tiistai 31. joulukuuta 2019

Muulimenojen vuoden 2019 tilinpäätös

Ei ole muulinpito halpaa ei. Sen todistaa jälleen kerran muulimenojen tilinpäätös, joka ei ole kaunista luettavaa. Tänä vuonna olin kuitenkin varautunut ja pysyin todella hyvin budjetissani!

Olin vuosi sitten laatinut budjetin tälle vuodelle ja kaskummaa, alitin sen 210 eurolla! Kulutin Muuliin rahaa viime vuonna yhteensä 8369,83 euroa. Se on paljon rahaa se. Kuukautta kohden se tekee 697 euroa.

Mutta mihin muulirahat oikein menivät tänä vuonna? Paneudutaan niihin seuraavaksi.

Tässä sama vielä tekstinä.

Muulimenot 2019

Tallivuokrat 4920e (410e/kk)
Kaviohuolto 271,15e (23e/kk)
Ruokinta 257,43e (21e/kk)
Terveydenhoito 460e (38e/kk)
Pakolliset menot 5908,58e (491e/kk)

Varuste- ja tarvikehankinnat 949,69e (79e/kk)
Koulutus ja tunnit 1361,56e (137e/kk)
Kilpaileminen 150e (13e/kk)
Valinnaiset menot 2461,25e (228e/kk)

YHTEENSÄ 8369,83 e (721e/kk)

Tulot 133e (muutama myyty varuste)


Kootut selitykset


Tallivuokrat ovat tietenkin sen, mitä ovat. Emme todellakaan ole Muulin kanssa vaihtamassa tallia, nykyisellä tallilla asiat ovat superhyvin ja Muuli saa ensiluokkaista hoitoa. Myös itse olen saanut koko rahalla terapiaa tänä vuonna omissa prosesseissani.

Kaviohuoltoa nostatti tänä vuonna yksi bootsihankinta ja Muulin kengitys tammikuun lopussa.

Ruokinta koostuu omasta kivennäisestäni, yrttiseoksesta ja mm chiansiemenistä. Ensi vuonna tämä tuleekin olemaan pienempi summa, sillä Muuli siirtyi käyttämään tallin tarjoamia kivennäisiä. Hifistely ruuan kanssa loppui nyt.

Terveydenhoitomenot sisälsivät kaksi raspausta, pari hierontaa ja rokotukset. Niistä ei voi eikä pidäkään pihistellä, mutta hierojaa Muuli ei kyllä oman surkean taloustilanteeni takia ole näkemässä ihan lähitulevaisuudessa.

Varustehankinnat olivat todella suuret, mutta osasin varautua niihin. Olinhan tilannut jo aikaa sitten Muulille hienoja mittatilausvarusteita. Niiden lisäksi summaa kasvatti uuden padin osto.

Koulutus ja tunnit sisälsi kaksi karjakurssia, niiden trailerivuokrat, omat ratsastustunnit, irtohypytyksiä sun muuta. Näistä menoista en halua nipistää, sillä pidän niitä harrastuksen suolana. Vaikka olenkin hyvin maastoiluhenkinen ihminen, haluan silti kehittyä ratsastajana, omassa hitaassa tahdissani.

Kisaaminen jäi kaksiin matkaratsastuskisoihin ja laukkakisoihin, joten menotkin ovat aika maltilliset. Näihin menoihin en laskenut polttoainekuluja, koska en ole laskenut niitä muutenkaan.

Budjetti seuraavalle vuodelle


Varustehankintoihin budjetoin 400 euroa. Sillä pitäisi selvitä tosi hyvin, jollen osta mitään sen suurempaa. Haaveissa olisi pitää toteutunut summa jossakin 200 euron paikkeilla.

Kaviohuoltoon laitoin 200 euroa, sillä saa pari kengitystä tai yhden kengityksen ja bootseja. Vaikka niitä saamarin bootseja en aio ostaa enää yhtään paria.

Tallivuokriin menee 4800 euroa.

Muulin ruokintamenoihin laitoin vain 100 euroa, koska se siirtyi käyttämään tallin kivennäisiä. Satasella ostan e-vitamiinia tarjouksesta. Chiansiemeniä on vielä ihan mukavasti jäljellä ja psylliumia Muuli ei suostu syömään.

Terveydenhuoltoon mennee luultavasti taas n 500 euroa, eli pari raspausta, rokotukset ja sitten vielä jotain kehonhuoltoa.

Koulutuksen ja tuntien osuudeksi budjetoin 1400 euroa euroa, mikä kattaa ensi vuoden Sannan järjestämän karjakurssin ja reilusti ratsastustunteja omalla tallilla. Lisäksi siinä on optio osallistua vielä jollekin leirille tai kurssille.

Jos budjetti toteutuu, ovat muulimenot kuukautta kohden  650 euroa, joka on vähemmän kuin tänä vuonna. Mutta jännä nähdä, kuinka tässä pysytään.. Periaatteessa budjetissa on ilmaa näissä ns valinnaisissa menoissa, mutta vuoden päästä nähdään, miten budjetissa pysyttiin. Tapani mukaan en ota siitä mitään stressiä.

Kuinka paljon Muuliin on tähän mennessä mennyt rahaa?


Tätä ei pitäisi laskea, mutta minussa on masokistin vikaa. Muuliin on tähän mennessä mennyt fyffeä yhteensä 35 280,85 euroa. Elukka on ollut minulla nelisen vuotta, eli karkeasti menoja on 8825 euroa vuodessa.

Ei jumalautasaatanavittu.

Miettikääpä lukijat sitä, että lyhennän asuntolainaani tällä hetkellä 362 euroa kuussa (summa sisältää koron). Jos nyt söisin Muulin ja käyttäisin siitä säästyvät rahat asuntolainaan nykyisen lyhennyksen lisäksi, olisin velaton 10 vuoden päästä nykyisen 25 vuoden sijaan.

Miettikääpä sitä. Miettikää. Minä en pysty.
Mullu on silti mammalle rakas enkä ihan heti ole sitä syömässä. Katsotaan vuoden kuluttua tilanne uudestaan.

2 kommenttia

  1. Mutta ajattele; Jos myisit Muulin joutuisit todennäköisesti terapiaan. Psykoterapia maksaa täällä seudulla 96e/kerta. Kävisit siellä monta kertaa viikossa puhdistamassa päätäsi, niin se tulisi yhtä kalliiksi kuin Muuli. 🙈🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on ihan totta. Hevoset ovat tosi hyviä terapeutteja, niiden kanssa ja niistä huolehtiessa ei ehdi miettiä omia ongelmiaan kyllä yhtään. Ja mielummin mä kyllä elätän yhtä muulia kuin terapeuttia.

      Poista