perjantai 11. helmikuuta 2022

Aasien kaviowebinaari on nyt myynnissä! Se järjestetään lauantaina 5.3. klo 15.00 alkaen

Sain pari viikkoa sitten yhteydenoton Maria Pesoselta, joka on aasinomistaja ja eläintenkouluttaja Jämsän suunnalta. Ollaan Marian kanssa tavattu ainakin kerran kun pidin Jämsässä minikokoisen kavioklinikan aaseihin liittyen muutama vuosi sitten. Nyt Maria ehdotti yhteistä kaviowebinaaria ja olin aikalailla heti messissä.

Sisältö tulee olemaan rautainen, Marialla on asiaa aasin käsittelystä ja käsittelyyn opettamisesta ja minulla taas niistä kavioista. Webinaarissa saa siis ensin vinkit ja videot arankin aasin siedättämiseen (se on muuten omistajan tehtävä, vuolija ei pysty sitä mitenkään pelkästään vuolukäynneillä opettamaan) ja sitten itse kavionhoitoon.

Omassa osuudessani EI ole tarkoitus opettaa ketään vuolemaan aasin kavioita, eli siinä ei käydä läpi vuoluasentoja, työkaluja, otteita ja sen sellaisia. Vaan tarkoitus on kertoa tarkemmin tietoa aasien kavioista ja miltä niiden kuuluisi näyttää. Uskon, että jo ihan kuvaa ja videota katsomalla oppii näkemään milloin kaviot ovat liian pitkät tai esimerkiksi suksimaiset. Valitettavasti kengittäjiä on vaikeaa aaseille löytää ja osa jättää kaviotkin ravurinmalliin. Yksi syy tähän on uskoakseni se, ettei anturaa uskalleta lyhentää riittävästi. Käyn tätäkin kuvien kera esityksessäni läpi.

Olipas muuten urakka rakennella luentomateriaali! Ensin ajattelin että käytän samaa sisältöä, jonka olen tehnyt verkkokurssiini "Aasinhoitopäivä verkossa", mutta siihen käyttämi Prezi oli tullut tiensä päähän. Sitä ei voinut edes käyttää esityksessä kun koko verkkosivu meni jumiin, Aloitin siis kokonaan alusta enkä oikeastaan edes katsonut Prezin sisältöä, koska tietotaitoa on minullekin karttunut lisää parin vuoden aikana.

Valitsin alustaksi Google Slidesit, silloin esitys olisi aina drivessä tallessa ja tulen ihan hyvin toimeen Googlen systeemien kanssa. Power Point oli vahvana kakkosena, mutta en ole käyttänyt sitä vuosiin siirryttyäni Preziin ja koko PPT;n ulkoasu ahdisti minua edelleen. Olen tehnyt sillä niin monta kouluesitystä aikoinaan että näen vieläkin painajaisia. Sekin on kuulemma kehittynyt kovasti eivätkä esitykset välttämättä näytä enää samoilta kuin 15 vuotta sitten. En kuitenkaan ottanut riskiä.

Google Slides teki vähintään kaiken minkä Prezikin, paitsi että videot solahtivat mukaan paljon helpommin joko Drivestä tai omalta YouTube-kanavaltani. Muutamaan diaan laitoin taustalle videon pyörimään, jotta videon päälle on mahdollista lisätä klikkailemalla tekstiä. Videota ei tosin ihan sellaisenaan saanut, vaan se piti exportata giffiksi jolloin kuvanlaatu kärsi kyllä kovasti. Mutta videoilla ei ole mitään niin supertärkeää, mutta näyttävät hyvältä kun pyörivät dian taustalla ns taustakuvana.

Lähdin esityksessä myös liikkeelle siitä, mistä aasit ovat peräisin ja miten ne luonnossa eläisivät. Kavio-ongelmista monet johtuvat ihan siitä, että aasit on raahattu tänne peräperseeseen (Suomeen) joka ei todellakaan olisi aasien luonnollinen elinympäristö. Aasit eivät siis selviäisi täällä luonnossa. Tiesitkö muuten että aasi ei normaalisti osaa edes rikkoa kaviollaan tai turvallaan ohutta jääkerrosta vesiastiastaan tarhassa? Että siinä on meillä aavikkoeläin tuotu tänne pohjolaan.

Mutta no liikkuminen, tarhaympäristö, ruokinta, siinäpä ovat peruspilarit myös aasin kavionhoidolle. Tiesitkö että ei Korkeasaaressa kulaanien kavioita kukaan käy vuolemassa vaan aaseja ruokitaan joko kalliolle tai hiekalle sen mukaan, miten niiden kaviot kaipaavat kulutusta? Tarhaahan siellä ei tietenkään ole niin paljon että kulaanit kävelisivät saman verran kuin luonnossa, mutta kuluttavilla pinnoilla saadaan niiden kavioita lyhyemmiksi. Tätä voisi ihan hyvin käyttää kesyaasienkin kanssa, jos siis vain on mahdollista perustaa niiden tarha kalliolle. Harvalla se mahdollisuus on, me muut taistelemme pehmeän kostean tarhan kanssa.

Mutta ei se tarkoita etteikö aasi voisi Suomessa elää! Annan vinkkejä miten voi aika helposti parantaa aasin elämää oli käytössä pihatto tai talli+tarha, samalla parantuvat myös kaviot.

Merkittävä osa luentomatskusta sisältää kuitenkin kavioiden kuvia ennen jälkeen ja hoitamattomina. Ja sitten on mahdollisimman paljon kuvamateriaalia kaviosairauksista ja mitä voi Suomessa tavata. Esimerkiksi valkoviivantauti on yksi sellainen jotai ei oikein tunneta ja tunnisteta. Itseasiassa törmäsin itsekin siihen ensimmäisen kerran vasta pari vuotta sitten! Luultavasti olin tavannut sitä jo aikaisemmin mutta sen verran pienenä, etten ollut tajunnutkaan.

Ilmoittaudu mukaan suoraan minulle: rosamiii@gmail.com. Teen laskun (25e sis alv), saat sen sähköpostiisi ja maksat ennen luentoa. Luento nauhoitetaan ja tallenteen voi katsoa kuukauden ajan, jotan vaikka ajankohta olisi huono, voi silti osallistua ja tallenne tulee sitten perästä.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti