keskiviikko 26. helmikuuta 2020

Laitoin Muulille nilkkapannan, olisitteko osanneet arvata kuinka vähän muulieläin liikkuu itsekseen päivän aikana?

Hevosten liikkumista tarhoissaan on tutkittu jonkin verran, erityisesti, jos niillä on "paddock paradise" tai aktiivipihatto käytössään. Kaktu oli omassa pihatossaan mitannut gps-paikantimella hevosensa liikkumista ja saanut huimat kilometrit! Suvituuli Jari ja Maiju Räty tutkivat kahden suomalaisen paddock paradice-tallin hevosten vapaan liikunnan määrää 2014. Hevosiin kiinnitettiin GPS-paikantimet ja niiden mukaan hevoset liikkuivat keskimäärin 500-600 metriä tunnin aikana. Myös yksi hiekkatarhattu hevonen oli mukana. Se liikkui selkeästi vähemmän kuin "radalla" olleet hevoset, mutta sekin liikkui tarhassaan keskimäärin 225 metriä tunnissa.

Norjassa tutkittiin hevosten liikkumista eri kokoisissa tarhoissa vuonna 2006 (Jorgensen). Osa hevosista oli liikutuksessa ja osa joutilaita, eli ne vain tarhasivat. Tutkimuksessa huomattiin, että säännöllisesti käytössä olevat hevoset liikkuivat tarhassa vähemmän ja että suuremmassa tarhassa hevoset liikkuivat enemmän, kuin pienessä. Pieni tarha tutkimuksessa oli kooltaan 150 neliötä ja suurin tarha 400 neliötä, ja oli malliltaan suorakaide 45 x 10 metriä, eli suunnilleen Muulin tarhan kokoinen. Tutkimus ei ollut vapaasti saatavillani, joten en osaa millä tavalla hevosten aktiivisuutta mitattiin.

Minulla ei ollut tarpeeksi hyvää GPS-paikanninta tähän tarkoitukseen. Omistuksessani on kyllä Tractive panta kissoille, mutta kokemusteni mukaan se heittelee sijaintia aika villisti 200 metrin alueella, vaikka kissa nököttäisi paikoillaan. Arvelin, että saisin aktiivisuusrannekkeellakin riittävän hyviä tuloksia, joten omaa tutkimustani toteutan sen kanssa.
En suinkaan ole ensimmäinen, joka mittasi kuljettua matkaa aktiivisuusrannekkeen kansa. Ruotsalainen tutkijajoukko Rose, Brehme, Stollberg, Buchor ja Niederhäusern tutkivat pantojen avulla mm hevosten aktiivisuutta 2005. Näitä tuloksia ei mitenkään voi verrata omiini, koska hevoset asuivat joko kokonaan karsinassa tai sitten karsinassa, jossa on karsinan kokoinen jaloittelutarha. Lisäksi pari verrokkia oli laitumella. Tulokset kuitenkin kertoivat, että hevoset liikkuivat huomattavasti enemmän, jos haloittelutarha löytyi. Orit olivat ulkona 65% ajasta, ruunat tosin vain 38%. Tutkijat totesivat, että paras paikka hevoselle on laidun. Kuinka moni yllättyi?

Itse halusin siis selvittää sitä, paljonko päiväsaikaan tarhattu muulieläin liikkuu omaehtoisesti vuorokauden aikana. Muuli piti aktiivisuusranneketta jalassaan reilut kaksi viikkoa. Kun poistin tuloksista vuorokaudet, jona rannekkeen akku oli loppunut tai kun ranneke ei ollut jalassa koko vuorokautta, sain tuloksia 10 vuorokaudelta. Näistä viisi oli vapaapäiviä ja viisi oli työntekopäiviä. Materiaalia ei ole riittävästi kunnollisiin tuloksiin, mutta jatkan testausta edelleen niin, että saan tuloksia 30 päivältä. Lisäksi toistan testin kesällä, kun Muuli on yötä päivää ulkona ja päivisin se laiduntaa.

Taustatiedot


Muuli tarhaa yhden rauhallisen kaverin kanssa hiekkatarhassa (pituus n 40 metriä, leveyttä leveimmillään 20 m, kapeimmillaan 10 m) 12 tuntia vuorokaudessa. Toiset 12 tuntia se viettää sisällä karsinassa. Pitkulainen tarhan malli lisää aiempien tutkimustan mukaan hevosten omaehtoista liikkumista. Aktiivisuutta lisää myös kaverin tai kavereiden kanssa tarhaaminen, mutta Elsa ja Muuli ovat aika rauhallisia.

Aiemmin, kun tarhassa oli kolmaskin hevonen, oli liikehdintä paljon aktiivisempaa. Kolmas hevonen nimittäin piti Muulin parhaansa mukaan erillään Elsasta ja se aiheutti konflikteja. Itse muulinomistajana pidin siitä, että laumassa hevonen pomotteli Muulia. Elsan kanssa tilanne on nimittäin se, että Muuli saa siirrellä Elsaa ruokakasalta toiselle.
Piirros tarhoista. Muulilla ja Elsalla on yksi rajanaapuri, Aata. Tarhan vasemmalla puolella on ratsastuskenttä ja oikealla puolella kesäisin käytössä oleva laidun. Tarhan ehkä hieman outoa muotoa selittää se, että siinä on yhdistetty kaksi vanhaa tarhaa yhdeksi. Yhdessä vaiheessa koko kuvan alue oli samaa tarhaa ja se oli käytössä kahdella orivarsalla.

Rannekkeena oli käytössä Polar Loop 1, joka on puhtaasti ihmiskäyttöön tehty. Ihmiskokeissa havaitsin rannekkeen ottavan askeleeksi hyvinkin pienen kädenliikkeen, joten se ottaisi varmasti huomioon kaiken Muulin liikehdinnän.Vaikka ranneke mittaisi enemmän tai vähemmän, kuin mitä liikettä on todellisuudessa se ei haittaa, koska tulokset ovat silti vertailukelpoisia keskenään kun ne on toteuttettu samalla tekniikalla.
Kuva Polar Loopin käyttöohjeesta

Rannekkeen ympärille laitoin kaksi pakastepussia ja jeesusteippiä. Ranneke oli Muulin oikeassa etujalassa vuohisen yläpuolella. Se ei tuntunut häiritsevän Muulia eikä aiheuttanut karvan hankautumista. Se pysyi kiinni koko testijakson ajan, myös sadekeleillä.
Muulin vuorokausirytmi on tallin puolesta seuraavanlainen: ulos n 7.00, ulkona on aamuheinät. Päiväheinät 11.00 ja 15.00 ja sisälle n klo 19.30, jolloin karsinassa on yöheinät odottamassa. Aamun ulosvienti näkyy tummana raitana, samoin sisälleotto.

Mitä tummempi väri, sitä aktiivisempaa liikehdintää. Jos ranneke on hetken täysin paikoillaan viileässä ilmassa, se tulkitsee olevansa poissa ranteesta. Muulin kohdalla tällaisia hetkiä oli paljon. Se on siis seissyt tarhassa täysin liikkumatta todella pitkiä aikoja. Saattaisin pystyä ehkäisemään nuo, jos laittaisin rannekkeen tiukemmin Muulin jalan ympärille esimerkiksi pintelillä, jolloin ranneke pysyisi lämpimänä. Ranneke siis tulkitsee ranteessaoloa liikkeen ja lämmön kautta.
Muuli ja Elsa kentällä

Alustavat tulokset


Analysoin erikseen vapaapäivien ja "työpäivien" tulokset. Ensin vapaapäivät.

Ensimmäinen ajatukseni näistä oli että Härreguud, miten vähän se liikkuu vapaapäivänä! Askeleita kertyi viiden vapaapäivän perusteella 196-598 keskiarvon ollessa 295 askelta. Yksi näistä päivistä oli poikkeuksellisen reipas, jos en ota sitä huomioon, jää keskiarvoksi 220 askelta. Tuona yhtenä päivänä Muuli oli iltapäivällä rallitellut useamman minuutin putkeen (keskimmäinen kuvakaappaus), mutta muina päivinä ei.

Jos katsot aktiivisuusrenkaita tarkemmin (klikkaa kuvaa niin se aukeaa suurempana), niin sekä valkoinen väri että kenoviivoitus tarkoittaa paikoillaan seisomista.
Vapaapäivien aktiivisuusrenkaat ovat tässä. Keskimmäinen rengas näyttää iltapäivän hepulijuoksut. Viidentenä päivänä näkyy paljon tummia raitoja, se kertoo ehkä siitä, että keli on ollut tuulinen ja Elsa ja Muuli ovat ottaneet spurtteja katoksen luota. Katos hieman rämisee tuulessa ja välillä eläimet reagoivat siihen spurttailemalla. Toisina päivänä ne jatkavat syömistä normaalisti. Aamutalliraita näkyy aina vähän seitsemän jälkeen, eli silloin Muuli on talutettu ulos tarhaan.
Seuraavaksi analysoin liikutuspäivät. Niiden aikana askeleita kertyi 3696-9980 keskiarvon ollessa 6279 askelta. Viisi aktiivisuuspäivää sisälsi yhden maastakäsittely/talutuspäivän, kolme maastoa ja yhden lyhyen kenttätyöskentelyn. Askelten määrä korreloi hyvin liikutuksen keston kanssa.

Päivät ovat aika tyypillisiä Muulille läpi vuoden, eli maastakäsin, kentällä ja enimmäkseen maastossa. Kolme liikutuskertaa toteutui päiväsaikaan ja kaksi illalla, mutta maastoilimme kyllä illallakin. Maastoissa mittasin kuljetun matkan Sports Trackerilla.

Alla on viiden liikutuspäivän aktiivisuusrenkaat ja alla listaus siitä, mitä minun tarjoamani aktiivisuushetki piti sisällään.
 1. renkaassa 1h maasto, 4,65 km, askeleita 5082 koko vuorokauden aikana
 2. renkaassa 1,5h maasto. 8,81 km, askeleita 8863
 3. renkaassa 45 min kenttätyöskentelyä, askeleita 3696
 4. renkaassa 1,5h maasto, 8,23 km, askeleita 9980
 5. renkaassa 30 min maastakäsittelyä, askeleita 3777
Aasi kuljeskelisi vapaana luonnossa 10-15 km ja hevonen eri lähteiden mukaan 10-30 km vuorokaudessa. Kuljettu matka vaihtelee vuodenaikojen mukaan, eli jos ruokaa on hyvin saatavilla, ei tarvitse kävellä niin paljon. Hevoseläimet ovat edelleen aika alkukantaisia, eli tällainen liikuntamäärä on niille luontaista ja pitää ne fiteinä ja kaviot hyvinä.

Pystyin mittamaaan Muulin kulkemaa matkaa luotettavasti vain maastoreissuilla Sports Trackeria käyttämällä. Niiden perusteella sain Muulin askeleen keskipituudeksi 94 cm. Jos haluaisin saada parempia tuloksia, olisi erikseen mitattava askelmäärät eri askellajeissa. Askelpituus tarhassa ei suinkaan ole näin pitkä, mutta karkeasti sanoen Muuli tarvitsisi vuorokaudessa noin 10 000-20 000 askelta saadakseen liikettä 10-15 kilometriä.

Jos haluaisin jäljitellä luonnonmukaisuutta, tulisi suurin osa kilometreistä saada Muulille käynnissä. Se kyllä toteutuukin hyvin, meille tunnin-parin käyntimaastot ovat ihan rutiinia. Samalla Muuli napsii käynnissä havuja suuhunsa, sekin on hyvin luonnollista.
Tätä me haluttais nähdä.

Johtopäätökset


Olen aika tyrmistynyt siitä, miten vähän Muuli liikkuu tarhassa ja vapaapäivinä. Vapaana kuljetut askeleet ovat oikeastaan ihan kärpäsenpaska sen kaikessa liikunnassa.

Yksi liikuntapäivä korvaa keskimäärin 21 Muulin vapaapäivää, joten enää en voi vedota siihen että "sehän on kokopäivätarhauksessa ja liikkuu siellä". Tottakai on tärkeää, että sillä on mahdollisuus liikkua ja se saa raitista ulkoilmaa puolet vuorokaudesta (hevostallin ilmassa on aina iso määrä pienhiukkasia johtuen mm kuivikkeista), mutta liikunnan ja askeleiden kannalta tällä ei ole näemmä mitään väliä.

Jo nämä alustavat tulokset tsemppaavat minua liikuttamaan Muulia enemmän. Tähän asti olen ajatellut, että en viitsi lähteä tallille "vain" taluttamaan sitä kentälle, mutta jo puolen tunnin talutus moninkertaistaisi Muulin päivässä ottamat askeleet. Askellus taas tekee hyvää suoliston toiminnalle ja ruuansulatukselle, mutta Muuli ei sitä näemmä itse tiedä.

Jatkotutkimukset


Jatkan pannoittamista nyt niin kauan, että saan tietoa yhteensä 30 päivästä, olivat ne sitten vapaapäiviä tai liikutuspäiviä. Toistan kokeen kesällä siinä vaiheessa, kun Muuli on kokopäivälaidunnuksessa omalla pikkuläntillään. Vertaan tuloksia helmi-maaliskuun tuloksiin ja tuotan näistä jälleen blogipostauksen.

Annan myös Tractiven kissapannalla mahdollisuuden ja kokeilen sitä aktiivisuusrannekkeen kanssa samaan aikaan jossain vaiheessa. Pannan ongelma on se, että se vaatii latausta joka päivä ollessaan käytössä koko ajan, eli se vaatii minulta erilaista sitoutumista kuin aktiivisuusranneke. Tractiven panta ei myöskään ole kissojen kanssa ollut kovin tarkka, mutta sen piirtämästä kuvasta näen kyllä heti, onko se piirtänyt viivaa tarhan ulkopuolelle.

9 kommenttia

 1. Hurjan kiinnostavaa! 🤓🤓 Pitää hommata itsellekin joku halpis ja toteuttaa omat eläinkokeet. Veikkaan, että yksilökohtaiset erot ovat huomattavia. Veikkaan lisäksi, että talviruokintakaudella pihattokaan ei takaa riittävää liikettä. 😬😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa toteuttaa! Kaikkea mitä voi mitata voi nimittäin kehittää. Minulla on ollut tämä ranneke itselläni mutts olen hukannut sen. Ostinkin testirannekkeen Torista 15 eurolla. Ei harmita jos se putoaa ja katoaa.

   Poista
  2. Voisin kuvitella, että syksyisin askelia tulee ainakin omassa laumassani eniten, sillä silloin ollaan vielä laitsalla, mutta syötävä alkaa olla vähissä. Kaktun huikeat kilsat oli myös kellotettu syksyllä. 😃

   Poista
  3. Saisiko muulin tarhakaveriltakin mitattua, liikkuuko sekin yhtä vähän vai enemmän ja mitkä ovat kilometrimäärät / vrk kaverihevosella?

   Poista
  4. Tää kävi mullakin mielessä, että mittaan myös Elsan. Se tosin yleensä liikkuu päivittäin, niin en saa siltä vapaapäivän askeleita kuin harvoin.

   Poista
 2. Tulos ei yllätä yhtään. Ei hevonen pienessä tarhassa paljon liiku eikä välttämättä isossakaan, jos siihen ei kannusteta.

  Olen monesti miettinyt, että pitäisi omista mitata myös. Uskon, että nykyisessä paikassa liikkuvat itse 5 - 10 km päivässä. Tarha on noin 200 metriä pitkä ja kun heiniä annetaan molempiin päihin sekä pihatto on eri päässä tarhaa kuin vesipiste niin kävelevät kyllä tuota väliä aika lailla jatkuvasti, oletettavasti kutakuinkin vuorokauden ympäri.

  Ero naapuritallien 3 tuntia päivässä pikkutarhoissaan seisoviin hevosiin olisi todella mielenkiintoinen tutkimuskohde! Veikkaan, että meidän hevosemme liikkuvat päivässä enemmän, vaikka laskisi mukaan naapuritallien hevosten liikutukset.

  Valitettavasti ponit joutuvat pian paratiisistaan pois, kun ne muuttavat lähemmäs uutta kotiani. Isot tarhat ovat näemmä yllättävänkin harvinaisia.

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista! Harmi että oma aktiivisuusrannekkeeni lakkasi toimimasta.

  VastaaPoista
 4. Mielenkiintoista! En kyllä myöskään ole kovin yllättynyt tuloksesta, koska jos edes useimmat hevoseläimet ihan vain terveyssyistä pyrkisivät liikkumaan tarhassa riittävästi, niin esim. omalla ratsastuskoululla ei varmaan henkilökunta niin paljon huokailisi lihomisongelmia:'D

  Siistiä, että jatkat kokeiluja. Mulla voisi olla pääsy tuohon Jorgensenin artikkeliin, voisin katsoa ja laittaa esim. s-postilla, jos laitat tarkempia tietoja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muulilla on panta nytkin jalassa, luulen että kuukauden ajalta on kohta dataa olemassa! Muulin tarhakaveri jouduttiin valitettavasti lopettamaan, pannasta näkee sitten miten se vaikutti liikkumiseen vai vaikuttiki.

   Jos pääset tuohon käsiksi niin ottaisin sen erittäin mielelläni vastaan! Sposti on rosamiii@gmail.com ja jos on muutakin aiheeseen liittyvää niin tänne vasn. Kokoan sitten paremman tietopaketin seuraavaan postaukseen.

   Poista