tiistai 3. maaliskuuta 2015

Miksi muuli?

Olen valikoidulle joukolle uskaltanut kertoa muulihaaveistani. Toki kaikki aasityypit tietävät tästä, mutta tarkoitankin hevosihmisiä ja ei-hevosihmisiä.

Hevosihminen kysyy ensimmäiseksi "miksi hitossa muuli?" "Mitä sillä tekee?" ja huomaan vastaavani ihan samalla tavalla kuin aasienkin kohdalla:
  • miksi ei?
  • naapurilla ei ole samanlaista
  • muulilla voi tehdä kaikkea mitä hevosenkin kanssa
  • muulissa parasta on maastossa meno, se on niin varmajalkainen
Olisihan se hienoa mennä erikoisluvalla seurakisoihin viemään ruusukkeet kotiin (millä tahansa hevosella), mutta tällä ratsastustaidon tasolla voin unohtaa ne samantien to-do-listalta. Ei minun tarvitse näyttää kenellekään mitä muuli osaa, riittää että se on minulle juuri se, mitä haluan. Jos haluan tykin kouluradalle, etsin pv:n. Jos haluan kisata matkaratsastuksessa, pitää katsella arabia tai lv-arabia. Jos haluan vain puskailla, voi katsella mitä tahansa hevosta. Miksi tyytyä ladaan kun voi saada ferrarin? Eli vaikka tasoni onkin puska-ö ja voisin hyvin puksutella menemään suokilla tai lämppärillä, miksi tekisin niin? Jos haaveena on ihan oma muuli, miksi tyytyisin johonkin korvikkeeseen?
Muulilla ratsastustunnilla 2014.
Ei minun tarvitse puolustella kenellekään sitä, miksi minulla on muuli. Eikä kertoa missä kaikissa asioissa se on hevosta parempi. Ehkä se ei loppupeleissä olekaan, mutta entä sitten? Ostetaanhan ratsuiksikin sellaisia hevosia, jotka eivät rotunsa puolesta ole ratsuiksi täydellisiä, mutta pitkäjänteisellä työllä niistäkin saadaan sellaisia. Jos omistaja haluaa.

Tässä kohdassa todettakoon että oma muulikokemukseni rajoittuu tähän mennessä yhteen muuliin, joka näkyy tällä hetkellä myös taustakuvassa ja otsikossa. Se tuli kuin salama kirkkaalta taivaalta, mäkin tarvitsen muulin! Ajatus oli kytenyt hiljaa päässä aasin muodossa mutta jalostui 2011 muuliksi, samalla kun ratsastun kyseisellä Heikillä.

Videolla näkyy se silmät avannut maasto kesältä 2011.

Tuo on se, mitä ratsastukselta eniten kaipaan, mutta maastoiluunkin kyllästyy jossain vaiheessa ja on hyvä että ratsussa on optiota myös koulu/esteratsastukseen, edes omaksi iloksi.

No miksei aasi? Isoja aaseja on tosi vähän ja niitä ei oikeastaan historian aikana ole juurikaan käytetty ratsastukseen. Monen ison aasin duuni on ollut tuottaa lisää isoja aaseja ja muuleja. Muuliakin on käytetty ehkä enemmän työkoneena (kuten työhevostakin) ja taakan kantajana kuin ratsuna, mutta silti enemmän kuin aaseja. Pienemmät aasit tekevät duunia vetäen kärryjä tai kantavat kamaa selässään. Hevonen on sitten taas selvästi ollut ratsuna enemmän.

On aina helpompaa tehdä eläimen kanssa sitä, mihin se on jalostettu. Muulissa on kuitenkin toinen puoli hevosta ja toinen aasia. Aasia on loppupeleissä jalostettu aika vähän aikaa ja isojen kohdalla enimmäkseen kokoa, joten kestääkö aasi käyttöä, on jäänyt vähemmälle huomiolle. Se on sääli, sillä isoilla aaseilla on enemmän jalkojen virheasentoja ja kavionlaatu saattaa olla huonoa. Pienemmät aasit ovat huhkineet ja huhkivat edelleen työmailla eikä siellä pärjää jos kaviot on kierot, sitä kuolee pois! Euroopassa aasit ovat olleet pitkään vain lemmikkikäytössä, mutta vielä 100 vuotta sitten arvostettiin aasia, joka kestää työntekoa.

Pidän kovasti aaseista, mutta pidän myös ratsastamisesta. Vaikka aasi-ihmisenä itseäni pidänkin, koen että aasi on parempi muissa asioissa, esimerkiksi kärryjen edessä. Muulissa on enemmän potentiaalia ratsastukseen. Se on monipuolisempi kuin aasi. Puolet muulista tulee hevosesta ja hevosemän rotu vaikuttaa kyllä muuliinkin. Työhevonen jättää aika skrodeja muuleja ja ratsurotuiset muulit sopivat ratsuiksi paremmin jne. Ongelma on vain sellainen että Suomessa ei niitä myytäviä muuleja ole eikä näytä olevan Saksassakaan joten turhan krantuksi ei voi ruveta.

1 kommentti