perjantai 2. marraskuuta 2018

Testissä Boa horse boot + irtojuoksutuskuvia


Ostin käytetyt Boa Horse Bootsit ja sain ne viime viikolla haltuuni. Bootsit tulivat Belgiasta tutun muulinomistajan kautta. Hän on hyvä etsimään edullista tavaraa paikalliselta nettikirpputorilta ja nyt hän löysi Boat. Hiplasin Boa bootseja hänen luonaan syksyisellä muulimatkalla ja hän kehui, että ne ovat sopineet erityisen hyvin muulille. Hän joutuu pitämään niitä joskus PRE-muulillaan, joka ajoittain arkoo tiellä. Erityisesti kuulemma keväisin.

Pian hän sitten löysi bootsit ja tilasi ne. Myytävät bootsit olivat kokoa 0, kun taulukon mukaan Muulille sopiva koko olisi pienempi eli 00. Nathalie yhdistikin bootsitoimitukseeni kaksi omaa bootsiaan, jolloin sain paketissa yhden parin pienintä kokoa ja yhden parin toisiksi pienintä kokoa. Muulin kavion pituus on 10 cm ja leveys 9. Taustatietona kerrottakoot, että meidän ensimmäiset sopivat bootsit ovat Flex Hoof boots 100, eli ne sopivat kavioon, joka on 10 cm pitkä.


Suurella innolla testasin Boa bootseja irtojuoksutuksen merkeissä. Isommat bootsit olivat melkein uudet, pienempiä Nathalie oli itse käyttänyt, mutta nekin olivat todella jämäkät ja täysin ehjät. Ensifiilis olikin että "ovatpa nämä painavat ja paksut!". Vertaan niitä siis Flexeihin, jotka ovat paljon kevyemmät ja sirommatkin.

Pohjia vertaillessani Boat eivät olleet menettäneet pohjakuviointiaan ollenkaan Flexeihin verrattuna, mutta kun Flexien pohjamateriaali on enemmänkin kuminen, on boan pohja erittäin kovaa muovia. Mieleeni tuli heti se, että mitenköhän liukas Boa on märällä asfaltilla? Sitä en kuitenkaan ole vielä testannut.

Boat eivät noin päältäpäin näyttäneet kovin massiivisilta. Esimerkiksi Simple bootsit ovat omasta mielestäni paljon "kolhomman" oloiset kuin Boat.

Kokotaulukko hämäsi ja bootseista se suurempi koko, eli 0, oli Muulille sopivampi, kuin 00. Laitoin eri kokoiset bootsit ristikkäsiin jalkoihin, vaikka usein takakaviot ovat hieman etukavioita pienemmät. Muulilla kaikki kaviot tuntuivat olevan saman kokoiset, eli pienempi bootsi oli yhtä hankalaa saada sekä etu- että takakavioon. Bootsi kuitenkin meni jalkaan ilman kovin suurta taistelua ja pysyi paikoillaan erittäin napakasti. Suuremmat bootsit tuntuivat ihan yhtä napakoilta, vaikka niiden kokoeron näki kyllä silmälläkin.

Monojen pukeminen oli helppoa, paitsi siis tietenkin aavistuksen liian pienten takabootsien. Näissä on plussaa ehdottomasti se, ettei monoissa ole tarroja, vaan kiristys tehdään yhdestä kiekosta. Voisin kuvitella, että nämä pysyvät löystymättä päällä hamaan tappiin asti. Toki tuo vaijerisysteemi voi hajota, mutta jos se pysyy kunnossa, ovat nämä sopivat monot myös hankitreeneihin. Näihin saa myös hokit.

Bootsit kiristetään bootsin päällä olevasta rullasta kiertämällä. Se kiristää vaijereita ja bootsi painautuu kaviota vasten. Lopuksi kiristysnupin päälle laitetaan muovinen suojus.

Kuvat on valitettavasti otettu testauksen jälkeen. Siksi bootsit ovat aivan hiekkaiset.
Paras paikka kokeilla bootsien jalassapysyvyyttä (tämä on monilla ongelma kun buutsit katoavat metsään) on päästää eläin kentälle irtojuoksemaan. En tehnyt tässä poikkeusta.

Muuli irti ja kovaa ravia!

Ensimmäisellä kierroksella Muuli oli selvästi hieman hämillään siitä, mitä sillä oli jaloissa. Se myös polki monta kertaa takasillaan etusten päälle. Kopse kuului, kun bootsit osuivat toisiinsa. Jonkin ajan päästä kopse loppui ja Muulin liike näytti melkein normaalilta. Se ei liikkunut niin hyvin, kuin mitä se liikkuu irtona kokonaan ilman bootseja, mutta se teki ihan samanlaisia tiukkoja käännöksiä sun muita, kuin tekisi ilman monojakin.

Ilma oli sateinen ja kentän pinta oli sateen takia kostea. Vettä ei kuitenkaan ollut kertynyt suuriksi lätäköiksi.


Olin yllättynyt, kuinka suurilta bootsit näyttivät Muulin jaloissa! Ne eivät siis ennen pukemista olleet mitenkään erityisen massiiviset, mutta jaloissa ne olivat tosi suuren oloiset. Ehkä päällä oleva nuppikin loi sitä vaikutelmaa.

Irtojuoksutuksen jälkeen oli aika irrottaa bootsit. Irroittaminen oli jälleen helppoa, nuppisuojus irti, nuppi "ulos" ja läppä aukeaa. Bootsien sisälle oli kertynyt aikamoinen määrä vettä ja hiekkaa vaikka kentällä ei seissytkään vesi! Gaitersit olisivat apu tähän, mutta en saisi bootseja Muulille ollenkaan jalkaan, jos survoisin väliin vielä gaitersit. Tai ehkä pitäisi vähän rankemmalla kädellä vuolla kavioita.
Muulin vuohiskarvat olivat vuohiskuopasta täysin sileät ja takuttomat. Karvat olivat kuitenkin menneet sekaisin tuosta kavion päältä, johon läppä tulee. Läppähän on ainakin Muulin kavioon melko korkea, joten ei ihme, että karvat sotkeentuvat irtojuoksutuksessa.

Lopuksi huuhtelin hiekkaiset bootsit vesiletkun alla. Siinä kyllä mietin hetken, että onko ihan ok huuhdella ne kokonaan vai kärsiikö kiristyssysteemi sen takia? Uskaltaako näitä upottaa ollenkaan vesiämpäriin perusteellista pesua varten?

Bootsit lähtivät hyvin hiekasta puhtaaksi ja kuivuivat kuivaushuoneessa nopeasti.

Jatkan testausta vielä ratsain ja maastossa ja kerron käyttökokemuksista myöhemmin lisää.

Koska näiden koko oli ihan riittävän sopiva, jäävät ne kuitenkin meille käyttöön, enkä laita vahinkoa kiertämään. Jätän nämä varmaan kevätbootseiksi (jos Muuli jatkossakin aristaa keväisin kavioitaan) kun Flex Hoof Bootseihin ruuvaan ihan pian nastat takaisin, jotta voin käyttää niitä jäätikkökeleillä. Siihen tarkoitukseen ne alunperin hankinkin ja siinä ne toimivat erinomaisesti!

Muuli on nyt jo pari kuukautta ollut ratsastuksessa ilman bootseja eikä se ole arkonut maastossa ollenkaan, joten en ole sillä myöskään bootseja käyttänyt.

Tässä ovat vielä kuvat Muulin kavioiden mittaustuloksista. Kuvat ovat vuoden takaa.Ei kommentteja

Lähetä kommentti