torstai 5. toukokuuta 2022

Testasin tahtomattani neljä satulavyötä estämään satulan valumisen eteen, voittajaksi valikoitui Passier Blu

Ylhäältä alas: Parianin kouluvyö, Rossner, Fairfield ja Passier Blu
Kalliiksi tulee kun ei kerralla halua ostaa parasta. Tämän huomasin taas kun lähdin kikkailemaan satulavöiden kanssa. Ostin Muulille uuden satulan viime marraskuussa ja pian huomasin että pitkään käyttämäni Rossnerin mutkavyö painaa mahan alta vyön takaosasta kun vyön etuosa (eli se mutkaosa) on tyhjän päällä.

Venyneissä vasinhihnoissa reiät eivät enää olleet ihan rinnakkain ja lisäksi toinen vastinhihna liukui V:n mallisessa nylonremmissä, joten ehkeivät vastinhihnat voi koskaan ollakaan aivan tasan kaikissa vöissä.

No ajattelin että ostan joko hieman joustavan vyön, jossa jokainen solki joustaa tavallaan erikseen, jolloin reikien epäsuhta ei haitta. Tai sitten etsin vyön, jossa soljet tulevat vyöstä tavallaan V-kirjaimen muotoisesti kulkien saman lenkin läpi. Tällaisen HKM:n vyön myin tietenkin hetki sitten instakirppiksellä.. fiksua.

Kaksi alla olevaa kuvaa on Rossnerin vyöstä. ensimmäisestä kuvasta huomaa miten vyö asettuu mahan alla, osoittaa siis eteen alaviistoon.


Rossner kuvattuna alapuolelta
Linkit vievät muuten sellaiseen nettikauppaan joka googlaamalla ekana tuli listalle.

Hööksin Fairfield kouluvyö oli kiinnostanut minua jo aikaisemmin. Siinä laakeat munuaisten muotoiset palat tulevt mahan alle ja etujalkojen väliin ja vyön leveät joustot maksimoisivat mukavuuden. Pari päivää meni kun vyö bongattiin myynnissä tallin naapurissa, kaupat käytiin Mobilepaylla ja hain vyön ratsain myyjän postilaatikosta.

Vyö asettuikin tosi kivasti ja pysyi paikoillaan hankikahlauksessa. No sitten käytiin Muulin kanssa parilla estetunnilla ja kummallakin tunnilla sain siirtää satulaa taaemmas kolmesti tunnin aikana. Esteet olivat siis liikaa, satula valui aivan kaulalle. Enkä nyt puhu mistään sentin-parin siirtymästä vaan yli 10 sentistä.

Ajattelin että ehkä käytettynä ostetun vyön joustot olivat jo menettäneet parhaat päivänsä vaikka vyö tuntuikin tosi napakalta.

Alla olevissa kuvissa on tämä Fairfieldin vyö.Palasin Rossneriin, mutta pehmustin sitä lampaankarvalla. Muuli ei myöskään aristanut mahanalusta ja kyllähän vyö löystyy kun selkään nousee, joten ei se nyt ihan älyttömästi Muulia puristanut. Mutta tuntuu toki pahalta että koko vyön paino on mahan alla mun sormen levyisellä alueella.

Sitten satuin Lahaan hevostarvikekirpparille ja ostin Parianin kouluvyön, joka oli hieman muotoiltu kainaloiden kohdalta ja vastinhihnat tulivat juurikin V:n mallisesti ja vyön on tarkoitus jakaa painetta muutenkin. No pari kokeilua riitti kertomaan että tämän vyön kanssa satula valui eteen ja vyö oli aivan Muulin kainaloissa syöden sieltä karvoja. Eikä tämä vyö kovin mutkainen olekaan, eikä sitä taideta markkinoida mitenkään erityisesti päärynävartaloille.

Pariani

Muulin satula topattiin hiljattain ja satulansovittaja sanoi että Passier Blu voisi olla hyvä testata, koska se on kapea sivuilta jolloin Muulin maha ei välttämättä puske vyötä eteen ja toisaalta se ei myöskään hierrä etujalkoja. Passier blu:ssa ei ole joustoja (vaikka se ensisilmäyksellä sellaiselta näyttääkin) ja soljetkin ovat kiinteät. Mutta tässä vaiheessa Muulin satulan vastinhihnat oli uusittu ja reiät olivat taas rinnakkain.

Huutelin vyön perään Instassa ja Pallurablogin Jenni sen huomasi ja sanoi että voi lainata omaa lyhyempää vyötään Muulille. Treffit sovittiin Tampereen messuille ja vyötä olen nyt muutaman kerran päässyt käyttämään ja kyllä se on mielestäni toiminut!

Mutuna sanon että joustovyö on liian joustava kun se päästää äkkiliikkeissä ja hyppyjen alastuloissa satulan valahtamaan eteen. Muulilla kun ei ole juurikaan mitään satulan liikkumisen estävää lavoissaan, joten se on millipeliä kiristyksen kanssa että pysyykö satula takana vai ei.

Passier Blu on pysynyt paikoillaan myös esteillä ja kovemmassa menossa, joten myös satula on pysytellyt aloillaan. Eli nyt on varmaan hyvä aika alkaa hieroa Jennin kanssa kauppoja Passierista! Saan sitä varten toivottavasti riittävästi rahaa kun laitan myyntiin kolme hutiostosta.

Passier on kahdessa alla olevassa kuvassa


Tämäkin on kuvassa alaviistoon, mutta tuntui yhtä napakalta sekä vyön edestä että takaa.
Muulin länkkäsatulassa käytän muuten BOTin painetta tasaavaa länkkävyötä. Mielestäni se tasaa painetta tosi hyvin, eli reunat ovat yhtä napakat eikä Muuli vastustele satulointia. Vyö pysyy myös paikoillaan eli ei rullaannu kainaloon ratsastuksen aikana.

Hevosista poiketen Muulilla on älyttömän kapea rintakehä eli etujalat ovat todella lähellä toisiaan. Fairfieldin munuaisvyökin otti karvoja vastaan aika huolella saumoihinsa. Passierissa keskiosa on niin kapea että se mahtuu jalkojen väliin vaikka ajautuisi sinne asti.

Länkkävyö

Kaikki vyöt vielä päällekkäin. Vyöt ovat ns samoin päin eli ne tulevat Muulille niin päin, että kainalot ovat vyön yläpuolella.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti