perjantai 14. syyskuuta 2018

Suomen ehdottomasti paras muuliaasi Heikki täytti 20 vuotta!

Kuvassa Heikin selässä istuva Cindy on yksi kolmesta Heikin omistajasta.

Se muuli, josta minunkin muuli-innostukseni lähti, täytti elokuussa peräti 20 vuotta! Heikki on Suomessa ihan tarkoituksella syntynyt ja sen emä, Julia-aasi, siemennettiin suomenpienhevosorilla. Syntyi Heikki. Tästä näet Heikin suvun ja lisää kuvia Sukupostissa.

Heikki on noin 140 cm korkea ja se on asunut nelivuotiaasta lähtien Inkoossa Taikatallilla. Nykyään sillä on kolme omistajaa, sen alkuperäinen omistaja Maija-Riitta, joka on myös tallin omistaja, ja kaksi tuoreempaa muuliystävää, Cindy ja Riikka. Itse tutustuin Maija-Riittaan ja Heikkiin syksyllä 2007, kun kävin juttumatkalla Inkoossa. Sen jälkeen olen ollut pari kertaa tallivahtina Heikin tallilla, käynyt muutaman kerran tunnilla sen kanssa, maastossa Heikillä ja osallistunut vuokrahevosellani lännenratsastusleirille tallilla. Niin, ja olihan meillä aasileirikin kerran Taikatallilla! Vuosi oli 2010.

Heikki voitti suvereenisti molemmat luokat, joihin se osallistui.

Heikki on ihana. Sen lisäksi, että ymmärsin tarvitsevani muulin, tajusin Heikin selässä 7 vuotta sitten, ettei silloinen hevoseni ollut yhtään sellainen, kuin sen pitäisi olla. Sillä ei nimittäin voinut rennosti pitkin ohjin maastoilla ollenkaan, vaan hevonen oli aina kääntymässä kotiin, jos ei maastoiltu kaverin kanssa. Tajusin tämän laukatessani peltojen välissä kulkevaa suoraa hiekkatietä pitkin ohjin ilopukittelevan muulin selässä.

Heikin toinen osaomistaja Riikka
Minun lisäkseni Heikki on tehnyt suuren vaikutuksen muihinkin ihmisiin. Sen syntymäpäivillä kokosinkin videolle muistoja Heikistä. Maija-Riitta kertoi, kuinka Heikki tykkää tehdä töitä, mutta silti sillä on aina pieni pilke silmäkulmassa. Riikka muisti, kuinka oli kerran maastossa ehkä alhaisen verensokerin takia  pyörtynyt ratsastaessaan ja liukunut maahan. Heikki odotti vieressä niin kauan, kun Riikka tultiin hakemaan. Cindy koki yhteyttä Heikin kanssa siksi, kun Heikkikin on porukassa se outolintu. Heikki on toiminut muillekin luotettavana maastoratsuna joko lievittämässä maastoilua jännittävän kuskin pelkoa tai toimiessaan nuoren ja vilkkaan hevosen turvamuulina.

Hevoslaumassa Heikki on lauman alin, jota välillä kiusataan. Heikin omistajat ovat tosi tarkkoja siitä, ettei Heikkiä kiusata ja menevät väliin pelastamaan sen. Heikin bestis, iso puokkiruuna Frej, oli sellainen, joka puolusti Heikkiä. Frej on jo siirtynyt ajasta ikuisuuteen eikä Heikillä ole sen jälkeen ollut valitettavasti sellaisat hyvää bestistä. Olisi hauskaa mennä joskus viikonloppureissulle Inkooseen Muulin kanssa ja katsoa, ymmärtävätkö Heikki ja Muuli mitään toisistaan. Luultavasti eivät, koska Muuli kuvittelee olevansa hevonen ja  Heikki luultavasti mieltäisi kaverikseen aasit. Nämä muulieläimet "ihastuvat" yleensä emänsä kaltaisiin eläimiin ja harvemmin toisiinsa.Heikki ei ole aina ollut helppo. Nuorempana se meni just sinne mihin halusi vedellen taluttajia perässään. Mutta maastakäsittelyn ja pyöröaitauksessa pyörimisen lomassa se sitten tajusi että hei, ihmistä kannattaa kuunnella niin elämä on helpompaa. Sen jälkeen se on mielellään lähtenyt töihin ja erityisesti maastoon. Kova se on siellä kyllä syömään vihreää ja se pystyy syömään pitkää heinää sujuvasti ravaten. Sainkin kerran Maija-Riitalta ohjeeksi repiä sen suusta kaikki vihreä pois, josko se oppisi olemaan syömättä. En osaa sanoa oppiko, mutta olen ratsastajana niin hellämielinen, etten pannut Heikin pientä kohtuullista syömistä pahakseni.

Heikin saavutukseksi kerrottakoot se, että lännenratsastuskisoissa se pärjäsi keskivertoa paremmin ollen seitsemää hevosta paremmin ja se on kerran esiintynyt HIHSsin rotukavalkadissa. Samassa kavalkadissa oli myös sen emä, Julia. Jälleennäkeminen oli kuulemma todella liikuttava. Julia kuoli jo 2009, joten jälleennäkemistä ei voida enää uudestaan toteuttaa.

Kokosin Heikkimuistelmista pienen videon, joka on upotettuna tähän alle. Ääni ei välttämättä kuulu kovin hyvin kaikissa kohdissa, mutta tekstitän videon YouTubessa heti, kun ehdin. Nyt juuri olen nimittäin Belgiassa yhdistetyllä aasi-muuli-hevosmatkalla, joten videon jatkokäsittely saa odottaa. Videon kursin kokoon lennolla Arlandasta Brysseliin.

Videon lopussa ratsastava raitahattuinen Maija-Riitta on Heikin kolmas osaomistaja, se alkuperäinen.
Tämänkin videon ja postauksen laitoin kuosiin lentokoneella matkalla Belgiaan. Eilen vierailimme paikallisessa aasienpelastusjärjestössä, joilla oli hoivissaan 57 aasia. Se lisäksi kävimme Lanakenissa nuorten hevosten este-MM-kilpailuja katsomassa.

Tänään tutustuimme muuleihin ja nyt olemme toisella muulitallilla, jossa myös majoitumme pari yötä. Huomenna ohjelmassamme on tutustuminen erääseen aasinmaitotilaan ja käymme muuleilla maastoreissulla. Reissu on ollut tähän asti aivan mahtava ja muulipitoinen!

1 kommentti

  1. Olipa ihana postaus. Ihmisten puheista oikein välittyi, kuinka tärkeä Heikki on. :-)

    VastaaPoista