lauantai 22. joulukuuta 2018

Helposti lisää heijastusta: Albedo100 heijastinspray!

Nämä kuvat ovat muutamien vuosien takaa kun kokeilin samaa sprayta hevosen putseihin. Tämä kuva on salamalla, alempi ei. Spray on siis hyvin huomaamattoman väristä.


Onko heijastinspray jo tuttu? Tuote tuli markkinoille muistaakseni nelisen vuotta sitten, tai ainakin silloin tarkat silmäni huomasivat tämän ruotsalaisen yrityksen tuotteet Kärkkäisen hyllyssä. Tuotteen merkki on Albedo100 ja spraypulloja on muutamaa erilaista, jotka on tarkoitettu erilaisille pinnoille. Pullojen hinta on noin 16 euroa, mutta spray on melko riittoisaa. Riippuu toki siitäkin, mihin sitä suihkii ja kuinka paljon. Itse ostin eläimiin tarkoitettua sprayta ihan vain siksi, kun se oli 50% alennuksessa lähestyvän parasta ennen-päiväyksen takia. Eikä nyt haittaisi, vaikka suihkisin sitä Muuliinkin.

Heijastimia ei Suomessa talvella voi olla liikaa ja toivoisin että esimerkiksi suojavalmistajat voisivat ommella suojiinsa hieman heijastinmateriaalia. Ainiin, se varmaan rumentaisi suojia. Erillisten heijastintarrojen kiinnittäminen hidastaa Muulin varustamista todella paljon, saanhan näin talvisaikaan jumpata sen kavioihin jo bootsit!

Ja siitähän ajatus sitten lähti. Käsittelin sen Flex Hoof Bootsit sprayllä! Vaikka eläimiin tarkoitettu spray ei ole kovin pysyvää ja sen kuuluukin lähteä harjaamalla pois, kestää spray kokemusteni mukaan useammankin maastoreissun, vaikka ne sisältäisivät lumessa tarpomista.

Olen muutama vuosi sitten käsitellyt vuokrahevoseni putsit samalla spraylla ja ne näkyivät todella hyvin!

Muulin kanssa tehtiin neitsytmatka aiemmin tällä viikolla, kun tallinomistaja kävi taluttamassa omaa hevostaan ja otti meidät seuraksi! Hän nappasi nämä kuvat salaman kanssa. Sprayta laitoin bootsien lisäksi myös Muulin häntään. Ja nyt yritän kovasti muistaa olla harjaamatta häntää, jotta spray pysyy siinä mahdollisimman pitkään.

Laitoin sprayta aika kevyesti bootseihin, seuraavaa pimeänmaastoa varten vetelen jokaisen monon vielä tarkasti läpi joka puolelta. Muutaman sekunnin suihkaus sai aikaan kuitenkin aika hyvän pinnan! Muulilla on lisäksi jaloissa pienet heijastintarranauhat.

Kuvat: Heidi "Hedu" Blom

Tarkkasilmäiset huomaavat, että minulta puuttuu heijastinliivi kokonaan! Unohdin ottaa sen ja onneksi takissani ja hanskoissani on pienet heijastimet.
Tiedätkö muuten, mitkä ovat hevosessa tärkeimmät heijastimet? Heijastava rintaremmi? Heijastinloimi? Mahdollisimman keltainen ratsastusloimi? Jalkaheijastimet? Heijastimet jalustimissa, suitsissa tai ohjisa? Ratsastajan heijastinliivi tai heijastava kypärämyssy?

Ehdottomasti tärkeimmät ovat jaloissa olevat heijastimet, koska auton valot osuvat ensin niihin. On täyttä idiotismia lähteä maastoilemaan pimeällä niin, että itsellä on heijastinliivi ja hevosella heijastinloimi (joissa on yleensä vielä aika minimaaliset heijastimet) jos hevosen jaloissa ei ole mitään heijastavaa materiaalia!

Kun seuraavan kerran ajat autolla ja kohtaat tumman ratsukon, kiinnitä huomiota siihen, mitkä heijastimista näet ensin ja mitkä näkyvät parhaiten? Uskallan väittää, että jalkaheijastimet.

Tämän takia niihin kannattaa panostaa oikein erityisen paljon. Normaaleista suojista saa heijastavat todella helposti sprayaamalla ne. Jos et halua "tuhota" suojiasi tai maalata niitä ikuisesti, käytä tätä eläimiin tarkoitettua ainetta. Se lähtee harjaamalla tai pesemällä pois.


9 kommenttia

 1. Oispa tässä tykkäysnappi!

  VastaaPoista
 2. Heijastimet, aihe josta kirjoitetaan blogeissa ihan liian vähän. Kiitos sinulle siis hyvästä postauksesta! Toivottavasti aihe tarttuisi useampien kirjoittajien kyniin. Etenkin niihin "muotiblogeihin", joissa voitaisiin heittää heijastinloimi PS Of Swedenin satulahuovan päälle ;D

  Herättääkseni keskustelua, haluaisin tuoda esiin sen, että pelkkä heijastinliivi ratsastajalla ei riitä. Myös hevonen kannattaa heijastaa, ihan vaan satulasta suistumisen pelossa. Vaikka heijastimet ei niin kovin trendikkäitä olekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoin jotain kuvaparia, joka oli kuvattu ihan kesäkelillä mutta pilvisenä päivänä. Tiellä vastaan tuleva ruskea hevonen ei oikeasti erottunut kovin hyvin varjoista jos puut reunustavat tietä molemmilta puolilta. Heijastettu hevonen taas näkyi päiväsaikaankin tosi hyvin! Myönnän kuitenkin, etten valoisan aikaan heijastimia käytä, vaikka pitäisi.. Itseni heijastan lähinnä siitä syystä, että jos satun suistumaan satulasta ja menetän tajuntani, en ainakaan jää auton alle, kun autoilija näkee heijastavan möykyn keskellä tietä. Muulilla ei sinänsä ole väliä, mutta en halua olla vastuussa jonkun kuolemasta, kun Muuli on tuulilasilla.

   Poista
 3. Olen maastoillut viime vuosina hyvin paljon ja nopeasti tuli myös satsattua kunnon heijastimiin. Allekirjoitan myös tuon, että heijastinloimissa ei useimmiten ole hirveästi niitä heijastimia. Onneksi sentään huomioväriä, joka auttaa edes päiväsaikaan. Heijastinten pukemiseen menee tovi, mutta onpahan levollisempi olo maantiellä kulkiessa :)

  Meillä on käytössä aina suojien päälle kiinnitettävät heijastimet (semmoiset joustavat keltaiset ovat parhaat ja kestävimmät useamman mallin testauksen jälkeen ja pysyvät myös hangessa. Teillä taitaa olla samanlaiset...) ja heijastinbootsit vaikka hevonen ei niitä muuten tarvitsisi. Siihen sitten rintaremmiheijastin + vilkkuvalo sekä ohjissa että jalustimissa omat killuttimensa. Toimivaa ja menossa mukana pysyvää häntäheijastinta ei ole vielä onnistunut löytämään, jonkinlainen heijastava "mäkivyö" voisi kyllä toimia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin juuri nämä heijastimet ovat parhaita jaloissa! Ostin Horzelta joitakin vuosia sitten ja nyt, kun olisin ostanut lisää, ei näitä ollut enää missään! Inhoan niitä, joissa on se pieni muovinen solki. En mitenkään jaksaisi talvirukkasilla pujotella mitään mistään läpi.

   Yritin joskus kehittää hyvää häntäheijastinta, mutta ei hännässä oikein pysy mikään ellei kiristä niin kireälle, ettei veri enää virtaa. Häntään voisi kyllä letittää heijastinnauhoja ja haittaako se, jos lettiä ei joka ratsastuksen jälkeen jaksa purkaa?

   Poista
  2. Noi vilkkuvalot taitavat nykyään olla kiellettyjä! Ainakin näin muistelen lukeneeni syksyllä. Ja todella toivon että pitää paikkansa, koska migreeni-herkkänä en niistä pidä yhtään. Kannattaa siis vaihtaa tasaisesti palavaan valoon. Sellaista olen joskus pitänyt häntäheijastimessa ja rintaremmissä kiinni, tukkajumala ponin häntään sellaisen sai tukevasti kiinni. Punainen valo toimi takana etenkin oikein hyvin, eteenpäin oli rintaremmissä valkoinen valo.

   Poista
 4. Itse ompelin Horzen halpaan heijastinloimeen lisää heijastinnauhaa koko pituudelle, alun perin oli vain takakulmissa pari raitaa. Ostin myös vartavasten yhden ison heijastinliivin josta tein loimeen heijastavan häntäläpän, ja lopuista osista sain heijastimet turpahihnaan ja ohjiin. Häntään olen kuullut monen letittävän tai laittavan letityskuminauhoilla kiinni heijastavan kengännauhan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kengännauhavinkkihän on mahtava! En tullut itse ajatelleeksikaan :) olen ommellut yhdestä heijastinliivistä heijastimet jalkasuojiin niin, että ompelin heijastinta tarranauhoihin. Tuli hyvät ja tosi näkyvät!

   Olen lukenut, että heijastinmatsku on kallista ja siksi sitä säästellään loimissa mutta samaan aikaan heijastinliivin voi saada jopa eurolla..

   Poista
  2. Sepä se, ja joku useamman kymmenen metrin rulla heijastinnauhaa maksoi ehkä 10 e. On ihme miten ulkovaatteissakin on tosi harvoin heijastimia valmiiksi, luulisi että ne olisi näppärä laittaa vaatteeseen jo valmistusvaiheessa, kun iso osa ihmisistä kuitenkin jättää käyttämättä muita heijastimia.

   Poista