiinni vain yhdellä ruuvilla ja koukun pohja on niin suuri että se peittää toisenkin reiän seinästä. 

Teipattavat koukut olisivat olleet paljon halvempia mutta en uskaltanut laittaa sellaisia maalattuun laattaan, jos koukku irtoaisi, ottaisi se varmasti ison palan maalia mukaansa ja korjailu jälkikäteen olisi vaikeaa.

Remontin yhteydessä hankittiin tukkupaketti samanlaisia tummanharmaita käsipyyhkeitä, nekin osaltaan antavat vessalle ilmettä.


Näiden kuvien ottamisen jälkeen hana on vielä vaihdettu uudempaan Oras Vegaan, mutta vessan ulkoasuun sillä ei ollut vaikutusta joten en päivittänyt jälkeen-kuvia. Lisäksi vessan oven karmit ja katon listat on sudittu valkoisiksi, ne olivat päässeet kellertymään ajan saatossa. Nämä eivät kuitenkaan oikein näy kuvissa.

Miksi tällainen pieni vessaremontti eikä kunnollista? Talo on vasta 22 vuotta vanha, joten esimerkiksi kylppärin täysremontti on edessä vasta vuosien päästä. Ja tällainen kuiva pikkuvessa ei välttämättä kovin suurta remonttia kaipaa vielä silloinkaan. Nyt vessaan haluttiin saada hieman freesimpää ilmettä suhteellisen pienellä rahalla ja työllä. Mitään peruuttamatonta ei tehty, tosin eihän kukaan koskaan lähde noita laattoja rapsuttelemaan maalista irti.

Lopputuloksesta tuli ihan onnistunut ja tila on nyt meidän silmiimme rauhallisempi kuin ennen.

No mitä tämä sitten maksoi? Alla on laskelma, jossa on erikseen pinnat ja muut sälät.


 

1 kommentti

  1. Kivasti pienilläkin värivalinnoilla saa heti uutta ilmettä aikaan. Vaikka remontointi onkin rankkaa hommaa niin se on kyllä ihana tunne kun työt lopulta valmistuu. Meilläkin pitäisi tehdä pienimuotoisia maalaushommia vessassa ja keittiössä täällä Hämeenlinnassa.

    VastaaPoista