lauantai 31. joulukuuta 2022

Muulimenojen tilinpäätös vuoden 2022 osalta

On taas se hetki, kun summaan yhteen kaikki muulimenot ja -tulot kuluneen vuoden osalta. Ensinnäkin menot pysyivät aika kivasti hallussa vaikka aina tässä kohtaa vuotta olenkin aika järkyttynyt mm siitä, miten paljon pystynkin upottamaan varusteisiin vaikka pidän itseäni melko järkevänä kuluttajana. Onneksi suosin käytettyä ja sain tavaraa aika kivasti myös myytyä (585,20e oli myyntien osuus). Lisäksi Muuli tienasi omia olkirahojaan peräti 300 euron edestä (tästä toki verottaja vie osansa, mutta käytän tässä Muulin eduksi bruttosummaa). Tulopuoli oli siis ennätyksellinen, peräti 885,20e!

Mutta sitten menopuoleen.

Menot kokonaisuudessaan vuonna 2022 olivat 8864,48e (kuukauden keskiarvo 739e). En vieläkään laskenut mukaan omien tallimatkojeni bensoja, en ole laskenut niitä tähänkään asti.

Vuosimenot ovat olleet suunnilleen samanlaiset joka vuosi. Halvin kokonainen vuosi oli vuosi 2020 jolloin menoja oli vain 8017 euroa. Kallein vuosi on ollut 2021, jolloin menot olivat peräti 9696 euroa. Tuolloin ostin uuden koulusatulan, joka maksoi kaikkineen reilun tonnin. Muut vuodet ovat olleet jotain tältä väliltä, loppusumman alkaessa kuitenkin aina kahdeksikolla.

Menoista suurin oli luonnollisesti talllivuokrat, tallivuokramme kohosi syksyllä ja oli koko vuoden ajalta 5020e.

Toisiksi suurimmat menot olivat varusteet ja muut tarvikkeet, tästä isoimman loven teki satulan sovitus ja toppaus kun "uusi" satula oli ollut noin puoli vuotta käytössä. Lisäksi ostin kokeilumielessä erilaisia asioita, osan olen saanut onneksi jo eteenpäin. Kartutin mm satulavyökokoelmaani melkoisesti ja ostin porontaljaromaanin, mutta näistä pääsin jo eroon. Edelleen minulla on myymättä yksi Wintec, joka joutaisi mennä jos jaksaisin ottaa myyntikuvat ja ottaa kysytyimmät satulan mitat. Varustemenot koko vuoden osalta olivat 1629,24e.

Kolmanneksi suurin lovi oli Muulin terveydenhoito. Käytin sen alkuvuodesta Hyvinkäällä tutkittavana ontumisen takia, mutta mitään syytä ei oikein löytynyt. Klinikkareissun lisäksi meillä oli normaalit raspaukset, rokotukset ja madotukset. Terveydenhoitoon meni 997,34e.

Neljänneksi suurin menoerä oli koulutus ja ratsastustunnit. Tässä on mukana pari leiriä (kenttäleiri ja karjaleiri), pari ratsutusta ja ratsastustunnit. Yhteensä tähän meni 912e.

Pienimpiä kulueriä olivat kavionhoito 207 eurolla. Tämä sisälsi yhden kengityksen alkuvuodesta ja sen jälkeen parit kengät ja raspin. Olen kengittänyt Muulin itse kesästä lähtien.

Toinen pieni kulu oli ruoka. Muulin kivennäinen riitti yllättävän hyvin ja mash on ollut riittoisaa koska se ei ole oikein maistunut.. Elektrolyyttiaineksia ostin viime vuonna reilusti. Ruokintamenot olivat siis vain 38,9e. Tallillamme heinä ja olki kuuluu siis tallivuokraan, olen tästä saanutkin joskus ihmettelyä että pyhällä hengelläkö Muulers elelee.


 

Olen koostanut aina piirakan myös Muulin KAIKISTA kustannuksista, siitä hetkestä kun olen sen ostanut. Tällä hetkellä tähän harrastukseen on mennyt rahaa kaikenkaikkiaan 65 509e. Se tekee vuotta kohden keskimäärin 8741 euroa kun en ota hankintakustannusta mukaan. Muulin hankintakustannuskin keikkuu vielä ihan selvänä piirakanpalana mukana ja on menoista peräti 7%.

Piirakka poikkeaa ns keskivertoharrastehevosesta sillä, että kavionhuoltoon minulla kuluu hieman vähemmän rahaa, koska Muuli on ollut valtaosan elämästään kengättä ja jatkossa kengitän sen itse. Jos siis suunnittelet hevosenhankintaa ja mietit kuluja, niin laske ihmeessä kavionhoitoon 900 euroa vuodessa. Oman kengittäjämme hinnoilla 2kk kengitysvälilä Muulin kengittäminen alusta asti olisi maksanut noin 4200e yhteensä, eli loppujen lopuksi bootsikikkailut eivät ole säästäneet minulta niin kovin paljon rahaa.

Piirakasta isoimman siivun vie luonnollisesti tallivuokra, mutta nyt ei kannata kuvitella, että se menisi kokonaan tallinpitäjälle, totuus on kaukana siitä!

Kyselin hevosyrittäjät ryhmässä, paljonko heillä todellisuudessa menee rahaa mihinkin (heinät, kuivikkeet, sähköt jne) ja sain muutamia vastauksia. Kun laskin näistä karkeat keskiarvot per hevonen ja käytin vain suurimpia menoeriä, sain allaolevan piirakan. Tallivuokrasta jää siis keskimäärin neljäsosa yrittäjälle, josta hän toki maksaa vielä omat veronsa. Huomaathan että laskelma on todella karkea ja eri tallien kulurakenteissa on eroa. Heinä maksaa eri verran eri paikoissa, kuivikkeissa on hintaeroja, kuivikkeen käyttötottumuksissa on eroa jne. On myös eroa sillä, onko talli täynnä muuleja vai isoja puoliverisiä, heinän ja kuivikkeen menekki on silloin ihan erilainen. Jos haluat säästää, niin talli kannattaa täyttää aaseilla ja muuleilla. Ne syövät olkea ja paskovat samaan kulmaan.


Olen tässä lopuksi perinteisesti miettinyt, mihin olisin tuon 65,5k voinut käyttää. Keravan asuntoni olisin maksanut tuolla summalla jo puoliksi ja jotain kalliimpaakin jo hyvän siivun. Mutta jollei minulla olisi Muulia, en tekisi myöskään yrittäjänä lisätöitä, jolloin tuo raha ei olisi jäänyt missään tapauksessa säästöön. Yrittäjätuloja minulla on suunnilleen muulimenojen verran vuodessa, tosin vuonna 2022 tulos tulee olemaan jonkin verran parempi.

Eli ei kannata miettiä niin tarkkaan, johonkin nuo euroset olisivat menneet. Olen tyytyväinen etteivät asuntolainani ole tämän suuremmat ja selviän koron- ja sähkönnousuista ihan hyvin. Voin harrastaa sitä mitä haluan ja olen tyytyväinen elämääni. Rahalla ei saa onnea mutta sillä saa muulin, joka pääosin tuottaa hyvää mieltä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti