perjantai 26. huhtikuuta 2019

Älypuhelin ja Alfred app: jokamiehen halpa varsomiskamera

Vuosi sitten toteutimme varsakameran älypuhelimen ja YouTuben avulla. Kirjoitin siitä tarkemmin tässä postauksessa. Tänä vuonna toteutimme varsakameran Alfred appilla, jonka saa ladattua iPhoneen ja Android-puhelimiin. Alfred on tehty juuri valtontakameratarkoituksiin ja siihen kirjaudutaan Gmail-tunnuksilla.

Ensin tarvitaan kuitenkin
  • kännykkäteline
  • yövalo valaisemaan karsinaa
  • sähköpostoke kännykän laturia varten
  • laturi ja riittävän pitkä johto
  • kameraksi soveltuva kännykkä, eli joko iPhone tai Android-käyttöjärjestelmän älypuhelin
  • prepaid-liittymä
  • Gmail-tili (joko ennestään olemassa oleva oma tai tätä varten luotu) 
Ensin kameraksi nimettyyn puhelimeen ja omaan henkilökohtaiseen puhelimeen asennetaan Alfred App. Kamera määritellään kameraksi ja oma puhelin katselemaan. Kumpaankin Alfrediin on kirjauduttava samalla Gmail-tunnuksella, oli se sitten tätä varten luotu tai oma henkilökohtainen tunnus. Ja näistä lisää seuraavassa.

Jos tarkoituksena on katsella kamerakuvaa lähinnä itse tai korkeintaan muutaman lähipiirin ihmisen kanssa videokuvaa vuorotellen, kannattaa käyttää omaa henkilökohtaista Gmailin tunnusta. Jos taas on tarkoitus jakaa videokuvaa useammallekin henkilölle, kannattaa tätä varten tehdä ihan uusi tili Gmailiin ja kirjautua sillä Alfrediin.

Alfredin appissa voi siis määritellä "trust circleen" luotettuja henkilöitä. Nämä lisätään gmail-sähköpostiosoitteella ja nämä voivat katsoa omasta puhelimestaan apin kautta videokuvaa.

Alfred appin kautta voi vain yksi henkilö kerrallaan katsoa videota ja appin asetuksista voi valita, onko "omistajalla" aina yliajo-oikeus vai voiko jokainen katsoa videota, jolloin toisen katsojan yhteys kameraan katkeaa. Nettiselaimella (https://alfred.camera/webapp) ongelmaa ei ole, kunhan antaa jokaiselle katsojalle Gmail-tilin osoitteen ja salasanan. Ja koska omaa henkilökohtaista tunnusta ei kannata jakaa, kannattaa tehdä se eri osoite.

Kun kamera näyttää toimivan maastakäsin, se viedään telineeseen, kytketään laturiin ja aletaan katsella kuvaa. Kameraan ei tarvitse hipaistakaan ennen kun sen käyttö lopetetaan. Se on siis jatkuvasti päällä. Tätä varten prepaid-liittymä on kätevä, kukaan ei ainakaan soittele siihen. Kameraan ei kannata asennella mitään someohjelmiakaan, ettei niiden push-ilmoitukset häiritse kameran toimintaa. Ohjelmassa varoitettiin myös, että kamerasta ei tule poistua koti-näppäimellä tai se saattaa lopettaa kuvauksen.

Tältä näyttää kuva nettiselaimen kautta
Karsinassa oli kuvanottohetkellä koira,
Varsakameraa varten piti taas saada älypuhelin tallikäyttöön ja ostaa kuukaudeksi prepaid-liittymä rajattomalla netillä. Karsinan seinään laitettiin pieni loisteputkivalo, koska kännykässä ei ollut yökuvausmahdollisuutta. Kännykkä on koko ajan latauksessa ja se on selfietikkutelineessä. Tänä vuonna teline on jesseteipillä kaltereissa kiinni, mutta teline ja karsina on sama, kuin viime vuonna. Kuvat alla.

Selfietikku telineenä toimii hyvin, koska puhelin on siinä tukevasti ja sen kääntely onnistuu vaivattomasti.

Alfredin kuvanlaatu on tähän tarkoitukseen riittävä. Se ottaa netin nopeudesta/tapahtumista riippuen 8-15 kuvaa sekunnissa, mikä on oikein hyvä. Kuva on neliömäinen eikä laajakuva, mutta kun kännykkää nostaa lähemmäs katonrajaa, saa kuvaan koko karsinan.

Kuvan resoluutio on hyvin pieni, ilmaisversiolla ei ole mahdollista saada HD-kuvaa, eikä sille ole tässä varmasti tarvettakaan. Videokuva on kokoa 352 x  288. Alle kokosin klippejä ensimmäisestä yöstä.


Kuka tahansa katsoja (sekä appin kautta että selaimen kautta) voi alkaa nauhoittaa videota (maksimissaan 30 sekuntia kerrallaan) ja tallentaa puhelimeensa. Lisäksi Alfred tallentaa itse pieniä klippejä "tapahtumista", eli kun se havaitsee liikettä. Ensimmäisen yön aikana tallennettuja hetkiä tuli parisataa. Jokainen "luottoringissä" oleva näkee nämä klipit ja voi ladata niitä omaan puhelimeensa tai selaimen kautta koneelle.

Alfred appista voi valita, nauhoittaako se myös ääntä. Kameralle voi myös jutella omasta puhelimestaan, mutta sillä ei varsomiskameran kohdalla ole luultavasti tarvetta. Mutta jos tätä käyttää vaikkapa koiravahtina, voi koiralle jutella päivän aikana.

Viime vuoden YouTubekameraan verrattuna Alfred on huolettomampi. Riittää, että sen kerran asettaa oikeaan kohtaan karsinaan ja jättää päälle. YouTubeen piti joka ilta laittaa livekuva päälle. Tosin nyt Alfred kuvailee myös koko päivän tyhjää karsinaa hieman "turhaan".

Plussat ja miinukset
+helppo asentaa
+kerta-asennus riittää, ei vaadi toimenpiteitä myöhemmin
-vain yksi katsoja appin kautta kerrallaan (edes maksullisessa versiossa ei ole mahdollista lisätä katselijoiden määrää)
+nettiversiota voi katsella useampi samoilla tunnuksilla samaan aikaan, vaatii siis kirjautumisen
+toimintaklipit tallentuvat viikoksi
+Alfred ilmoittaa "toiminnasta", eli kameraa ei tarvitse kytätä koko aikaa. Tosin ilmoituksia saattaa tulla tunnin aikana jopa 40.
-huono kuvanlaatu (pieni resoluutio) ilmaisversiossa

Alfred toimii siis oikein hyvin valvontakamerakäytössä, mutta mitään vlogeja sen tuottamasta videomateriaalista ei saa tehtyä.

2 kommenttia

  1. Mulla sammuu sovellus muutaman minuutin kuluttua...mistä kohtaa saan poistettua aika katkasun..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm tällaista en muista tulleen vastaan kun me asensimme tätä. Voisiko ongelma olla puhelimessa, eli puhelimen asetukset laittavat puhelimen lepotilaan jossain vaiheessa? katso puhelimen asetuksista se, ettei se mene lepotilaan (näyttö saa sammua) ja kokeile. Jollei tämä auta, niin kannattaa yrittää googlata tähän ratkaisua, koska itse en tosiaan törmännyt tällaiseen ongelmaan.

      Poista