lauantai 20. elokuuta 2016

Muulin kehitys 6 kk Suomessa olon jälkeen

Muuli on nyt ollut Suomessa kuusi kuukautta. Niin sanotusti ihmisten ilmoilla se on ollut yhdeksän kuukautta. Ikää sillä on nyt 3 vuotta ja 4 kuukautta. Kirjoitin kolme kuukautta sitten postauksen siitä, että missä mennään. Siihen kirjoitin myös listaa alkutilanteesta. Tai en täysin alkutilanteesta, vaan muistelin aikaa kun se oli ollut minulla pari viikkoa.

Nyt kun on taas neljännesvuosi mennyt eteenpäin, on aika listata asioita jotka menevät tällä hetkellä hyvin ja joissa on vielä paljon harjoiteltavaa. Kolmessa kuukaudessa ollaan muutettu uudelle tallille (johon oli tarkoituskin muuttaa kunhan Muuli on paremmin hallussa), ollaan treenattu takaa-ajoa ja ratsastusta ja käyty ensimmäisillä messuilla ja osallistuttu agilitykilpailuun.
Elokuussa Kouvolassa. Kuva: Tiina Räikkönen
Kolme kuukautta sitten paasasin hieman siitä, että ei voi oikeasti tietää onko minun käyttämäni metodit olleet Muulille juuri niitä parhaita vai olisiko sille tehnyt hyvää päästä jonkun osaavamman käsiteltäväksi. Tällä hetkellä voin kuitenkin viimein sanoa että olen päässyt ensimmäiseen tärkeään tavoitteeseen; Muuli toimii arjessa.

Elämä Muulin kanssa oli tällaista kolme kuukautta sitten. Muuli tuli laitumelta luokse ja antoi pukea riimun, sitä pystyi hieman (huom, vain hieman ja pienesti) taputtamaan. Kävelee aidatuilla alueilla vapaana perässä. Hyvin herkkä paineelle. Muuli antoi pukea satulan ja suitset hyvin ja hoitaa kavionsa. Antoi heitellä selkäänsä raippaa ja riimunnarua. Olimme päässeet irtohypyttämään sitä kerran, laukka oli pupulaukkaa. Juoksutuksessa kulki mutta liiasta paineesta otti hatkat. Pysyi kuitenkin hanskassa kuolaimilla ja liinalla. Ei toleranssia hyppiviin ihmisiin ja saattaa taluttaessa singota karkuun jos pelästyy liikaa tai saa liikaa painetta. Takaa-ajo ei todellakaan onnistunut, ei siedä mitään liikettä takanaan.

Muuli tällä hetkellä
 • voi taluttaa maastossa, mutta varmuuden vuoksi vielä kuolaimilla ja deltalla. Tarvitsen kuitenkin kaverin mukaan joka tarvittaessa kävelee takana. Muuli kun ei alkuun ole kovin mielekäs maastoilukaveri
 • kantaa ratsastajaa selässään ja kerran on menty hetki ilman liinaa
 • ravaa ratsastajan kanssa liinassa. Saattaa kuitenkin vielä pelästyä ja ottaa pieniä muutaman askeleen lähtöjä
 • selkään menossa tarvitsee vielä apua ja punttaajan. Alas pystyy tulemaan ilman apua, mutta Muuli on siinä hieman varuillaan
 • voi antaa kauraa selästä
 • osaa ratsailta pysähtyä ja lähteä liikkeelle. Herkkä pohjeille ja ratsastajan istunnalle
 • antaa edelleen pukea kaikki erilaiset satulat ongelmitta
 • irtohypytyksessä menee hienosti esteet eikä tarvitse paineistusta niin paljon. Laukka on parantunut, eli takajalat eivät enää tee pupulaukkaa
 • voi harjata ja putsata kaviot vapaana tarhassa
 • voi laittaa ja ottaa loimen pois vapaana tarhassa
 • tulee portille vastaan ja antaa pukea riimun
 • seisoo todella hienosti kiinnisidottuna pitkiäkin aikoja
 • osaa tulla hienosti portista ulos ja mennä takaisin tarhaan
 • on levoton käytävällä, mutta rauhallinen jos laitetaan kuntoon puomilla
 • ei ole enää niin kovin läheisriippuvainen kun Tuuli poni lähtee pois tarhasta
 • ... ja jos ihminen on tarhassa, keskittyy täysillä ihmisen kanssa tekemiseen
 • ei ravaa talutuksessa
 • liinassa helppo juoksuttaa, mutta ei suostu laukkaamaan (rykii karkuun)
 • menee agilityesteet hienosti ja astuu epäilyttävien pohjien päälle. Kulkee kotioloissa muovisuikaleverhon alta
 • tekee agilityesteet myös vapaana tarhassa eli ei tarvitse olla riimua päässä
 • jaksaa tehdä agilityjuttuja vaikka kuinka kauan, tai niin kauan kuin kauraa riittää
 • silitys tai rapsutus ei ole Muulin mielestä mikään palkinto tai kiitos
 • voi ohjasajaa, eli ei enää pelkää liikettä takanaan, ainakaan jos se olen minä
 • kuolaimista parhaat ovat Neue Shule Turtle with Flex-kuolaimet, niissä pysyy suu rauhallisena verrattuna tavallisiin nivelkuolaimiin
 • antaa ihmisen kävellä vierellä, mutta ei mielellään niin että molemmilla puolilla on ihminen
 • lastautuu kotipihassa 1-2 minuutissa ilman tappeluita
 • lastautuu vieraassa paikassa, mutta kestää kauemmin ja sisältää pakitusta
 • matkustaa hyvin ja hikoilematta ja ripuloimatta
 • stressaa vieraassa paikassa ja vieraassa tallissa, mutta rauhoittuu kun on saanut asettua aloilleen
 • hakee vieraassa paikassa paljon turvaa minusta, ainakin aluksi
 • ei stressaa yleisötapahtumissa tai ihmismassojen keskellä ja pystyy keskittymään täysillä agilitytemppuihin myös vieraassa paikassa ja täysin uusien agilityesteiden keskellä
 • on hyvin ohjailtavissa kauralla ja tekee paljonkin asioita saadakseen kauraa
 • on pesty pesukarsinassa kerran. Menee sinne hyvin ja antaa pestä hyvin (lämmin vesi), mutta ei suostu astumaan keskellä olevaan lätäkköön
 • kiertää myös kentällä lätäköt jos pystyy
 • antaa leikata harjan ja hännän ja laittaa ShowSheenia
Vanhalla tallilla toukokuussa. Kuva: Katri Määttänen
Uudella tallilla touko-kesäkuun vaihteessa.
Juhannuskuvissa kesäkuussa
Taluttaen maastossa heinäkuussa. Kuva: Anu Kokkonen

Wintec satulan kanssa heinäkuussa.
Länkkäsatulan kanssa heinäkuussa. Kuva: Oona Virtanen
Ensimmäistä kertaa kentällä. Kuva: Susanna Salmi

Rakennekuva elokuun alusta. Kuva: Susanna Salmi
Agilityradalla Kouvolassa elokuun puolivälissä. Kuva: Tiina Räikkönen
Vaikka kuva ei koko totuutta näytäkään, on muulista tullut väriltäänkin kauniimpi kun vanha ruskea talvikarva suostui lopulta irtoamaan kesä-heinäkuun vaihteessa.

8 kommenttia

 1. Upeaa edistymistä! :) Voisitko tehdä postauksen teidän tulevista tavotteista? Tallipäivä videopostaus olisi myös kiva :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tavoitteiden listaaminen tuntuisi kamalan sitovalta mutta pitkässä tähtäimessä on hec kisat ja jonkun ravilähdön esitteleminen niin että joku huippuohjastaja on kärryillä ;)
   Nämä toteutunevat 2020 mennessä. Toivon että pääsisin maastoilemaan tämän vuoden puolella, se on ehkä saavutettavissa.
   videopostausta olenkin jo suunnitellut ja katsonut mallia mm aadan blogista.

   Poista
 2. Oliko muulin tuonti ulkomailta kallista ja onko noilla kesäihottumaherkkyys kovempi kuin esim suomessa syntyneillä hevosilla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuonti maksoi 1750e ja itse muuli 2250e.
   muuleilla ei tietääkseni ole juurikaan kesäihottumaa. Se, että onko se tuonti vai ei, ei vaikuta asiaan.

   Poista
 3. Wauuu mikä lista!! Ihan huikeita muutoksia ja onnittelut sulle hienosta opetuksesta <3 paras tunne on nähdä muutokset eläimessä ja todeta, että hitto se olen just minä itse joka oon oikeesti osannut tehdä jotakin siis oikein. Kyllä sen vaan tietää kun onko just ne metodit teille parhaat ja onhan ne kun eläintä kuuntelee ja sen mukaan toimii :)

  Aiemman kommentoijan kesäihottumaan - ongelma taitaa olla suurin mm. islanninhevosilla, jotka tuodaan saarelta eivätkä ole tottuneet paikalliseen ötökkäkantaan. Sen sijaan täällä etelämpänä ötököitä riittää sitten vieläkin enemmän niin en usko ongemien johtuvan ainakaan muutosta. Täällä Espanjassa on meidän ell mukaan kyllä allergisia hevosia (muuleista en tiedä), mutta ei ilmeisesti kesäihottuman kaltaisessa massiivisessa muodossa eikä kovin yleisesti, sillä en ole nähnyt enkä kuullut kenenkään tietävän ketään (paitsi se meidän ell, joka tietty hieman laajemmalti asioista tietääkin).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Krista! On ollut ihan huippua löytää kohtalotoveri jolla on vielä koulutuksellisesti saman suuntaiset ajatukset :)

   Olenhan mä saanut paljon apua ja sitäkin enemmän neuvoja mutta itse pitää ottaa vastuu ja valita ne metodit jotka Muuliin toimii (eikä mene eläinrääkkäykseksi). On tämä ollut tosi opettavaista enkä ollut varma että pystynkö edes kesyttämään tuota. Entistä selkeämpää muulien kanssa on se että niiden kanssa pitää olla kaveri mutta toisaalta asettaa myös rajat. Silloin muuli voi rentoutua kun sen ei tarvitse tehdä päätöksiä.

   Poista
 4. Kätevä tapa tää et oot kirjannut säännöllisesti puuhasi Muulin kanssa. Syvimmässäki epätoivossa helposti voi tsekata että ai niin, alkutilanne Muulin kaa oli tollanen. Hienosti se on edistynyt :O Ootan innolla mihin seikkailuihin päädytte jatkossa.
  On ollut mainiota nähä esimerkiksi videomateriaalia Muulista, niissä kun näkee jotenki selvemmin millanen tyyppi ja elekieli sillä on ja verrata sitä hevosiin. Vertaan hevosiin siksi, ku oon ite hevosihminen :´)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tajusin kirjata näitä silloin 3 kuukautta sitten, muuten olisi vaikeaa muistella että mitä kaikkea ollaan tehty. Tai no onhan blogi, mutta nämä on hyviä yhteenvetoja aina välillä niin ei tarvitse selata koko blogia läpi. Alkutilanne oli tosiaan aika toivoton..
   Mutta kyllä Muuli ens kesänä hinkuttaa osaavamman kuskin kanssa HeC:tä jossain puskakisoissa :)

   Poista