sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Okra 2019 nähty ja koettu, mutta paras oli ponikärryjen eteen valjastettu lehmä!

Valtteri Änkö Ikaalisista ajaa usein kyyttölehmällä tapahtumissa. Tällä kertaa hän on Oripäässä Okra maatalousnäyttelyissä ja ihastutti näyttelyvieraita ajamalla yleisön joukossa kyytöllä. Kyytöllä on päällään pikalukolliset ponikoon silavaljaat ja suussa sillä on ihan oikeat kuolaimet.
Valtteri Änkö ilahdutti vierailijoita ajelemalla yleisön joukossa kyyttönsä kanssa!
Okra on Oripäässä kahden vuoden välein järjestettävä suuri maatalous- ja konenäyttely. Alkunsa Okra sai kuulemma koneista, mutta nykyään lentokentälle rakennetulla messualueella on runsaasti myös eläimiä ja muuta kivaa nähtävää kaltaisilleni ei-niin-traktoreista-innostuville messukävijöille. Tänä vuonna Okrassa oli mm karjanäyttely!

Hevosille oli kokonaan oma areena, mutta hevospuolen näytteilleasettajia ei kuitenkaan ollut kovin paljon. Hevosesitykset saivat kuitenkin ihan mukavasti katsojia ja hevosten karsinoilla kävi koko ajan kuhina.

Me hengailimme Sannan kanssa messualueella ja kuvasin myös hänen ja muiden karjapaimenten esitykset. Ensimmäisessä karjanajossa Sanna suostui jopa pitämään GoPro:ta, niin sain videoon kivoja pätkiä. Videoista on tarkoitus koota Sannalle ja muille vielä parempi video karjanajon demosta, joten pelkästään omaa vlogiani varten Sanna ei sentään kameraa käyttänyt!

Sanna Liimatainen esittelee lännenratsastusta Okrassa 2019
Sanna Liimatainen hevosensa kanssa

Sanna Kauppinen ja Sanna Liimatainen lännenhevostensa kanssa Okrassa 2019

Dancer on Sanna Kauppisen omistama paint-ruuna. Se on menestynyt lännenratsastuskilpailuissa ja se on erinomainen karjanajossa. Paint-hevoset ovat alunperin olleet kirjavia quarter-hevosia, mutta niiden jalostus eriytyi omakseen jo vuosia sitten ja nykyään quarter ja paint ovat omat rotunsa.
Sannan hevonen Dancer
Okra on iso, siis todella iso. Suurin osa näytteilleasettajista on tuonut paikalle koneita, mutta muillakin alueilla riitti katsottavaa. Atriat sun muut tarjoilivat maistiaisia, messuravintolat ihan oikeaa ruokaa ja lakuja oli joka nurkalla. Jymy-jäätelöä yritimme etsiä, mutta ostimme kinuski-suolapähkinäjäätelömme jonkin pienen jäätelöputiikin tiskiltä.

Paikalla oli runsaasti myös "torimyyjiä" ja rahansa olisi varmasti saanut hassattua, jos olisin käynyt jokaisen teltan läpi, onneksi sellaiseen ei ollut aikaa eikä niin mielenkiintoakaan! Työvaatteita myytiin myös paljon, mutta suurin osa vaatteista oli valitettavasti miesten kokoa. Navettahaalarit olisivat kiinnostaneet, mutta ne jäivät ostamatta kun loppupäivästä tulikin hieman kiire!
ArcticVet on 2019 perustettu uusi yritys, joka tuottaa hoitotuotteita eläimille. Tuotteita on ötökönpuremiin, muihin ruhjeisiin ja ne myös karkoittavat hyönteisiä.
ArcticVet oli mielenkiintoinen uusi tuote. Ötökänpyremiin ja muihin hiertymiin tarkoitetuissa hoitoaineissa oli mm pihkaa!
Messujen hienoin juttu oli ehdottomasti ponikärryjen eteen silavaljailla kiinnitetty kyyttö! Jälkikäteen sain tietoa, että se oli Änkön tilalta Ikaalisista ja kuulemma enennkin messuhulinoissa ollut mukana. Enkä epäile yhtään, niin coolina se oli ihmisvilinässä! Matka oli tosin nykivää, kun rapsuttelijoita oli joka puolella. Hauska yksityiskohta, lehmän silmät pullistuivat päästä aina, kun se pisti vetovaihteen silmään!

Sanna, toinen Sanna ja Kenneth esiintyivät hevosareenalla kahdesti päivässä. Ensin he demosivat hieman lännenratsastusta ja Sanna kertoi lajin syntyhistoriasta. Toinen Sanna näytti reining-liikkeitä ja Kenneth yritti kovasti lassota leikkilehmää. Ehkä se kerran jäikin lassoon.
Lännenratsastus on saanut alkunsa karjatyöskentelystä. Okrassa 2019 esiteltiin karjanpaimennusta hevosten kanssa kahdesti päivässä. Sanna Liimatainen antaa hiehoille painetta ja saa ne liikkumaan pois kujasta.

Kenneth Puskala esiintyy karjanäytöksessa Okra 2019 maatalousnäyttelyissä

Kenneth Puskala esiintyy karjanäytöksessa Okra 2019 maatalousnäyttelyissä

Sanna Liimatainen ja Kenneth Puskala demosivat karjanajoa hevosten kanssa Okrassa 2019

Kenneth Puskala esiintyy karjanäytöksessa Okra 2019 maatalousnäyttelyissä
Karjanajo oli kuitenkin paljon mielenkiintoisempaa. Areenalle otettiin kuusi hiehoa viereisestä aitauksesta ja niille rakennettiin kaksi kujaa tai karsinaa. Kolme ratsukkoa siirteli nautoja laumana ja pari kerrallaan paikasta toiseen ja tätä työskentelyä oli jälleen ilo katsoa! Se myös kiinnosti Okran kävijöitä. En ollut nimittäin ajoissa aidalla kamerani kanssa ja olikin haasteellista saada paikka aidalta kuvaamista varten!

Okra ja Farmari ovat aina vuorovuosina ja Farmari on ensi kesänä Mikkelissä heti heinäkuun alussa. Sinne onkin muuten jo alustavia suunnitelmia ja niihin liittyy myös Muuli!
Sanna Liimatainen, Kenneth Puskala ja Sanna Kauppinen Okrassa.
Sanna Liimatainen, Kenneth Puskala ja Sanna Kauppinen Okrassa.

1 kommentti