keskiviikko 8. kesäkuuta 2016

Muulilla voi nyt kantaa kuormaa ja ajaa

...tai sellaisen leikkauksen urakoin sen häntään. Olen nähnyt kuvia, jossa muulin häntään on leikattu kivoja kuvioita. Ajattelin että se on vain koristeena koska muulien häntäjouhet ovet ylhäältä lyhyet koska häntä muistuttaa hieman aasin häntää. Kuvioita leikkaamalla häntä ei näytä niin säälittävältä.

Tuumasta toimeen vain ja Muuli käytävälle ja sakset kouraan. ensin leikkasin ylhäältä sivuilta törröttävät pidemmät jouhet (joita se ei ole saanut hangattua pois). Sen jälkeen muotoilin sille kolme "tupsua", myöhemmin opin että niiden nimi on bell eli kello. Ylimmäisestä tupsusta tuli aika kamala, koska jouhet olivat niin lyhyet, mutta kaksi alempaa onnistuivat ihan hyvin.
Toimenpide sujui Muulin puolelta rauhallisesti ja kun rapsuttelin sen häntää, se nosti sen ilmaan. Kiima vai kutina, en osaa sanoa. Kerran se peruutti käytävällä kun tallikaveri tuli edestä ja astui jalalle. Räjähdin sille sen verran ettei muuten astu toista kertaa.


Postasin hännästä hienon kuvan Mulberon Fadebookkiin ja yksi aktiivinen ja pitkäaikainen IG-seuraajani Kaisa lähestyikin sitten kuvaviestillä. Luin sitä ja fuuuuck. Ne tupsut muulin hännässä tarkoittaa sitä, että kuinka koulutettu se on!

Ensin synninpäästö Instagramissa ja sen jälkeen tarkemmin leikkausten historiaan.

Kuva, jonka Kaisa Määttänen (@rosamiii) julkaisi

Yksi tupsu - voi kuormata, kaksi tupsua - voi kuormata ja ajaa, kolme tupsua - voi kuormata, ajaa ja ratsastaa. Totesin että ylimmän tupsun voin helposti poistaa lyhentämällä hännän jouhia juuresta ihan kunnolla (kuten asiaan olisi alunperinkin kuulunut), mutta silti sille jää kaksi tupsua.

Googlasin sitten itsekin asiaa lisää, kuten olisi toki pitänyt tehdä jo ENNEN kuin tartuin saksiin, eikä olettaa että leikkaus on vain perinteinen muulityyli.

Armeijassa muulit on tosiaan leikattu tähän tapaan ja eri lähteissä on eri merkitys tupsuille, siis että yksi tupsu - voi ratsastaa, kaksi tupsua - voi kuormata ja ratsastaa jne. Osa jenkeistä oli onneksi yhtä tietämättömiä kuin minäkin, ja oli vain leikellyt hännän ulkonäön takia. Toisessa maailmansodassa hännän leikkaus tarkoitti myös sitä mihin joukkueeseen (platoon) muuli kuuluu, eli 1 tupsu - ensimmäinen joukkue jne.
Tämä kuva on otettu 10.6. ja lisätty postaukseen myöhemmin. Yritin nyrhiä ylimmäistä kelloa pois. Erittäin huono lopputulos.
Joidenkin mukaan kouluttamattomien muulien hännät ajeltiin kaljuiksi kertomaan kaikille, että ne olivat vielä "vaiheessa" koulutuksessaan. Erään kirjoittajan kokemuksen perusteella Grand Canyonin muulien hännät oli leikattu kelloiksi sen mukaan, kuinka taitavia muulit työssään olivat.

Kellot voivat siis tarkoittaa monia asioita tai olla tarkoittamatta mitään. Häpeän myöntää että en tiennyt asian oikeaa laitaa ennenkuin otin sakset kouraan koska nyt minulla on ajolle ja kuormaamiseen koulutettu muuli. Tai siis ei ole. Mutta jouhien kasvua odotellessa pyörittelen jo mielessäni ajatusta jostakin sahalaitaisesta kauniista kuviosta Muulin häntään, jolla ei ole mitään tekemistä koulutustason kanssa.

Loppuun sekalaisia kuvia trimmauspäivältä.

Muuli joutui olemaan tarhassa yksin noin kymmenen minuuttia ennenkuin Tuuli tulisi tallista takaisin tarhaan.

Se viihdytti talliporukkaa kiljahtelemalla jonnekin kaukaisuuteen. Osa hevosista jopa vastaili sille!


Kumipallonaaaa luokses pompin!
Alkuun Muuli juoksenteli vähän tarhassaan edestakaisin. Ilokseni huomasin että se ei viskonut päätään enää niin paljon kuin juuri talliin muuttaneena. Ja yksi sydäntälämmittävä juttukin tapahtui, menin tarhaan ja Muuli sattumoisin laukkasi luokseni. Palkitsin sen tietenkin kauralla.


Molemmat ruokittiin jo tallissa, silti ne näyttävät siltä että jotain puuttuu. Huoh.

8 kommenttia

 1. Luultavasti Muuli nyt omistajaansa häveten taantuu lähtötasolle. Mitäs olit tyhmä, niin. Videota ääntelystä edelleen Odotan, huutaako se vaan hoo hoo?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samarin muuli ku ei sanonu mitään vaikka ties että sekundaa tulee ;) mä pyrin kuvaamaan Muulin ääntelyn seuraavan kerran kun se jää yksin tarhaan. Se ääni on aika kamalaa hinkumista.

   Poista
 2. Eikä.. :D No, onneksi Muuli näyttää hyvälle joka tapauksessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo muulia ei saa rumennettua tälläsillä pienillä parturoinneilla. Itseasisassa tässä asiaa mietittyäni, tää sopis myös niille hevosille jotka hinkkaa hännän kesällä tyvestä lyhyeksi. Se hinkattu häntä ku on tosi ruma.

   Poista
 3. Kuules nyt, älä odota ollenkaan sitä hännän kasvamista, vaan ala opettaa sitä kantamaan kuormaa, vetämään kärryjä perässään sekä kantamaan sinua sekä satulaa selässään;)
  Heh, ei se mikään mahdottomuus ole- Muuli oppii kyllä nopeasti :D

  pollenkirjakarsina.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon liian nuori kuolemaan :D Kuormaa tosin mielelläni laittaisin tämän selkään, tottuisi myös että selässä on jotain muutakin kuin satula, mutta just nyt ei ole varaa tilata 400 euron kuormasatulaa. Sidon paaleja sit tavalliseen satulaan :)

   Poista
 4. Hieno tuo "porrastettu" häntä! Tyhmä kysymys: onko nuo muulien etutukat aina tuollaisia... öh... nysiä?

  -Anna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne aina nysiä, muuleilla ja aaseilla ei ole etutukkaa vaan pelkkää harjaa, joka loppuu korvien välissä. Jos nyt voi sanoa että hevosilla on erikseen se normaali harja ja otsatukka.

   Poista