lauantai 9. syyskuuta 2017

Mitä kuuluu Tuulensuun Manu Uljakselle ja muille korvaeläimille?

Manu ja emänsä Pola. Aita poistettu meikäläisen mad photoshop skillsejä käyttäen.
Kaverillani Tuikella on Vihdissä sekalainen kavioeläinlauma. Siihen kuuluu tällä hetkellä neljä aasia, yksi hevonen ja yksi muuli, Tuulensuun Manu Uljas. Kävin Tuikella viimeksi vuosi sitten ensin katsomassa tuoretta muulivarsaa ja myöhemmin kesällä ratsastamassa. Erityisesti ratsastuspostauksessa on hienoja kuvia, kun Susanna oli kanssamme aaseilemassa!

Me nimittäin tarvitsemme aina mukaan kolmannenkin henkilön, jotta reissu saadaan varmasti tallenenttua (pics or didn't happen ja sitä rataa). Kaksi siis ratsastaa ja yksi juoksee edestakaisin kameran kanssa. Tällä kertaa halusin saada myös videoita, joten olisimme oikeastaan tarvinneet neljännenkin henkilön ottamaan kuvia, kun minä huolehdin videotuotannosta.

Viime hetken peruutuksen takia jäimme melkein ilman kuvaajaa, mutta laitoin Facebookissa kyselyitä menemään ja kaverini Emmi ilmoittautui kärppänä mukaan ja niin pääsimme lähtemään Helsingistä kahden maissa kohti Vihtiä. Ja se on muuten kaukana, voin kertoa, ajoimme työpaikaltani tunnin!

Minulla oli taas mukana Muulin lännensatula, koska se ei ainakaan tällä hetkellä sovi Muulille ja se on ollut turhan panttina autotallissamme säilytyksessä. Jätin sen itseasiassa Tuikelle lainaan, koska miksi pitäisin sitä pölyttymässä ja Tuikella on varmasti enemmän käyttöä sille. Satula istuu todella passelisti mammuttiaasi Tompalle!Minä ja Tuike ratsastimme menomatkalla laitumelle. Tompasta oli tullut kunnon herrasmies, se ei yrittänyt syödä juuri ollenkaan ja jos yritti, uskoi se heti ohjasotetta eikä vetänyt päätään maahan, vaikka se olisi voimalla varmasti pystynyt niin tekemäänkin. Näillä aaseilla on käytössään hackamoret.

Parin laukkapätkän jälkeen Emmi pääsi Tompan puikkoihin ja siirryin videoimaan vauhdikkaampia pätkiä. Aika hissuttelua ne kuitenkin olivat eikä laukka oikein maistunut, varsinkaan laitumella, jossa aasit yrittivät lähinnä vain syödä.

Videolta voit kurkata kuinka turvallisia ainakin nämä aasit ovat, selässä voi keikkua miten vain ja aasi vain nököttää paikoillaan syömässä! Olen muuten itse tosi tyytyväinen tähän videoon ja se on (tällä hetkellä) paras mitä olen tehnyt. Kun aihe on kiva ja materiaalia on reilusti, muttei liikaa (taisi olla puoli tuntia, jonka supistin 12 minuuttiin), saa ihan hyvää aikaiseksi. Musiikki tekee paljon, eikä tätä jaksaisi katsoa ilman taustamusiikkia. Tällä kertaa käyttövapaat musiikit tarjoili Bensound.


Kotitallilla Tuike laittoi vauhtia muuhun laumaan, jotta saisimme niistä vauhdikkaita kuvia. Harmi vain että päivä oli todella pilvinen ja kuvista aika heilahtaneita ja rakeisia. Eikä käyttämäni objektiivikaan oikein soveltunut liikekuviin.

Manuhan on hyvin samanlainen kuin minun muulini. Se suhtautuu vieraisiin varautuneesti eikä todellakaan anna koskea. Manu tutustuu kyllä mielellään korvat hörössä, mutta ihmisellä ei ole mitään asiaa koskettaa tätä arvoisaa muulia. Seistessäni laitumella, se hiipi useasti taakseni haistelemaan minua, mutta jos käännyin sitä kohti, se lähti kävelemään pois. Ja jos siihen yritti koskea, se lähti pois nopeammin. Videollakin näkyy kuinka kuvaan sitä selfiekameralla, mutta kun käännyn sitä kohti, ei sitä kiinnosta enää yhtään.

Ja Manua on sentään käsitelty ihan ensimmäisestä elinpäivästä lähtien ja se on nähnyt ihmisiä!
Muuleista sanotaankin yleisesti että niiden itsesuojeluvaisto on paljon suurempi kuin hevosilla tai aaseilla, mistä lie johtuukaan. Tai kun hevosen itsesuojeluvaisto sanoo että juokse karkuun, ja aasi sentään vähän miettii että juokseeko karkuun, niin muulit ovat ihan sekaisin ja häipyvät jo, kun arvelevat että kohta voi käydä huonosti. Siis eivät kaikki, mutta ainakin Manu ja Muuli.

Manun kanssa on treenattu talutusta, sekä maastakäsin että ratsailta niin, että Tuike on ratsastanut sen emällä. Manu antaa Tuiken hoitaa kavionsa ja kiinnikin se antaa nykyään hyvin, ainakin sisältä pihatosta. Lauma asustelee siis siirtotallissa, jota käytetään pihattona. Lisäksi niillä on käytössään toinen, vanhempi pihatto.

Tuiken eläinlauman elämää voit seurata Tuulensuun Facebooksivuilta.

Aaseista näkee tosi helposti, mitkä niistä ovat "bonded". Kuvassa kaksi harmaata aasia ovat bestikset, emä ja varsa ovat tietenkin bestkikset ja takimpana olevat Tomppa ja Elvis ovat bestikset keskenään.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti