perjantai 27. joulukuuta 2019

Yhdelle keräilymuulille löytyy aina tilaa, tervetuloa vitriiniin koulumuuli Buckeye!

Breyer on yhdysvaltalainen yritys, joka on valmistanut hevosfiguureita 1950-luvulta lähtien. Ensimmäinen hevonen tehtiin osaksi pöytäkelloa, mutta ihmiset ottivat valmistajana yhteyttä ja halusivat ostaa pelkän hevosen. Jo tuo ensimmäinen mallihevonen oli niin upean yksityiskohtainen ja aito, että se kiinnosti ihmisiä. Myöhemmin 80-luvulla yrityksen osti Reeves International, joka pyörittää hevosbisnestä edelleen.

Jokainen hevonen tehdään ainakin osittain käsityönä. Breyeristä kerrotaan, että jokainen koni käy noin 20 työntekijän käsien läpi. Hevoset ruiskumaalataan käsin ja yksityiskohdat tehdään siveltimillä. Näin hevoset eivät ole täysin identtisiä keskenään. Osa hevosista ja muuleista on tehty ihan oikeiden elävien esikuvien mukaan. Suomessa tunnetuimmat näistä ovat varmaankin täysiverinen kisahevonen Seabiscuit, elokuvatähti Black Beauty ja toinen elokuvatähti mustangi Spirit.

Breyer on valmistanut myös kaksi muulia Traditional-mallistoon, jonka hevoset on tehty mittasuhteessa 1:9 Muuleja Breyerin valikoimaan on kuulunut 90-luvulta lähtien. Ensimmäinen muuli olikin oikein muulien esikuva, sen asento oli nimittäin mallia "jäkittävä", eli se hannasi kaikilla kavioillaan liikettä vastaan. Vuosien varrella samaa mallia on käytetty useita kertoja, mutta muuli on maalattu eri tavalla ja myyty pieninä erikoiserinä. Tämän muulin eri värivariaatiot esittelee kattavasta Indentify your Breyer-sivusto.
Jäkittävä muuli sai pitää asemansa ainoana Breyermuulina peräti 90-luvulle asti, jolloin kaunis palominon värinen muuli tuli myyntiin 1996. Samasta muotista, mutta toki eri värisinä ovat syntyneet tuoreimmatkin Breyermuulit, Jubilation ja Buckeye. 2003 valmistui myös muuli Maynard's Miss Sheba, joka oli tuohon aikaan voittamaton muulikilpailuissa.

Stablemates-kokoelmaan ilmestyi myös muulimalli 1998. Nämä hevoset ovat pienempiä kuin ostamani Buckeye. Vuonna 2018 pikkumuuli tunnettiin nimellä Finn ja se on ollut saatavilla Stablemates Collector's clubin kautta. Tätä ei siis voi ostaa kaupasta.

"Jubilation", ilmestyi valikoimaan 2015 ja sen värityksen esikuvana toimi yhdysvaltalaisen  Meredith Hodgesin kasvattama ja omistama Lucky Three Diamond Jubilee. Hodges on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista muulinkouluttajista. Hän panostaa nykyään DVD-tuotantoon eikä käsittääkseni kouluta vieraita muuleja tai vedä klinikoita kuin kotitilallaan.
Lucky Three Diamond Jubilee, kuva: Lucky Three Ranch
Tuoreimman muulin Breyer valmisti tänä vuonna, kun kesäkuussa julkaistiin kuva Buckeyestä, koulumuulista! Tälläkin kertaa muulin esikuvana käytettiin ihan oikeaa muulia. Buckeye on yhdysvaltalainen upea kirjava muuli, jolla tosiaan kisataan kouluratsastuksessa. Muulin elämää voi seurata sen Facebook-sivulla.

Tässä kohtaa tiesin, että Breyerkeräilijän urani oli väistämättä alkamassa. Tuo mullukka oli pakko saada vitriiniin, mutta mistä? Googlasin ja löysin vain tiedon, että Breyereitä myy Suomessa Horze ja Lahjakas.fi. Eurooppalaisista nettikaupoista en löytänyt muulia ollenkaan. Jenkeistä olisin saanut sen todennäköisesti tilattua, mutta kallis postimaksu ja arvonlisäverot sun muut eivät kiinnostaneet. Myyntihinta keräilyhevosillakin oli sama Yhdysvalloissa ja Euroopassa, joten muuli tulisi rapakon takaa tilattuna maksamaan paljon enemmän.

Otin sähköpostilla yhteyttä Lahjakas.fi-verkkokauppaan ja yllätyksekseni sain vastauksen melkein heti! Kauppias tilasi valikoimiinsa muulia ja parin päivän kuluttua se löytyi verkkokaupasta! Breyer valmisti kuormasatulasettiä vielä Jubileen ilmestyessä 2005, mutta sitä ei enää ollut saatavilla ja hetken ajan suunnittelin tilaavani muulilleni enkkusatulan ja suitset, mutta jätin ne kuitenkin vielä rahapulassani tilaamatta. Tilausvaiheessa en ollut varma siitä, tulenko koskaan purkamaan Buckeyetä laatikostaan vai jättäisinkö sen odottamaan arvonnousua.. Myyntilaatikko ei kuitenkaan ollut ihan niin hieno, että haluaisin katsella sitä keittiöni vitriinissä. Vain paras sijoituspaikka Buckeyelle!
Buckeye Breyerin promokuvassa. Kuva: Breyer
Alla on Buckeyen ja Samantha Majorsin koulurata vuodelta 2017.

Oma Buckeyeni saapui muutama päivä sitten ja on upea! Se sopii täydellisesti asumaan vitriiniini. Se ei ainakaan tällä hetkellä kaipaa mielestäni varusteita, mutta ehkäpä seuraavan muulin ilmestyessä (jos Breyer julkaisee muuleja samaan tahtiin tulevaisuudessakin, tapahtuu tämä suunnilleen vuonna 2023) tilaan lisävarusteitakin. Jos blogin lukijoista löytyy taitavia valjasseppiä keräilyhevosille, niin saa myös laittaa viestiä josko joku pystyisi tekemään Buckeyelle tajunnanräjäyttävän upeat kouluvarusteet! Korvausta vastaan tietenkin.3 kommenttia

 1. Ooh, olen jo jonkin aikaa odotellut josko tänne tulisi joskus mainintaa pienoismallihevosista (ja -muuleista), kerta (ilmeisesti) olet niistä ollut selvillä pitempäänkin!

  Harrastan itse pienoismallihevosia ja kerään Breyereitä, ja tänä vuonna olen ruvennut tekemään näitä 1:9 -koon heppoja myös kokonaan itse rautalangasta lähtien. Kolmas otus on kesken ja siitä pitäisi tulla muuli. Blogisi on oiva tiedonlähde sen suhteen. ;) (Pitää katsoa jos jossain kohtaa hankkisi itselleenkin Buckeyen, kun olen samaa moldia kyylännyt joskus aiemmin kun sitä eri värisenä Lahjakkaasta sai.)
  Varusteita teen myös, mutta en ehkä uskaltaisi lähteä kasaamaan jotain koulupenkkiä tilauksesta. Pitäisi ensin opetella askartelemaan niitä itselleni... Jostain Ameriikastahan löytyy paljon ihmisiä jotka tekevät ihan järjettömän hienoa tackia, mutta se sitten myös maksaakin sen verran.

  (Mie harrastan kans bloggaamista, tai ainakin yritän. Löytyy mm. tämmöinen: https://thetuherrus.blogspot.com/)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävin heti tsekkaamassa blogisi ja wow! En tiennyt että Breyer- tai ylipäätään pienoismaöliharrastajia olisi kovin paljon Suomessa. Jenkeissä kyllä melkoisesti. Nyt kyylään saisinko jostain ebaysta Suomeen muulivarsaa,joka on ilmestynyt Stablemates-sarjassa..

   Olen joitain upeita resin-aaseja ja muuleja nähnyt ja kai se on itse alettava muotoilemaan jos sellaisen haluaa 😅

   Niin ja hankittava ohutta nahkanauhaa,blogissasi olikin jo ohjeet suitsuttimien tekoon 😅

   Muuten, ei tuo Breyer ihan täydellinen muuli mielestäni ole. Se on rakeenteeltaan liian hevosmainen eli sillä on vain pitkät korvat. Sen pää on liian kapea ja hevosmainen, muuleilla on leveämpi otsa ja suurempi pää.

   Laita sitten muulityöstä päivitystä blogiisi niin jaan niitä oikein mielelläni Facebookissa!

   Poista
  2. Joo, aika minimaalinen popula meitä täällä on. Joskus oli ihan kerhokin, mutta se taisi kupsahtaa. Olen itse kyllä yrittänyt levittää tietoa, sitä kun ei suomeksi kauheasti ole (ainakaan ollut). Amerikkalaiset hevosmallarit ovat muuten suht kovia bloggaamaan, niitä löytyy lukulistasta enemmänkin (oman blogini sivupalkissa pitäisi pari näkyä).

   Jos ei jotain rotua tai eläintyyppiä tehdasmalleista tai resineistä löydy, niin sen voi saada sitten just ite tekemällä tai kustomoimalla (okei, helpommin sanottu kuin tehty). Kustomoin joskus jostain Schleichistä muulin noin kymmenen vuotta sitten, kun olin kakru ja aloittelin harrastusta... Ei tullut kovin sievää siitä. Pakko niitä on enemmänkin tekaista jossain kohtaa, ideoita kyllä olisi. Toki voi myös teettää haluamansa muulin jollain ammattilaisella (Suomesta löytyy sellaisia!) jos on varaa.

   Se Tuherruksessa näkyvä suitsituto on aika vanhentunut, uudempi näkyy täällä: https://thousandlakesmodels.blogspot.com/2019/11/how-to-traditional-scale-bridle.html Teen nahkanauhani keskimäärin itse, koska sopivaa ei tunnu löytyvän kaupoista.

   No nyt kun sanoit, niin kyllähän tuo aika hevosmainen on. Itse olen paljon katsellut että muuleilla on usein risti melko takana ja pienen näköinen kannikka verrattuna hevosiin.
   Yritän muistaa räpsiä mahdollisimman paljon vaihekuvia aina kun saan Scratchia työstettyä etiäppäin. Ehdin ainakin vielä korjata mahdolliset anatomiakämmit jos joku huomauttaa niistä etukäteen! :) Kirjaan sen valmistusprosessin kyllä kokoelmablogiin jossain kohtaa, jahka valmistuu. Just nyt se ei muistuta mitään älyllistä, mutta on saanut massaa folion päälle sen verran että seuraavaksi täytyy massailla jalat (jahka kehitän jostakin pöytätilaa muotoilulle...).

   Poista