keskiviikko 4. elokuuta 2021

Muulilla on uusi ystävä, Armas!


Sillä aikaa kun Muuli oli koulutusjaksolla, oli tallilla tapahtunut muutoksia hevoskokoonpanossa. Yksi hevonen muutti ihan suunnitellusti lähemmäs omistajansa kotia ja tilalle tuli suokkiruuna Armastus (@herraarmastus). Samaan aikaan Muulin tarhakaveri Aata oli ystävystynyt laitumella Lyylin kanssa ja nyt kun hevoset ovat olleet yötä päivää laitumilla, ei Muulla olisi ollut kaveria tallin pihapiirissä yöaikaan. Kesäkuussa hevoset siis otettiin öiksi tarhoihin, eli Muuli oli silloin päivät yksin pyörien hevosten tarhoissa ja tarhojen väleissä ja yöt samassa tarhassa Aatan kanssa.

Tilanne oli siis se, että sekä Muuli että Armas olivat ilman kaveria ja siitähän se ajatus sitten lähti.

Kokeiltiin näitä yhteen tallin lähilaitumella Derbyllä ja siellä ne sitten menivät ilman draamaa. Olin ladannut kamerani akun, turhaan. Vain kerran Armas ja Muuli olivat sen verran lähekkäin, että Muuli luimisteli, vinkaisi ja meni kauemmas.

Armas ja Muuli ovat kuulemma hyvin sopuisia laumailijoita. Muuli on laumassa vetäytyvä ja hyvin väistävä eikä Armas mitenkään tunkenut iholle, mutta oli kyllä kiinnostunut ja seurasi Muulia katseellaan.


Tämä oli dramaattisin hetki
Pari oli yhdessä tunnin tai pari ja sen jälkeen Armas meni talliin karsinaan yöksi ja Muuli jäi ulos. Muuli on tottunut ulkoilija vaikkei pihapiirissä ole muita hevosia, mutta Armas huuteli kovasti sisältä Muulin perään. Aika näyttää tuleeko Muulikin jatkossa yöksi sisään vai miten hevoseläinten stressilevelit saadaan mahdollisimman mataliksi.

Tallissa on yötä myös tamma ja varsa, eli Armasta ei suinkaan yksikseen oltu karsinaan jätetty. Mutta ilmeisesti se ehti parissa tunnissa laumaantua Muulin kanssa.

Tuo laidun on sellainen sekametelisoppa eli siellä kasvaa vaikka ja mitä. Hevoset keskittyvät siellä uuteen kasvavaan heinään ja Muuli näköjään otti latvojen siistimisen haltuunsa. Muulihan muutenkin syö mielellään erilaisia tähkiä ja piikkikasveja, jotka eivät hevosia niinkään kiinnosta. Aasithan syövät luonnostaan ruokaa aika laajalla skaalalla, joten Muulin kaikkiruokaisuus tullee sieltä.
Viimeisessä kuvassa on Muulin "uusi" eli käytettynä ostettu hyönteisloimi. Totesin tänä kesänä että hyönteisloimet ovat paljon parempi torjuntakeino kuin myrkyt, koska paraskaan myrkky ei toimi koko päivää ja Muuli oli parista kohtaa auki syöty. Paarmoja ei meillä enää ole, mutta tilalla ovat kärpäset, jotka pitävät huolen siitä, että paarmanpuremat pysyvät auki. Muulilla on tällä hetkellä ryntäissä pieni reikä jota en saa parantumaan ilman loimitusta.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti