lauantai 21. maaliskuuta 2015

Iberianmuuli?

Elämme jännittäviä aikoja sillä sain viikko sitten tietää että myös Euroopasta on mahdollista saada ferraritason muuli. Ja vieläpä suhteellisen edullisesti (kaikki on edullista kun hintaa vertaa omakasvattiin). Hintaa muulille tulisi noin 2000e ja tuontikulut noin 2000e siihen päälle. Kun vertaan tätä omakasvatin hintaan niin ei tarvitse montaa kertaa miettiä kannattaako...

Espanjassa ja Portugalissa kasvatetaan nimittäin muuleja ja eminä toimii lusitanot ja PRE-hevoset. Tässä kohdassa otin kuitenkin vähän takapakkia koska en löytänyt sivua, jossa olisi runsaasti kuvia näistä tuotoksista. Meren takana Etelä-Amerikassa, erityisesti Brasiliassa on kuitenkin erittäin valtavaa muulikasvatusta. Tai näin päättelin kuvien ja videoiden perusteella sillä espanja ei taivu mitenkään päin.

FIAL eli Suomen lusitanohevosyhdistys ry kertoo lusitanon synnystä näin:

Iberian niemimaalta, eli Portugalista ja Espanjasta, kotoisin olevaa iberianhevosta pidetään jopa maailman vanhimpana ratsuhevosena. Iberialaisella hevosella on ratsastettu n. 5000 vuoden ajan ja jo Antiikin aikana se oli suosittu roomalaisten ja kreikkalaisten ratsu. Sittemmin iberianhevosen voidaan katsoa jakautuneen kahteen eri rotuun: portugalilaiseen lusitanoon, eli Puro Sangue Lusitanoon (PSL) ja espanjalaiseen andalusianhevoseen, eli Pura Raza Españolaan (PRE).

Eräs englantilainen muulinomistaja kirjoittaa aktiivisesti blogia muulistaan ja kertoi Instagram-tilillään että muuli on "iberian type" eli sen emä on jokin iberialaisista roduista. Muuli oli pelastettu tapaus, joten varmaan tietoa ei ole. Ulkonäkö ei toistaiseksi vielä saa aikaiseksi pitkiä huokauksia, mutta muuli  onkin vasta viisivuotias eikä sillä vielä ratsasteta. Tästä blogiin mulography.

Josta päästäänkin muulinsiltaa pitkin Instagramin maailmaan. Siellähän on ihan uskomattoman upeita eläimiä! Ensin aloin seurata tilia Muladeirosoficial ja sieltä kautta sitten muutamaa muutakin. Tekstistähän en mitään ymmärrä mutta upeita eläimiä!

Poimin alle myös muutaman videon jotka selaillessa tulivat vastaan. On uskomattoman vaikeaa selailla juutuubia kun ei tunne kieltä ja sanoilla "mula" ja "muladeiros" tulee ihan mitä sattuu. Pitää siis mennä videosta videoon ja toivoa että jotain hyvää sattuisi vastaan. Tässä mun mielestä erinomaisia videoita.Tässä karjanajoliikkeitä, moni tuttu westernistä.Tällä videolla alkaa ratsastusosuus 1.34 kohdasta. Ensin vähän paso fino (?) muulien kipitystä ja loppupäässä myös mammuttiaaseja. Tykkään näistä Etelä-Amerikan jytkymmistä mammuteista. Jenkkiversiot näyttää ihan kuikeloilta näihin verrattuna. Eroa tulee toki ihan sillä että onko aasi ratsastuksessa vai pelkästään oloneuvoksena.

Noista videoista sai sen kuvan että muulit kipittää vain tasaista possuravia jotta ihmisten on helppo istua selässä. Ja totta, se on haluttu ominaisuus, koska eihän muuten "gaited mules" olisi niin suosittuja jenkeissä, niillä emänä on foxtrotteja ja tennessee walkkereita (kyllä, niitä rääkättyjä) ja tuloksena on upea matkaavoittava kipitys.
MUTTA, katsokaapa tämä ylläoleva video. Takakorkea muulitamma liitelee kavioillaan kentällä ja laitumella.

Muutamia poimintoja Instagrammista:
Kyllä mulle toisaalta tällänen aasikin kelpais, tosin tällä on kyllä ehkä kyömyin kyömy mitä olen aaseilla nähnyt.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti