keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Aasi vai muuli, aasi vai muuli...

Olin eilen pitkästä aikaa kuvaamassa Vihdissä aaseja. Tuikella on Facebookissa sivu "Tuulensuu" jossa on paljon aasikuvia.

Tuikeen tutustuin ensimmäisen kerran tammikuussa 2014 kun kävin tekemässä jutun Pitkäkorvat-lehteen numeroon 1/2014. Tuikella oli silloin vasta kaksi aasitammaa mutta jutuntekopaikkana se oli erinomainen sillä aasit olivat aktiivisessa harrastekäytössä ja Aasiyhdistys haluaa edistää tällaista.

Alkukesästä Tuikelle tuli mammuttiaasi Englannista. Toki kävin sitäkin kuvaamassa ja istuin selässäkin ilman satulaa kun käytiin pieni maastolenkki. Voin kertoa että oli aika extremeä kun aasi ottaa ilopukkisarjat kotiinpäin ja satulaa ei tosiaan ole. Otin kiinni talvikarvasta itseni takaa ja edestä ja pysyin selässä.

Kuukausi sitten Tuulensuuhun tuli neljäskin aasi kun 3-vuotias aasiori Elvis oli vailla kotia. Elviksellä on korkeutta noin 130 cm ja se on oikein passelin kokoinen ratsu. Minulla oli myös kaveri mukana ja käytiin maastossa. Illalla selvisi että lenkki oli melkein 5 km, pisin lenkki koskaan Elvikselle ja Tompalle! Ei tuntunut yhtään niin pitkältä kun oli hyvää seuraa ja kivat aasit mukana. Tuike oli tehnyt erinomaista työtä Elviksen kanssa, ja se kulki remonttiaasiksi todella hienosti, osan matkaa kuskin kanssa ja osan taluttaen. Tomppa kulki myös hienosti... paitsi kun se päätti pysähtyä syömään! Siitä huomaa että se tylsistyy helposti ja jos esimerkiksi stoppasin tielle ihan vain että odotetaan Elvistä niin se suuntasi samantien tienpenkalle josta puski jo vihreää.

Mammuttiaaseja ei kovin montaa Euroopassa ole, villi veikkaus että alle 50 koko Euroopassa. Muissa pohjoismaissa ei näitä tietääkseni ole ja Suomessa on nyt kolme, Tompan lisäksi ori ja tamma toisella omistajalla. Tomppa on ruunattu jo Englannissa.

Ehkä kuitenkin kun katsoin Tomppaa ja Elvistä, tykkäsin Elviksen rakenteesta ja koosta enemmän. Mutta siihen vaikuttaa sekin että mitä  isompi aasi, sitä "romuluisempi" se on. Eli isoilla aaseilla kuuluukin näkyä luut ja ne ovat hyvin kulmikkaita. Hevosihmiset tuomitsevatkin isot aasit yleensä alipainoisiksi mikä ei missään tapauksessa pidä paikkaansa! Jos ison aasin haluaisi mukavan pyöreäksi, pitäisi se syöttää vaarallisen ylilihavaksi.

Mutta saarnasta kuviin olkaa hyvät!

1. Usva, Tuittu, Elvis ja Tomppa kokojärjestyksessä.

2. Elvis ja Tuike edellä, Josa Tompalla perässä. Kotimatkalla paikat vaihtuivat.

3. 

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22. Tompan ja Elviksen jahtausleikki. Kohta nappaa..

23. Aasit omistajansa kanssa

24.

25.

Mikä tai mitkä kuvat olivat lemppareitasi?

2 kommenttia

  1. 11,7 ja 5 oli kivoja kuvia ja ihania muuleja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näissä kuvissa on kylläkin pelkkiä aaseja, vaikka nykyään Tuikella onkin myös muuli!

      Poista