sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Englannin reissun kuulumiset

Haluatko kokea jotain ihan uutta? Sytytkö tilkkutäkkipelloista? Toki rakastat aaseja koska aloit lukea tätä tekstiä. Aasiyhdistyksellä on nyt taatusti laadukas matkaohjelman runko joka on vapaasti kopioitavissa ja uudelleen käytettävissä.

Kirjoitin tämän jutun ensin Aasiyhdistyksen verkkosivuille, mutta jaan sen myös täällä. Orkkissivulla on paljon enemmän kuvia, en jaksanut linkitellä niitä tänne. Orkkiksen löydät täältä.


Päivä 1


Lentokone (Norwegian Helsingistä) on perillä Lontoon Gatwickissa 18:10. Vuokra-auto on varattu yrityksestä, jonka autot eivät sijaitse lentokentän välittömässä läheisyydessä. Auto on alla 19:00. Bensaahan näissä ei paljoa ole, joten ensimmäisenä kannattaa suunnata tankille. Ensimmäinen kohde sijaitsee New Forestissa kylässä nimeltä Burley. Se on viehättävä pieni kylä josta löytyy ruokapaikkoja, matkamuistomyymälöitä, poneja kylän keskustassa sekä paikallistenkin suosima pubi. Jos haluaa isompaan kaupunkiin, kannattaa majoitusta katsoa Ringwoodista, joka sijaitsee aivan New Forestin laidalla. Siellä et tosin pysty katselemaan vapaana kulkevia poneja samalla kun olet oluella. Matkalla voi napata fish and chipsiä jostain kioskista ja hotelliin (Burley Manor Hotel) saavut kymmenen-yhdentoista maissa illalla koska ensimmäisenä iltana ja mahdollisesti pimeällä ei kannata ohitella ketään.

Päivä 2


Heräät aamulla kahdeksalta hyvin nukutun yön jälkeen ja katselet aitauksessa olevia peuroja ikkunastasi. Hotelli näyttää aamulla vielä upeammalta kuin pimeällä, se tosiaan on vanha kartano joka toimii nykyään hotellina. Jos tämä hotelli on täynnä, on Burleyssä myös Burley Inn. Aamupala on loistava ja listalta tilaat lämpimän ruuan. Sen jälkeen onkin aika siirtyä vuokra-autoon ja huristella syvemmälle New Forestiin. Alueella on siis taloja, kyliä ja asukkaita. Välillä huristellaan sorkkaporttien yli, ne estävät eläinten kulkemisen. Kävelijöille on aina portti. Muista sulkea portit kun kuljet niistä! Aasit kuljeskelevat kuulemma mieluiten siellä, missä on ihmisiäkin eli ajele vain teitä ristiinrastiin ja katsele missä aaseja näkyy. Sitten vain auto parkkiin kun pitkäkorva jossain vilahtaa ja ottamaan valokuvia. Mitään syötävää näille ei saa antaa. Aasit ja ponit kuuluvat aina jollekin. Hevoset on polttomerkitty ja osalla aaseista on korvamerkkejä. Osa on todella arkoja ja toiset rohkeita. Tapaamamme eläimet olivat kaikki sopuisia, villimmät tapaukset pysyttelevät poissa näkyvistä kokonaan. Paikallisopas kertoi että aaseja erityisesti on puiston itäpuolella ja Burleystä pohjoiseen. Aaseja koko alueella on vain 200, hevosia 2000. Voi siis käydä niinkin että aaseja ei näy ollenkaan. Testiryhmä suosittelee: Käy ostamassa eväät matkaa varten, eli pakkaa ainakin voileipiä ja juotavaa mukaan. Upea näköalapaikka löytyy Abbots Well Roadin parkkipaikalta (navigaattoriin: SP6 2JD). Tästä voi lähteä myös kävelemään, valmiita reittejä ja kartta löytyy täältä.


Iltapäivällä ohjelmassa on lounasta The Cider Pantryssa Burleyssä, auton voi heittää hotellille ja kävellä syömään. Ruoka on erinomaista. Poneja tosiaankin kulkee ihan kylän keskustassa teillä ja ne kurkkivat ikkunoista sisään. Ravintolanpitäjällä on parkkipaikan laidassa sikoja. New Forestissa saa sikojakin pitää syksystä kevääseen vapaana metsässä. Ne syövät tammenterhoja mutta tulevat yleensä yöksi kotiin. Sitten onkin pari tuntia aikaa hengailla tai jos olet varannut ratsastuksen etukäteen (ovat suosittuja), on Burleyssä ratsastustalli. Varaudu käyntimaastoon 10 hengen jonomuodostelmassa. Hinnat ovat noin 65 puntaa/2 h maasto. Testiryhmä suosittelee illan pubivalinnaksi  The Queen's Head nimistä paikkaa. Toinen vaihtoehto on Burley Inn, jota ei testattu. Queen's Head on kuulemma myös paikallisten suosiossa ja pubissa olikin paljon ihmisiä ja loistavaa ruokaa.

Päivä 3


Jos tämä päivä on lauantai tai sunnuntai, tsekkaa etukäteen Donkey Breed Societyn tapahtumakalenterista mitä aasimeininkejä lähistöllä on. Siellä on myös ilmoitettu yleisiä näyttelyitä, joissa on aasiluokkia. Testiryhmä otti osaa Salisburyssä Donkey Training Dayhin eli aasienkoulutuspäivään. Ideana oli se että aasinomistajille ja aaseille oli varattu maneesi päiväksi käyttöön. Ensin eläinlääkäri piti lyhyen luennon ja sen jälkeen omistajat treenasivat maneesissa aasiensa kansa eri juttuja. Tällä kertaa agilityä ja ohjasajoa.

Testiryhmän vinkit: Bournemouth on lähellä oleva kaupunki jossa on kesäaikaan hiekkarannalla tungosta. New Forest rajoittuu yhdeltä sivulta mereen, käy katsomassa rantaa jos et eilen ehtinyt. Ringwood taas on pikkukaupunki jonka keskustassa testiryhmä näki kivoja pieniä liikkeitä.

Weymouth on hieman Bournemouthia pienempi kaupunki mutta näitä molempia nimitetään Englannin rantalomakohteiksi. Weymouthissa on vielä sekin etu, että siellä törmäät ainakin aaseihin. Englannissa on perinteisesti ollut Beach Donkeys -aaseja ja jo pitkään niiden hyvinvointiin on kiinnitetty ihan erityistä huomiota. Donkey Sanctiary mm palkitsee vuosittain parhaat ranta-aasit. Vuonna 2009 palkittiin Weymouthin aaseja. Aaseilla on tietyt työajat ja niille on tarjottava vettä, ruokaa ja auringonsuojaa. Lisäksi ratsastajille on painoraja. Näillä aaseilla siis voi milloin tahansa lapsen ratsastaa!

Suuntaa iltapäivällä nokka kohti Sidmouthia sillä sieltä löytyy The Donkey Sanctuary. Tänään et kuitenkaan ehdi sinne sillä ajoaikaa on reilut kaksi tuntia eikä kannata hosua. Maisemat muuttuvat New Forestin jälkeen upeiksi mäkisiksi tilkkutäkeiksi ja välillä on ihan ok pysähtyä kuvaamaan.

Hotellivalikoimaa löytyy, niitä voi selailla vaikka booking.comin kautta. Testiryhmä majoittui Bedford Hotellissa jonka ikkunoista on merinäkymät. Saavut paikalle varmaan kuuteen mennessä jolloin on vielä valoisaa ottaa valokuvia. Pienet somat myymälät menevät aikaisin kiinni. Pubeja löytyy Sidmouthista muutama ja lisäksi hotelleissa on yleensä aina ravintola.

Päivä 4


Herkullisen aamupalan (valitset lämpimät lisukkeet listalta) jälkeen on aika suunnata Donkey Sanctuaryyn. Autolla matkaa tulee noin 4 km. Testiryhmä suosittelee: Kävele menomatka Tammenterhoreittiä eli Sidmouthista rannikkoa pitkin Donkey Sanctuaryyn. Pakkaa mukaan eväät ja vietä aamupäivä rannalla. Tai osta eväät Donkey Sanctuarystä ja vietä iltapäivä rannalla. Merenrantaan voi kävellä myös Donkey Sanctuarystä, matkaa on pari kilometriä. Maisema ja ranta ovat uskomattoman kauniita ja hyvällä säällä rannalla on monta perhettä viettämässä aikaa.
Testiryhmä suosittelee: Jos aikaa on rajallisesti, ei Exeterissä (lähin iso kaupunki) ole juuri mitään näkemisen arvoista. Käytä aika kierrellen Sidmouthin pieniä liikkeitä tai istahda lämpimällä säällä rantatuoliin ja ihmettele merta.

Päivä 5


Hotellista ulos ja suuntana Stonehenge. Sidmouthista on Lontooseen ajoaikaa noin neljä tuntia ja tässä vaiheessa matkaa kuskikin painaa rajoitusten mukaan ohitellen tientukkeita. Stonehenge sijaitsee puolivälissä. Lippu kiville maksaa 15,5 puntaa ja kahden kilometrin matka parkkipaikalta taittuu bussilla (kuuluu lipun hintaan). Stonehenge on uskomattoman suosittu, joten kannattaa tähdätä paikalle ennen puoltapäivää jotta välttyy jonottamiselta. Ihmettelyyn riittää tunti aikaa. Stonehenge Auto palautetaan lentokentälle ja tässä kohtaa kannattaakin miettiä loppureissun suunnitelmaa. Kello on nyt jotakin kolmen ja neljän väliltä. Tässä on hyvä sauma lähteä Norskilla kohti Suomea TAI siirtyä Lontooseen. Testiryhmä suosittelee ehdottomasti kahta yötä Lontooseen sillä yhden yön taktiikalla ei ehdi sekä katsoa nähtävyyksiä että shoppailla. (tässä kohtaa pitää tietää että testiryhmä koostui pelkästään naisista). Gatwickiltä Lontooseen vie Gatwick Express Lontoon Victorialle TAI paikallisjuna (edullinen) ilman vaihtoja melkein samassa ajassa St Pancrasin asemalle. Juna-aikataulut voit katsoa täältä. Testiryhmä suosittelee hotellin valintaa Argyle Squaren ympäristöstä. Tällöin majoitut lähellä Kings Crossin asemaa josta lähtee moni metrolinja ja paljon busseja. Lisäksi tämän alueen hotellit ovat hinta-laatu suhteeltaan hyviä. British Museum sijaitsee kävelymatkan päässä ja muihin kohteisiin on helppo mennä julkisilla. Camden Town sijaitsee lähellä.

Päivä 6


Lontoossa on aikaa kierrellä kolmeen saakka ja puoli neljältä lähtee juna kohti kenttää. Junia kulkee kolme kertaa tunnissa. Kentällä on vielä aikaa syödä ja tehdä nopeasti ostoksia ennenkuin Norskin punavalkoiset siivet kuljettivat aasifanit takaisin Suomeen.
Mitä maksaa?

Kilometrejä kertyi noin 800 koko reissulta ja automme Volkswagen Transporter selvisi siitä hienosti tankillisella. Testiryhmä koostui 7 hengestä. Diesel maksoi koko matkalta siis noin 120 euroa.
Auton vuokra oli 100 euroa/henkilö (4 yötä)
Lennoista maksoimme noin 240e (Norwegian, yksi matkalaukku ruumaan)
Majoitus tuli maksamaan noin 400 euroa/henkilö (5 yötä)
Junaliput kentältä Lontooseen ja liikkuminen Lontoon metrolla tuli maksamaan noin 30 euroa
Stonehenge 20 euroa
+ruuat ja juomat

Yhteensä noin 810e per henkilö + ruuat ja juomat

Teksti ja kuvat: Kaisa Määttänen

Ei kommentteja

Lähetä kommentti