torstai 30. elokuuta 2018

Muuli tappoi puuman? Urbaanilegenda on todistettu vääräksi jo 2005, silti se kiertää taas Facebookissa!


Oletko nähnyt hiljattain yllä olevan kuvan? Facebookpäivityksessä kerrotaan, että muuli kävi kiinni puumaan (mountain lion tai cougar), joka vaani puskissa. Sen jälkeen muuli oli tappanut puuman retuuttamalla sitä ja tamppaamalla sen maahan. Retuuttaminen ja tamppaaminen onnistuu aaseilta ja muuleilta ihan luonnostaan, mutta ihan tuosta noin ei muuli noin isoja petoeläimiä tapa.

Neljän kuvan kuvasarjaa on näkynyt eri päivityksissä Facebookin alkuajoista lähtien ja kuvia on levitelty hieman erilaisilla tarinoilla, mutta mikään näistä ei valitettavasti pidä paikkaansa. Tiivistän tähän ensin suomeksi kaikki ne sankaritarinat, joita tähän muuliin on liitetty ja niiden jälkeen sen, mitä kuvien takana oikeasti tapahtui.

Sen voin kuitenkin kertoa jo tähän alkuun, että kuvat ovat ihan oikeita eikä niitä ole manipuloitu mitenkään. Riepoteltava eläin on ihan oikeasti oikea puuma, eikä esimerkiksi täytetty sellainen.

One bad mule, urbaanilegenda 1

Nämä kuvat ovat jonkun isältä Arizonasta. Kyllä, muuli tosiaan tappoi puuman. Puuma oli vaaninut ja seuraillut puskissa koko aamun, kun porukka oli menossa metsästämään. Ihmiset arvelivat, että se oli koirien perässä. Kissaeläin alkoi vaania niitä ja silloin kuvan muuli heitti ratsastajansa alas selästä ja alkoi puolustaa koiria. Se hyökkäsi puuman kimppuun. Hevoset pelästyivät ja laukauksia ammuttiin, mutta ei ollut varmaa, osuttiinko puumaan. Valitettavasti taistelu muulin ja puuman välillä oli pitkä ja kamera otettiin esiin vasta, kun muuli oli enää juuri ja juuri hengissä.

Western Mule Magazinen toimittaja (linkistä avautuu kyseinen artikkeli pdf-muodossa) kävi selityksiä läpi artikkelissaan jo alkuvuodestavuonna 2005 ja toteaa, että tarina metsästyksestä on varmasti totta. Muulin satulan takana on jonkinlainen jäljitinlaite koirien seurantaa varten ja satulanupissa on kaukosäätimet koirien sähköpantoihin. Satulassa on myös kiväärikotelo, mutta siinä ei ole asetta.


Mule vs mountain lion,  urbaanilegenda 2

Ei, tämä ei ole mikään järjestetty sadistinen tappelu muulin ja puuman välillä, vaan tositarina Arizonasta. Tämä puuma väijyi muulia, hevosia ja koiria koko aamun ja lopulta se hyökkäsi niiden kimppuun. Kun kaikki muut juoksivat karkuun, muuli heitti ratsastajansa maahan ja tappoi puuman! Uskon, että nämä kuvat tulevat leviämään nopeasti ja ne ovat varmasti totta. Tämä on todellinen bad ass-muuli ja typerä kissa.

Näissä kuvissa on tuhat sanaa, muulilla on puuma hampaissaan. Olen hevosihminen, mutta en voisi kuvitellakaan, että mikään hevonen tekisi noin. Kuvan kaksi koiraa katsovat turvallisen etäisyyden päästä tapahtumia. Muulinkasvattajat ovat aina kertoneet, että muulit ovat hevosia parempia, mutta nyt tosiaan uskon sen. Muulin onneksi tämä ei tapahtunut Kaliforniassa (jossa puumien metsästys on siis kiellettyä), koska näitä kullannuppuja suojellaan samaan tapaan kuin kalkkarokäärmeitä, idiootteja senaattoreja, alkoholisoituneita kuvernöörejä ja laittomia pakolaisia!

Western Mule Magazinessa naureskellaan tälle selitykselle, ainakin sen kirjoittajalla on ollut huumorintajua! Oliko se hyvää vai ei, siihen ei oteta kantaa.


This is unbelievable...but true! Urbaanilegenda 3

Pariskunta Montanasta oli ratsastamassa maastossa, miehellä oli kivääri mukana ja naisella onneksi kamera. Heidän koiransa seurasivat heitä aina reissulla ja tällä kertaa puuma väijyi koiria puskista. Koirat näkyvätkin yhdessä kuvassa.

Mies tuli alas muulinsa selästä ja päätti ampua ilmaan pelottaakseen puuman pois, mutta ennen, kun hän ehti ampua, puuma hyökkäsi koirien kimppuun. Sillä hetkellä muuli päätti, että se haluaakin maistaa palan puumaa ja silloin puuman helvetti alkoi.

Puuman lähestyessä koiria, muuli nappasi sitä hännästä ja alkoi pyörittää sitä ympäriinsä. Joka kerta puuman pää osui maahan. Sitten muuli laski puuman maahan ja alkoi talloa sen päällä ja piti sitä aloillaa kurkusta purren. Muuli puri puumaa useita kertoja varmistaakseen, että se on kuollut. Sitten se vielä heilutti sitä ilmassa ja lopulta käveli takaisin omistajiensa luokse. Nämä olivat mykkinä katselleet tapahtumia. Muuli oli kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kaikeksi onneksi vaimo sai otettua nämä kuvat.

Tämä tarina kiertää Facebookissa juuri tälläkin hetkellä. Päivitys löytyy tämän linkin takaa, tosin en ole ihan varma näkyykö se kirjautumatta. Päivitys on julkinen ja sen on tehnyt Bob Wade. Hän on luultavasti myös satuillut tarinan kuvan taakse. Tarina on tosiaan niin uskomaton, kuin se onkin. Sillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa, mitä oikeasti tapahtui. No en syytä Bobia, ei hänkään ole varmasti tiennyt kuvien oikeaa taustaa, vaan on kuullut tarinan jostain.

Kaikki urbaanilegendat on kuitenkin todistettu vääriksi jo vuonna 2005 eli hyvin pian kuvien nettiin ilmestymisen jälkeen. Artikkeli kuvien taustasta julkaistiin Western Mule Magazinessa ja löytyy pdf-muodossa tämän linkin takaa.

Yleensä paljastusjutut eivät saa juurikaan näkyvyyttä, olin siis itsekin vielä vuosi sitten ihaillut kuvia ymmärtämättä käyttää lähdekritiikkiä. Nyt tuoreimman Facebookia kiertävän päivityksen takia selvitin asiaa hieman (ei ollut vaikeaa) ja löysin artikkelin kuvien muulista ja sen omistajasta, jotka näkyvät kuvassa alla.

Metsästyskoirat, Jody ja muuli Berry "puumantappaja"

Kuvat on otettu New Mexicossa, jossa puumia saa tosiaan metsästää. Kuvaaja ja muulin omistaja on Jody Anglin, tuohon aikaan vasta 25-vuotias innokas metsästäjä. Kuvat hän otti vuonna 2002 tai 2003, mutta hän ei niitä nettiin ladannut. Kuvat olivat vain menneet sukulaiselta toiselle ja joku näiden kavereista oli julkaissut kuvat netissä. Ja  yllättävän moni on tämän jälkeen väittänyt kuvia omikseen.

Muulin nimi on Berry ja Jody osti sen 1998. Siitä oli paljon apua metsästysreissuilla, kun Jodyn ei enää tarvinnut kävellä koirien kanssa metsällä. Hän pystyi nyt ratsastamaan ja etenemään nopeammin. Kun Jody sitten oli ampunut ensimmäisen puuman Berryn kanssa, Berry haisteli raatoa ja näykkäisi sitä vähän.

Jody kertoi, että parin puuman jälkeen Berry oli jo niin aggressiivinen raatoja kohtaan, että se kiljui kovaan ääneen raadon nähdessään ja halusi kovasti päästä puuman luokse. Yhdelä tällaisen tapauksen Jody sitten kuvasi, eikä varmasti arvannut että hänen isoisälleen antamansa kuvat saisivat näin paljon näkyvyyttä!

Joku voisi epäillä tätäkin tarinaa feikiksi, mutta Jodyn isällä, Johnny Anglinilla, on edelleen negatiivit tallella noista kuvista ja mustavalkoisen kuvan muulikin on identtinen puumanretuuttajan kanssa.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti