perjantai 20. marraskuuta 2020

Pukkilan kunnassa on Suomen suurin muulikeskittymä!

Pukkilan kunnalla on Korumies Arvin lisäksi toinenkin ylpeyden aihe. Kunnassa asuu nimittäin enemmän muuleja kuin missään muussa kunnassa Suomessa! Väkilukuun suhteutettuna Pukkila on todennäköisesti myös Suomen aasirikkain kunta. Tästä pitää huolen Hutkon laama- ja eläintila, jossa asuu viimeisimmän laskutoimituksen mukaan neljä muuliksi laskettavaa eläintä ja kahdeksan aasia. Melkoinen pitkäkorvajoukko!

Anun kanssa ollaan tunnettu tietenkin siitä lähtien, kun hän hankki ensimmäiset kaksi aasiaan. Hän varmasti ajatteli, että kiltit aasitytöt olisivat hyvä lisä eläinvaelluksille ja ne voisivat toimia talutusratsuinakin. Mutta kuten me kaikki tiedämme, ei aasien määrä jää koskaan siihen. Pian tilalla kirmaili muulitamma Olle, sitten vähän lisää aaseja, sitten iso jättimuuli Ranskasta, tähän väliin aaseja ja muuliaasi, sitten neljäs muuli ja tuoreimpana todella isokokoinen aasiruuna Belgiasta. Tämän ison aasiruunan pääsette tapaamaan keväällä Tampereella Hevoset messuilla. Olemme siellä mukana "Harrin" ja Muulin kanssa!

Kävin kesällä moikkaamassa Anun uusimpia pitkäkorvia kameran kanssa ja esittelen tässä nyt parhaan taitoni mukaan kolme muulia ja yhden muuliaasin. Toki kaksi muulia saattaa oikeasti olla muuliaasejakin, koska niiden taustat eivät ole niin hyvin tiedossa. Mutta varmasti voidaan sanoa että ainakin yksi näistä on muuli ja yksi on muuliaasi.

Toisaalta näitä kutsutaan yleisesti aina muuleiksi, jos siis taustasta ei olla ihan varmoja ja se on ihan okei, olen vain itse skeptinen muulien muuliuden suhteen nyt, kun selvisi että oma muulini onkin oikeasti muuliaasi.

Olle on jo tuttu muuli Muuliprojektin historiasta. Olle on ollut Muulin frendinä eri mestoissa muutamaankin otteeseen ja ne ovat tulleet tosi kivasti toimeen keskenään. Esimerkiksi tässä postauksessa oltiin Hevoset messuilla 2019, mukana oli tuolloin Anun toinenkin muuli Aapo. Olle on siis Anun (Hutkon tilan omistaja) ensimmäinen mullukka ja tuli vähän postimyyntinä. Sillä on ratsastettu ja ajettu kärryillä ja reellä, eli se on oikein monitoimimullukka. Se lähtee yksin maastoonkin ja on vedellyt hoitajansa kanssa oikeasti pitkiä maastoreissuja!

Aapon Anu hankki Ranskasta ja Aapo onkin ihan oikea rotumullukka. Se on pyreneittenmuuli, eli sen isä on pyreneittenaasi ja emä on percheron. Aapo onkin tosi jykevä, ei tosin ihan jättimäisen korkea, mutta rungoltaan lyhyt eli työhevosmallinen. Aapolla on Suomessa ratsastettu ja se oli myös ajokoulutuksessa, mutta tietääkseni sen ajoura ei ole vielä oikein startannut. Muulileirillä pari vuotta sitten se käyttäytyi välillä hyvin samaan tapaan kuin oma muulini ja otti ja lähti, toki pysyen aidatulla alueella. Siinä kohtaa mietin että huh, onneksi omani ei ollut se luvattu 158 cm korkea jätti vaan paljon pienempi ja myös hetken aikaa voimalla hallittavissa oleva mullu. Aaposta kerroin ihan tuoreeltaan Aasiyhdistyksen sivuilla. Sivun lopussa on myös video, mistä Aapon koon näkee paremmin.
Kolmanneksi Anu tuli hankkineensä äidin ja pojan. Äiti oli suurikokoinen aasitamma ja poika muuliaasi, jonka isä on knabstrubber. Tämä muuliaasi on ihan tarkoituksella Suomessa laitettu alulle ja oli kyllä todella näppärän näköinen nuorimies! Ikää Joonalla ei ole vielä riittävästi ratsastushommiin, mutta tulevaisuudessa uskon että se on todella helppo siedättää kaikkeen. Tässä näkee juuri sen eron, että kun muuli ja muuliaasi on rakkaudella tehty ja varsana paljon käsitelty, on niiden kanssa todella helppoa toimia myöhemminkin. No, kaverillani on tällainen itselle tehty muulivarsa ja vaikka se on nähnyt ihmisiä ja elänyt tasaisessa laumassa nuoresta asti, oli se kuitenkin melkoinen villikko nuorempana. Eli koskaan ei voi tietää mitä lopulta tulee, mutta ainakin Joona 3v oli tosi luottavainen eikä yhtään säpsy. Joonaa en ole blogissani esitellyt, mutta siitä voi lukea esittelyn Hutkon muulien esittelysivulta.

Tuoreimman muuliaasihankinnan Oliven Anu teki 2019, kun hän bongasi ulkomailta myynnissä olleen "vuonismuulin", jota myytiin saatesanoilla kiltti talutusratsu, ikänsä tässä perheessä ollut. Muistaakseni se ei ehkä ollut ihan sitä mitä piti ja pienikin se oli, mutta kaunis kuin karkki ja toimii varmasti hienosti talutusratsastuksessa jossain vaiheessa.

Ei Oliven taustalla välttämättä mitään vuonista ole, mutta nimitys vuonismuuli tulee sen värityksen perusteella. Tuollainen hallakko väritys on toki tyypillinen myös aaseille, eli tällä voi olla taustallaan mikä tahansa poni

Olen yrittänyt pitää listaa Suomen muuleista, muuliaaseista sun muista Aasiyhdistyksen sivuilla. Listaa pääset lukemaan tästä ja siinä on myös linkit Sukupostiin. Tällä hetkellä listalla on 26 aasijohdannaista.

Tässä alla on vielä muitakin kuvia Hutkon edustavasta muuliporukasta. Ne olivat omalla laidunlohkollaan tuona päivänä ja päivä oli erittäin paarmapitoinen, joten muulit eivät olleet hetkeäkään paikoillaan.







Tässä kuvassa näkyy Anun isokokoinen aasiruuna Harri. Harri on siis nähtävillä Tampereella Hevoset messuilla ensi keväänä.


2 kommenttia

  1. Komeita muuleja ja varsinkin toi "vuonismuuli" on eksoottisen näköinen��

    VastaaPoista
  2. Voi hyvänen aika miten on kauniita!

    VastaaPoista