tiistai 6. marraskuuta 2018

Kuinka hankin Muulille vakuutuksen, osa 2

Kuva ei liity, mutta se on otettu joitain viikkoja sitten irtohypytykse aikana. Kuvat: Aino Holmberg

Kirjoittelin muulieläinten vakuuttamisesta jo aikaa sitten. Tuolloin vakuutus jäi hankkimatta, mutta tuon jälkeen se hankittiin. Nyt kerron, mistä ja miten.

Otin tuolloin käsittelyyn viisi vakuutusyhtiötä, joilla oli ainakin jotain vakuutuksia tarjolla kavioeläimille ja tässä ovat soittelukierroksen tulokset. Meillä oli tuolloin ja on vieläkin asuntolaina OP:ssa.
 • OP - selvä EI muuleille, vaikka kerroin että vaihdamme tarvittaessa vakuutukset muualle
 • If - onnistuu, jos ottaa laajan kotivakuutuksen, joka antaa vastuuvakuutuksen myös muulille
 • LähiTapiola -vastuuvakuutuksen saa vain, jos on kotivakuutus
 • Pohjantähti - onnistuu jos ottaa kotivakuutuksen.
 • Fennia - onnistuu hevosvakuutuksena jos ottaa kotivakuutuksen
Eläinlääkärikuluvakuutusta en ollut missään vaiheessa tosissani Muulille hankkimassa. Lähinnä sellaisen olemassaolo olisi ollut "hip ja cool", mutta loppupeleissä pelkkää rahanmenoa. Vakuutuksethan eivät nykyään tunnu korvaavan kuin äkkinäisiä tapaturmia, yhden kerran. Samaan jalkaan ei siis saa tapaturma sattua kahdesti. Vakuutusehdot myös kiristyvät koko ajan ja samalla hinnat nousevat. Kirjoittelin jo aikaa sitten, että jos Muuli loukkaa itseään riittävän pahasti, ei sitä lähdetä epätoivoisella ähkyleikkauksella operoimaan. Leikkauspöydän sijaan se operoidaan teurastamoissa kivoihin pieniin vakuumipakkauksiin.


Vaikka vastuuvakuutus ei korvaa mitään oikeita vahinkoja eikä oikeastaan tarkoituksellakaan tuotettuja vahinkoja, on silti monilla talleilla ehtona, että se on hevoselle/muulille/aasille hankittu. Se korvaa teoriassa kolmannelle täysin ulkopuoliselle ihmiselle tapahtuneet vahingot. Se ei korvaa, jos Muuli sattuu monottamaan minua tai jotain sen hoitajaa tai tallinpitäjää. Mutta jos se tarhaan taluttaessa monottaa jotain ihan randomtyyppiä, niin tämän sairaalakulut menisivät vastuuvakuutuksesta. En voi siis kolaroida omaa autoani ja väittää Muulin moukaroineen autoani.

Suunnilleen vuosi sitten palasin vakuutusasiaan ja olin yhteydessä LähiTapiolaan uudestaan. Olisi edelleen helpointa ottaa vastuuvakuutus ja henkivakuutuskin sieltä, jos olisin SRL:n jäsen, jota en ollut. Olin kuitenkin valmis liittymään, jos saisin vakuutuksen.

LähiTapiolasta sanottiin minulle kuitenkin erittäin topakasti painottaen, että he tarjoavat vain HEVOSvakuutuksia.

Mieheni soitti Osuuspankkiin samasta asiasta ja uhkasi jälleen kilpailuttaa asuntolainan, sieltä sanottiin että tervemenoa. Osuuspankissa meillä oli siis kotivakuutus.

Otin palkokasvin syvälle nenääni ja laitoin SRL:lle viestiä Facebookin kautta, että miksi heillä on yhteistyökumppanina LähiTapiola, joka vakuuttaa vain hevosia. Minullahan on mahdollisuus kisata Muulin kanssa kaikissa kisoissa Suomessa ja sitä varten pitää liittyä ratsastusseuraan, mutta en kuitenkaan pääse muulinomistaja hyötymään kaikista jäseneduista.

Ihme ja kumma, SRL lupasi viedä asian eteenpäin ja viikon kuluttua minulle soitettiin LähiTapiolasta! Ystävällinen virkailija kertoi, että he täsmentävät ohjeistusta talon sisällä ja että pitkäkorvia kyllä vakuutetaan jos vakuutuksenottajalla on puljussa muita vakuutuksia tai tämä on SRL:n jäsen. Samat edut siis kuin hevosenomistajallakin. Ainoa miinus on, ettei pitkäkorville saa laajaa eläinlääkärikuluvakuutusta, mutta kuka hullu sellaisen enää nykyään edes ottaa.

Tässä välissä oli kuitenkin ehtinyt kotirintamalla tapahtua seuraavaa: kotivakuutus oli kilpailutettu ja vaihdettu Ifiin, jossa Muulin vastuuvakuutus maksoi 20 euroa vuodessa ekstraa.

En siis liittynyt ratsastusseuraan enkä ottanut vastaan LähiTapiolan palveluita, vaihdoimme vain kotivakuutuksen fiksumpaan yritykseen. Osuuspankin bonuksetkin säilyivät.


3 kommenttia

 1. Miten muuten menee, ihan mielenkiinnosta, muumien ja aasien teurastus? Ottaako teurastamot vastaan ja minkä eläimen lujana ne menee käyttöön? En ole koskaan kaupassa aasin lihaan törmännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on ajatuksena kirjoittaa postaus lihan käytöstä koska en tottapuhuen tiedä, ottaako teurastamo aasin tai muulin lihaa käyttöön! Olen ajatellut ottaa kaikki Muulista irtoavam itselleni, mutta asiaa sietää tutkia vielä. Ehkei muulilla ole edes asiaa teurastamoon, kosks on hieman erikoisempi eläin.

   Suomessa ei tietääkseni ole koskaan ikinä yhtään aasia viety teurastamoon lopetukseen, vaan ne on lopetettu ampumalla tai eläinlääkärin toimesta kotona tai klinikalla.

   Poista
 2. Lujana= lihana, kännykkä kirjoittelee omiaan...

  VastaaPoista