keskiviikko 27. heinäkuuta 2022

Pohdintaa somemaailman negatiivisesta kommentoinnista ja miten itse hoidan aiheuttamani somekriisit

Muuli on toimittanut hienosti tuntimuulersin virkaa ja vieraatkin ratsastajat ovat voineet ratsastaa sillä ilman sähläämistä. Muuli ei silti ole mikään talutusratsu tai voisi toimia aloittelijan ratsuna, olenkin toivonut että kuskeilla on vähintään minun ratsastustaitoni ja kykyä selviytyä myös nopeissa tilanteissa. Muuli ei ole näitä "parhaita" puoliaan kuitenkaan onneksi näyttänyt (edes minulle), joten ehkä se sitten pitää paikkansa että muulit aikuistuvat 10-vuotiaina. Muuli on nyt 9-vuotias, joten toivottavasti se rauhoittuu vielä lisää seuraavien 12 kuukauden aikana.

Osan ratsastuskerroista olen dokumentoinut Tiktokkiin ja YouTubeen ja osaa en sitten mihinkään. Erityisesti ratsastusvideoiden (negatiivinen) kommentointi on kovaa kamaa sosiaalisessa mediassa. Ja ymmärtäähän sen, ihan jokainen pienikin hevosharrastaja pystyy spottaamaan videolta ja kuvista ratsastuksellisia virheitä eikä epäröi laukoa niitä ääneen. Ja tilanne näkyy erityisesti ratsastusvideoissa, joita jo julkaisenkin sellaisilla saatesanoilla, joissa luettelen jo valmiiksi kaikki ratsastukselliset virheeni. Jos siis ylipäätään jaksan videota julkaista, usein en.

Tämän postauksen kuvissa Muulia ratsastaa Instasta tuttu @myrrimies eli Inka Husu, joka aikaisemmin ratsutti Tekila-muulia. Tekila ei ainakaan tällä hetkellä kuulu hänen viikko-ohjelmaansa toiselle tallille muuton takia, mutta kannattaa kurkata miltä meno näytti. Oli kiva saada Inka viimein vieraaksi, meitä dressagemuuleilijoita ei nimittäin kovin montaa Suomessa olekaan. Muuli oli Inkan mielestä ihan pätevä ja sillä oli mukava tasainen tätilaukka.


Kuvia on myös katsottava kriittisesti. Someseuraajani tietävät, että Muuli aukoo suutaan erittäin herkästi ratsastuksen aikana oli selässä kuka tahansa. En jaksa ihan joka kerta selittää tätä asiaa, joten valikoin tarkoituksella kuvia, joissa suu on kiinni ja ohjakin ilman tuntumaa ettei vain näytä siltä että Muulia vedettäisiin suusta. Tiedän itse ihan hyvin että tuntumaton ratsastus tuntuu ratsusta ajoittain jopa pahemmalta kuin tuntuma, mutta kuvakerronta nyt vaan on sellaista, että löysä ohja herättää vähemmän negatiivisia tuntemuksia kuin tuntumalla ratsastus.

Kun lisätään vielä Muulin "luimiminen" silloin kun se oikeasti tekee töitä, niin kommenttiryöppy on satavarma.

Ja tämän aasinsillan avulla postaus lähtee nyt ihan eri raiteille kuin mitä alku antoi ymmärtää. Ratsastuskuvat olivat niin kivoja, että ne toimivat tässä kuvituksena, mutta postaus ei tästä eteenpäin liity kyseisiin kuviin käytännössä ollenkaan.

Minua haastatellaan Ylelle tänään ja aiheena on juurikin se, että mitä somessa uskaltaa julkaista ja millaista ennakkosensuuria on käytettävä. Juttelin toimittajan kanssa hyvin lyhyesti puhelimitse, mutta varsinainen haastattelu tapahtuu tänään.

Luultavasti puhun haastattelussa ihan mitä sattuu, mutta yritän muistaa ottaa kantaa siihen ongelmaan mikä somessa tällä hetkellä on. Eli siihen, että asiat nähdään todella mustavalkoisina ja irrotetaan muusta sisällöstä. Toisaalta TikTokissa videot ovat hyvin irrallisia hetkiä, eikä joka videossa ole ajallisestikaan mahdollista käydä koko koulutuksen historiaa läpi. Siksi jossain videossa näkyy herkästi tosi rumaa ratsastusta tai rumaa maastakäsittelyä vaikka tarkoitus oli näyttää että "ei tämä ole enää läheskään niin pahaa käytöstä kuin aikaisemmin".

Tämä liittyy myös siihen, että somessa halutaan pääsääntöisesti nähdä myös somettajien vastoinkäymisiä, alamäkiä ja tavallista arkea eikä pelkkää hehkutusta miten hieno hevonen oli juuri tänään. Ymmärrän kuitenkin täysin niitä somettajia, jotka julkaisevat vain tähtihetkistään ja kaikki on somen perusteella aina hyvin. Somekanavilla on todella raskasta saada neuvoja ja niitä tulee ihan pyytämättäkin ja neuvojen antajat loukkaantuvat melkein aina jos neuvosta kieltäytyy yhtään tahdittomasti.


Oma tapani suhtautua tähän onkin aina edes yrittää keskustella annetusta neuvosta tai vähintään kiittää saamastani vinkistä vaikka tietäisin jo, etten tule sitä koskaan toteuttamaan. Mutta neuvohan voi olla ihan varteenotettava jollekin toiselle, jolla on samantyyppinen ongelma.

Sitten voidaan puhua somettajan vastuusta ja onko sitä noin ylipäätään. Jos minä teen asiaa X Muulin kanssa (ratsastaisin vaikka varusteetta) ja joku matkii sitä ja loukkaantuu pudotessaan alas, niin olenko minä siitä vastuussa koska näytin esimerkkiä? Mielestäni en, mutta mitä enemmän (nuoria) seuraajia tulee, sitä enemmän koen kuitenkin vähintään alitajuisesti olevani vastuussa ja olevani esimerkki. Eikä se sinänsä ole ongelma, tiedostan hyvin epäkohdat joita itsekin teen ja rajaan ne jo kuvausvaiheessa pois.

Yksi tällainen mielipiteitä kovasti jakava aihe on naruriimusta sitominen. Olen saanut ihan yksityisviestein kitkerää palautetta siitä, kun sidon Muulin naruriimusta kiinni niin, ettei välissä ole paalinarusilmukkaa. Tarkoitukseni on nimittäin sitoa Muuli kiinni niin, ettei sen ole tarkoituskaan päästä siitä irti. Ulkona puomilla minun on mahdollista pyörittää naru tolpan ympäri niin, että se päästää pikkuhiljaa vapautta jos Muuli rimpuilisi, mutta sisällä tallissa olen sitonut narun vain kalteriin vetosolmulla. Nyt pyrinkin kuvaamaan Muulin aina niin, ettei solmu näy, joten jokainen voi kuvitella narun päähän jonkin paalinarupätkän.


Somea ei tarvitse kauaakaan seurata kun huomaa kommenttikentistä, mikä ratsastuksellinen virhe on juuri nyt se, jota etsitään aktiivisesti kaikista videoista.

Jokin aika sitten se oli äärimmäinen rollkur, nyt se on kuolaimen edessä liikkuminen koska aavistuksen nyökyssä olevat hevoset saavat enemmän hehkutusta kuin aavistuksen turpa edessä liikkuvat. Raipankäyttö nousi juuri ihan uusiin sfääreihin joten luultavasti hetken aikaa siihen kiinnitetään somessa ihan erityistä huomiota. Kuuntelin Hevonen, opettajani -podcastia ja siellä mainittiin kouluratsastajat, jotka istuvat äärimmäisessä takakenossa. Niin on ilmeisesti helpompaa ratsastaa isoliikkeisellä hevosella. Tämä on istuntavirhe, mihin en aikaisemmin ole kiinnittänyt huomiota mutta tuon jakson jälkeen näen sitä itsekin koko ajan Instagramin hidastetuissa dressagevideoissa. En siis ole yhtään sen parempi kuin muutkaan paitsi että kommentoin videoihin vain silloin jotain negatiivista, kun näen niissä aitoa eläinrääkkäystä. Takakenossa ratsastaminen ei ole sellaista.

Eikä ratsastuksellisten virheiden etsiminen kuulu muutenkaan someseuraajille vaan se on ratsastajan ja hänen valmentajansa asia. Ehkä kyseinen ratsastusvirhe on kuitenkin pienempi kuin se, minkä ratsastaja teki aikaisemmin tai asia on koko ajan prosessissa? Ehkä apu ei mennyt läpi pienemmällä paineella ja käytetään hetkellisesti suurempaa ja kun se irrotetaan muusta videosta näyttää ratsastaja aikamoiselta kurittajalta.

Minäkin ratsastajana nostan erittäin herkästi volyymiä jos apu ei mene perille tai jos Muuli lähtee eri suuntaan kuin mikä oli tarkoitus. Ratsastan sen tosi kovalla paineella (voimalla tarvittaessa) takaisin suuntaansa ja annan löysää. Nostan siis paineet nopeasti ja lasken sen yhtä nopeasti. Kuitenkin kouluratsastuksessa saatan jäädä junnaamaan paineeseen liiankin pitkäksi aikaa, mutta silloin koutsimme muistuttaa siitä, tilanteeseen ei oikeastaan edes auta se että saan kommentin tilanteeseen, joka tapahtui kuukausi aiemmin mutta josta julkaisen videon jälkijunassa.

No, en halua turhaan kaivaa verta nenästäni joten editoin videoni aika tarkkaan. Mietin, mitä ns negatiivista jätän jotta sisältö ei näytä pelkältä hehkutukselta mutta joka ei välttämättä herätä ollenkaan kommentointia. Ääniraidalla saan avattua asioita hyvin paljon, mutta ääniraidassa on sekin puoli, että sillä saatetaan puhua musta valkoiseksi.

Otan esimerkiksi "hauskat" eläinvideot, aika tuore oli sellainen jossa nuorta hiehoa koulutettiin Yhdysvalloissa ratsuksi. Hieholla oli lännensatula ja se lamaantui täysin kun vyötä kiristettiin ja sen selkään lisättiin aikuinen mies. Videon ääniraita ja tekstit kertoivat miten hauska hieho se oli kun sillä tavalla pelleili ja myös hiehon ratsastajalla oli tosi hauskaa. 99% kommenteista piti videota tosiaan hauskana. Olisiko videota pidetty hauskana jos teksti ja ääniraita olisi kertonut että kyseisellä videolla nuorta hiehoa ei ole siedätetty riittävästi satulaan, vyön puristukseen ja painoakin laitettiin selkään liikaa? No se on varmaa, ettei se video olisi sellaisenaan saanut kuin murto-osan niistä näyttökerroista mitä sillä nyt oli.

En linkitä videota tähän, koska se ei mielestäni kaipaa yhtään enempää näyttökertoja.



Kun tiedotaa ääniraidan ja tekstityksen vaikutuksen videon katsomiskokemukseen, kannattaa kyseenalaisia videoita katsoakin ilman ääniä ja muodostaa niistä oma mielipiteensä. Ja kun se on muodostettu, painaa se tiukasti omaan mieleensä ja siirtyä seuraavaan videoon kommentoimatta yhtään mitään, jos videon tapahtumat eivät sodi Suomen eläinsuojelulakia vastaan.

On hieno taito nähdä videoissa virheitä jolloin niitä voi korjata omassa ratsastuksessaan ja hevosenkäsittelyssä, mutta se, että niitä laukoo sarjatulena kaikkiin vastaantuleviin videoihin saa somesta vain toksisen paikan, jossa ääntä on vain äänekkäällä vähemmistöllä eikä kukaan uskalla enää jakaa videoitaan. Vuorovaikutus on upea asia ja syy miksi itsekin olen niin aktiivinen. 

Ymmärrän täysin negatiiviset ja tylytkin kommentit, yleensä niiden jättäjällä on elämässään juuri siinä kohtaa huono hetki ja oma olo paranee hetkeksi kun pahaa oloa saa siirtää seuraavalle. Ja toki suoranaiseen kiusaamiseen on muitakin syitä, joista käsittääkseni moni kumpuaa omista tunnelukoista ja traumoista.  Ja no, hevospuolella pätemistarve on jostain syystä iso juttu. Olen päätellyt että tiukassa tallihierarkiassa on tärkeää olla pätevä (vaikkei olisikaan) saadakseen muiden harrastajien ihailua osakseen. Kävelevä tietopankki ei kuitenkaan ole enää 2022 kovin kätevä, koska ajantasaista tietoa on tarjolla vaikka Hevostietokeskuksen kotisivuilla.

Vinkki: omaa oloaan voi parantaa myös laittamalla hyvää kiertoon!

Negatiivisesta kommentoinnista on helppoa sivullisen sanoa että "toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos", mutta se ei ole niin helppoa. On muistaakseni tutkittu, että yksi negakommentti tarvitsee 7-10 positiivista kommenttia, jotta se unohtuisi. Negatiivinen jää siis mieleen pidemmäksi aikaa kuin kiva positiivinen kommentti. Ei minullakaan TikTokissa ole mitenkään isoa määrää vihaajia kimpussani, ei luultavasti yhtään vakituista ja 99% saamistani kommenteista on ehdottomasti positiivisia tai neutraaleja, mutta silti ne negakommentit jäävät mieleen.

Algoritmikin on vielä sellainen että kasvuun tähtäävän tiktokkaajan yksinkertaisesti kannattaa vastata juuri niihin negakommentteihin videolla. Ne saavat paljon enemmän näyttökertoja kuin että kiittäisi videolla jostain kivasta kommentista. Alennun tähän itsekin mutta yritän olla provosoitumatta kommenteista. Vastaan niihin vain asiallisesti sillä tietotaidolla, joka minulla juuri nyt on käytettävissäni. Ehkä vuoden tai parin päästä toimisin jossain tilanteessa eri tavalla, mutta sillähän ei ole vaikutusta tähän hetkeen. Kun negakommentteihin vastaa asiallisesti, hermostumatta ja ns avautumatta, niiden määrä kyllä vähenee.


Itselläni on sellainen periaate että 1-2 samantyyliseen kommenttiin en jaksa sen enempää ajatuksella vastata mutta jos samaa asiaa kysytään negatiiviseen sävyyn useamman kerran, kannattaa vastaukseen paneutua koska luultavasti satakertainen määrä on miettinyt asiaa mutta onneksi vain harva kehtaa sitä kysyä tai kommentoida.

Ja tässä tulee kuvioihin somettajan vastuu, jos jotain on julkaissut ajatuksella tai ajattelematta, on mielestäni sen verran vastuuta että voi perustella toimintansa avoimesti. Virheitä ja ylilyöntejä sattuu kaikille, on ihan okei myöntää ne ja kertoa että tässä nyt tuli toimittua väärin mutta ensi kerralla toimin eri tavalla. Ajattelemattomia virheitä on tullut minullekin useita, olen julkaissut kiireessä, en ole katsonut videota tarkkaan kun sen tarkoitus on olla vain "taustavideota", mutta sitten siinä tapahtuikin joku epäkohta joka vaatii pari lisävideota jotta solmu aukeaa.

Omaan toimintatapaani ei kuulu kommenttien poistaminen (ellei niissä ole jotain todella törkeää tai esimerkiksi henkilökohtaista minua kohtaan). Mutta "sotku kerää sotkua", joten somettaja voi aivan hyvin toimia moderaattorina ja poistaa negatiiviset kommentit ja välillä se kannattaakin. Kun kommenttikenttä on positiivinen, on negakommentin jättäjällä iso kynnys kommentoida. Somen hyvä puoli on myös se, että vakkariseuraajat kyllä hiljentävät satunnaiset huutelijat tehokkaasti. Ja ainakin tiktokissa seuraajiakin ärsyttää se, kun minulta kysytään sadatta kertaa että onko muuli ori, tamma vai ruuna, joten he vastaavat kommentteihin ennen kun itse ehdin paikalle. Ja se on täysin ok.

Kerron tässä yhdestä vähän isommasta tiktok-mokasta, joka tapahtui kun en katsonut omaa videotani riittävän kriittisesti mutta jonka sain myös korjattua. Osallistuin toukokuussa ensimmäistä kertaa maastoesteleirille Muulin kanssa ja Muuli suhtautui tosi skeptisesti suurimpaan osaan maastoesteitä. Muuli on sellainen, että pelätessään se kääntyy paikoillaan vasemmalle ja yrittää poistua paikalta. Jos tuossa tilanteessa vedän oikeasta ohjasta vastaan, Muuli saa kaulansa suoraksi ja lähtee, enkä voi tehdä mitään. Ratsastan tilanteessa siis niin että jatkankin kääntämistä vasemmalle lukiten vasemman lyhyen ohjan reiteeni ja Muuli saa halutessaan pyöriä siinä. Enää se ei pyöri vaan pysähtyy.

No näin siis tapahtui erään esteen kohdalla, että Muuli poistui vasemmalle. Käytin Tiktokissa videon taustalla "yllätyskyykky"-ääntä ja ajattelin että video olisi hauska. Videot eivät välttämättä näy kirjautumattomille, joten siksi avasin videoiden sisältöä blogipostauksessa sen verran että idea välittyy.

Kommenttikenttä räjähti ja sain kuulla kymmeniä kertoja että miksi helvetissä ratsastan ensin estettä kohti mutta käännään Muulin pois juuri ennen estettä. Ja ihan totta, JUURI siltä se videolla näytti! Koska refleksini ovat noissa tilanteissa salamannopeita olen itseasiassa Muulin lisäksi ainut, joka tietää asian oikean laidan, eli Muuli teki itse kääntymispäätöksen ja itse ratsastin mukana. Ja hieman ennen kääntymistä tunnen tietysti istunnallani ja kädelläni ettei se ole ylittämässä estettä.

Aluksi vastailin kommentteihin mutta kun niitä oli tullut reilummin, julkaisin uuden videon samasta tilanteesta. Uusi video oli kuvattu rintakameralla, eli näytti oman perspektiivini. Kerroin videolla siitä, miten Muuli tilanteissa käyttäytyy ja miksi "käänsin sen pois". En provosoitunut, korottanut ääntäni tai edes saarnannut, kerroin vain miksi toimin tilanteessa kuten nyt toimin. Asia meni mielestäni ns jakeluun ja selitysvideosta tuli paljon katsotumpi kuin alkuperäisestä. Alkuperäinen on tähän päivään mennessä saanut 31k katselukertaa ja selitysvideo 86k. Kumpikin määrä on todella iso tililleni, eli katselukerrat näissä olivat poikkeuksellisen suuria.

Tuon mokan olisi muuten voinut korjata myös poistamalla alkuperäisen videon, mutta siitä voi tulla vielä enemmän negaa jos joku on ehtinyt sen jo ruutukaappaamalla tallentaa itselleen. Jokainen somekriisi on myös mahtava paikka opetella selviytymään niistä, se voi olla hyvä taito jos joskus joutuu hoitelemaan työpaikan tai yrityksensä somepuolta. Olen pari kriisiä sammuttanut Aasiyhdistyksen tiedottajanakin, kun olen jakanut jotain mielestäni erinomaista sisältöä ja saanut suututettua ison määrän seuraajia. Nöyrät pahoittelut toimivat aina erinomaisesti.

Huh, olisiko tässä mielipidepostausta vähäksi aikaa Muuliprojektille. Näppäimistöni ei ole sauhunnut pitkään aikaan näin vauhdikkaasti kun pääsin puhumaan yhdestä lempiaiheestani. Toivottavasti muistan tästä edes osan kun juttelen toimittajan kanssa. Ja toivottavasti ymmärsin haastattelun aiheen oikein jotta voin ylipäätään keskustella näistä teemoista. Tosin suht suosittuna hevossomettajana puhun kyllä mielelläni kaikesta someen liittyvästä.

Päivitys 3.8.2022

Juttu on nyt julkaistu Ylen sivuilla ja löytyy täältä. Juttu tuli myös Keski-Suomen ja Etelä-Savon paikallisuutisissa, sekä radiossa että televisiossa. Televisiossa oli suunnilleen sama video, kuin tässä jutussakin.


1 kommentti

  1. Tasaisin välein tulee etenkin Instassa vastaan somettajia, joiden kommentteihin haluaisin kommentoida omaan sarkastiseen tyyliini. Tiedän, että kaikille sarkasmi ei aukea ja seuraa vaan väärinkäsityksiä. Välillä oikein harmittaa, kun ymmärretään väärin vain kieron huumorin tajun suhteen. Harmi kun kommenteista puuttuu esim. äänikommentit.

    Tämä on myös yksi syy, miksi heitän sarkastiset vitsini lähinnä yksityisviesteinä - vaikka somettaja sen ymmärtäisi, ei seuraajakunta välttämättä ymmärrä. Parhaimmillaan nämä kommentit aiheuttavat hyvää mieltä molemmille, mutta väärinymmärryksen riski on aina olemassa. Toisaalta on mahtavaa, että sellaisiakin somettajia löytyy, joille uskaltaa olla ironinen tai sarkastinen.

    VastaaPoista