keskiviikko 10. lokakuuta 2018

Toinen sierain korkeammalla? Uneven/crooked nostrils

Jos luit postaukseni Belgian muulikeskuksesta, huomasit kuinka Muriel oli pistänyt merkille muulien sieraintenkohottelut. Olin huomannut tämän omastakin muulista, mutta vasta Sanna yhdisti eleen työnteon jälkeiseen oloon. Muuli siis usein nosteli toista sieraintaan kenttäsession jälkeen, jos joutui "vain" hengailemaan".

Muulin "uneven nostrils". Ero sierainten välillä on helppo nähdä. Toisessa kuvassa se nostaa vasemmanpuoleista sierainta ja toisessa oikeaa.
Halusin Muulistakin tällaiset kuvat, joten yhtenä päivänä, kun olin tehnyt ihan vain kevyesti maastakäsittelyä, jäin odottelemaan. Ja sieltä se tuli. Siinä kentällä kun hengailtiin ihan vain paikoillaan, alkoi Muuli nostella ensin toista sierainta ja sitten toista. Se piti sierainta noin 30 sekuntia ylhäällä, laski ja jonkin ajan päästä nosti taas jomman kumman sieraimen uudestaan ylös.

Se ei siis tuntikausia seiso sierain ylhäällä, vaan nostaa hetkittäin ylös ja jatkaa elämäänsä normaalisti.

Kun Herion sanoi Belgiassa, että se liittyy "miettimiseen", liittäisin sen itse samaan. Sitä ei ilmene niissä tilanteissa, joissa Muuli mutustelee tai lipoo huuliaan (kirjoitin niistä tarkemmin tässä postauksessa), vaan vasta treenin jälkeen, kun se on ollut jo jonkin aikaa ilman mitään painetta.

Donkey Sanctuaryn uusi opus aaseista kertoo, että eri korkeudella sijaitsevat sieraimet ovat yksi aasin kivusta kertovista ilmeistä. Tässä kuvakaappaus kirjan sivusta. Kirjan voi sähköisesti tilata itselleen Donkey Sanctuaryn sivujen kautta, eikä maksa mitään. Itse olen tilannut sen kovakantisena,

Kirjassa kerrotaan, että epätasaiset sieraimet ovat merkki pään/kasvojen lihasten jännityksestä. Koska Muuli nostelee sujuvasti kumpaakin sieraintaan, on sillä tämän mukaan kipuja kummallakin puolella päätä.

Muulin kohdalla sierainten nostelua tapahtuu tilanteissa, joissa ei sinällään ole mitään stressaavaa, mutta sehän ei kerro siitä, etteikö se voisi siinä hetkessä olla stressaantunut tai kipeä.

Kysyin asiaa vielä eräästä muulinomistajien Facebook-ryhmästä ja olin yllättynyt, kuinka vastaukset olivatkin tyyppiä, muuli on kipeä. Mutta osa siitä johtui siitä, etten ollut tarpeeksi hyvin selittänyt, että Muuli nostelee sieraimia vain hetkittäin, ei sentään kulje tarhassa toinen sierain ylhäällä.

Minua kehotettiin tilaamaan hammaslääkäri, koska joku hammas saattaa olla rikki. Juti on onneksi tulossa 3 viikon päästä ja Muulin hampaat ovat muutenkin olleet hyvässä hoidossa. Niitä ovat Suomessa hoitaneet sekä Juti että Mirjami Miettinen. Toisen muulilla oli ollut tällaista samaa ja siihen oli auttanut kiropraktikko ja kraniosakraalihoito ja samalla silmätkin olivat palanneet samalle korkeudelle. Tuhmasta muulista oli tullut kiltti, se oli vain ollut kipuinen. Eräs kertoi, että masterson method-hieroja katsoo mm tätä ilmettä hoitaessaan hevosia. Olen käyttänyt mastersonia Muuliinkin, siitä on tarkemmin tässä postauksessa.

Itse en ole huomannut, että Muulin silmätkin olisivat eri korkeudella ja koska Muuli nostelee kumpaakin sierainta, eikä vain toista, olisi se aika epätodennäköistäkin.

Tämä on niin mitätön asia, etten todellakaan ajatellut tilata eläinlääkäriä tsekkaamaan Muulia. Sen sijaan kysyin asiaa vielä isossa suomalaisessa Facebook-ryhmässä, että onko jonkun hevonen tehnyt samaa. En saanut kuin ihmetteleviä emojeita, eli ilmeisesti tätä ei ole ilmennyt hevosilla tai sitten sitä ei ole huomattu.

Googlasin lisää ja Facebooksivulla "A pony named Satan" olikin päivitys vuodelta 2017, jossa ponilla on tosi epätasaisesti sijoittuneet sieraimet. Referoin tekstin tähän ja päivitys löytyy upotettuna tästä alta.

Poni on siis alkujaan tosi hankala, itse saatana.

Ennen näitä kuvia ponia oli siis pyörössä käsitelty ja siedätetty jonkinlaiseen lippukeppiin. Se oli suhtautunut siihen ajoittain erittäin epäileväisesti mutta sitten ottanut asian hyvin. Kuvat on otettu siinä vaiheessa, kun ihminen otti lipun pois ja pakitti vähän ottaakseen paineen pois ja antaakseen ponille aikaa miettiä.

Tämä ei ole ensimmäinen päivitys, jossa on kuvattu ponin sieraimia. Sen omistaja liittää sen juuri kovaan miettimiseen työnteon jälkeen ja sen jälkeen, kun lipominen ja haukottelu ovat jo tulleet. Tällä ponilla on taustallaan jotain tosi isoja kaltoinkohteluita ja välillä se käyttäytyy kuin olisi varma, että ihminen tuli tappamaan sen. Kuulostaako tutulta? Kyllä!


Selitystä sierainten hetkelliselle nostelulle ei siis löytynyt. Se voi olla joillakin hevosilla/muuleilla/aaseilla vain yksi rentoutumisen merkki. Hampaista se ei todennäköisesti johdu, sillä Muuli on ollut hyvällä hammashoidolla eikä eläinlääkäri ole koskaan löytänyt sen suusta mitään yllätyksiä. Jos se nostelee molempia sieraimia, tekisikö se niin, jos se olisi toispuoleinen? En tiedä.

Jatkan asian selvittämistä.

4 kommenttia

 1. Ossilla on jatkuvasti toinen (äkkiä heittäisin että oikea, en muista) sierain alempana kuin toinen, on ollut jo kauan.. Hampaista tuskin johtuu kun tsekattu vinosieraimisuuden aikana kyllä kunnolla, mutta nyt alan pohtimaan syytä sillekin oikein kunnolla... Ollapa ongelmattoman eläimen omistaja, vaikka eipä niitä taida olla olemassakaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep :D se on siis jatkuvasti eri kohdalla? Kiropraktikkoa suositeltiin jenkkien muuliryhmässä siihen vaivaan. Olisi parempi kuin "tavallinen" hieroj. Kerrot sitten tuliko tuloksia :)

   Poista
 2. Piti etsiytyä googlella tänne, kun muistin tämän kirjoituksen. :D Katselin meinaan oman heppasen ensimmäisiä ratsastuskuvia, joissa oli toinen sierain korkeammalla. Heppa oli ihan tosi rento, ehkä vähän tietenkin ihmeissään uutta tilannetta? Mutta enemmän taisi vaikuttaa se, että tarjoilin sille herkkuja tämän nostetun sieraimen puolelta, ehkä se oli jotenkin valmiustilassa ottamaan lisää nameja? :D Pitänee pohtia asiaa tarkemmin, jos sieraimen nostelua vielä esiintyy. Selasin kaikki tarhassa otetut kuvat läpi, ja niissä turpa on kyllä ihan tasan. Jopa niissä, missä korvat on houkuteltu höröön huolestuttavilla äänillä. Ilman muuliprojektia tuskin olisin kiinnittänyt asiaan mitään huomiota. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei meilläkin siihen voisi liittyä herkku, haistelisiko se ihmisen puolen sieraimella tarkasti, että onko taskussa namia :D Mäkään en ole huomannut tätä mistään muista kuvista kuin niistä, jotka liittyy ihmisen kanssa tekemiseen... Jatkamme siis tutkimuksia!

   Poista