sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Muulimenot joulukuussa + koko vuoden tilinpäätös 2017 + talousarvio 2018

Laskin tähän postaukseen yhteen koko vuoden muulimenot, vertasin niitä edellisvuoteen ja tein vielä talousarvion ensi vuodelle. Vertasin tämän vuoden toteumaa viime vuonna tehtyyn talousarvioon. Melko hyvin se pitikin paikkansa, vaikka unohdin kokonaan budjetoida rahaa Muulin koulutusmenoihin. Mutta jos rehellisiä ollaan, Ilman Muulia olisin voinut olla kolme kuukautta sapattivapaalla töistä.

Massikeisari. Kuva: Aaveen.net / Minttu Koponen edit: meizi

Aloitetaan ensin joulukuun muulimenoilla

 

Menot
Joulukuun tallivuokra 400e
Blue Chip Native-rehusäkki 59e
Glittergeeli 8e
Rokotukset 80,16e
Super Dandy Boy-imuri 122,56e
Yhteensä: -669,72

Tulot
0e

YHTEENSÄ -669,72e

Muistiin kirjattakoot seuraavaa
Muuli rokotettu 20.12.2017, tetanus ja hevosinfluenssa. Seuraava rokotus 20.6.2018 mennessä, jolloin annetaan tehosteet tetanuksesta, hevosinfluenssasta ja herpeksestä.
Psylliumkuuri annettu 20-31.12.2017

Koko vuoden tulos (summat sisältävät myös vähäisen määrän tuloja)

Tammikuu -552,68e
Helmikuu -1010,50e
Maaliskuu -779e
Huhtikuu -611,90e
Toukokuu -816e
Kesäkuu -996e
Heinäkuu -738,50e
Elokuu -543e
Syyskuu -445e
Lokakuu -727e
Marraskuu -500e
Joulukuu -669,72e
YHTEENSÄ -8389,30e (menot yhteensä 8783,50 ja tulot 394,20)

Koko vuoden menot menokohdittain

 

Tallivuokrat: 4800e
Koulutusmenot: 1021e (aasileiri, koulutusviikonloppuja, irtotunteja)
Kavionhoito: 109e (pihdit ja pari raspia)
Ruoka: 450,18e (Blue Chip rehu, olkianalyysi ja E-vitamiini)
Terveys: 631,16 (rokotuksia, raspaukset, madotukset näytteineen ja tervalaastaria ym)
Varustehankinnat: 1770,26 (koppakärryt, valjaat, satula, loimia, imuri ym)
YHTEENSÄ 8783,50e

Menoissa ei oikeastaan mikään "yllättänyt". Terveydenhoitomenot olivat niin suuret, koska Harmon Lissun mukaan Muulin rokotukset olivat päin helvettiä, joten laitettiin ne loppuvuodesta uusiksi ihan alusta asti. Seuraavan kerran Muulia rokotellaan vähän ennen juhannusta.

Varustehankinnat ovat sinänsä hassut, että koppakärryillä en tee vieläkään mitään, mutta ompahan hankittu, jos Muulilla joskus voisi sunnuntaiajella. Ne ovat katoksen alla, eli pysyvät ihan kuosissa vaikkei niitä käytetäkään. Ja jos niille ei ole tarvetta, saan kyllä omani pois.

Koulutusmenot hieman yllättivät meikäläisen, mutta hyviä hetkiä meillä oli Aasileirillä, Nibbelinkin kurssilla (okei, se oli kyllä rahat hukkaan) ja Vepsän luona. On olut perin mielenkiintoista raahata Muulia eri paikkoihin ja työstää sitä eri ohjaajien vinkeillä.

Menot kuukausittain

 

Usein kysytään, paljonko kuussa menee rahaa mihinkin, joten laskin nämä summat vielä erikseen. Sulkuihin jätin edellisvuoden menot mukaan vertailtaviksi. Aikalailla samoissa summissa mennään, eli Muulin pitäminen hengissä maksaa noin 100 euroa kuussa tallivuokran päälle. Tässä pitää ottaa huomioon se, että hoidan itse sen kaviot. Jos Muulilla kävisi kengittäjä, olisi kuukausimeno noin 150 euroa.

Pakolliset kulut: (tallivuokrat, kavionhoito, ruoka ja terveydenhoito) 499e/kk (2016: 496e/kk)
Pakolliset kulut ilman tallivuokraa: 99e/kk (2016: 80e/kk)
Varustehankinnat: 148e/kk (2016: 252e/kk)
Kaikki kulut (sisältää myös koulutusmenot): 732e/kk (2016: 748e/kk)

Menojen vertailu viime vuoteen ja arvio ensi vuoden menoista

 


Taulukossa on rinnakkain vuoden 2016 toteutuneet menot, vuosi sitten tekemäni arvio vuodelle 2017, toteutunut 2017 ja vielä arvio ensi vuodelle. Tulopuolta en tietenkään laskenut tähän mukaan, koska mitään tuloja ei ole näköpiirissä. Toki satulatelineessä keikkii yksi Wintecin satula, josta olisi korkea aika päästä eroon. Eli jos satula kiinnostaa, niin viestiä tähän suuntaan!

Tämä vuosi pysyi melko hyvin kuosissa, ja ainakin se oli halvempi kuin viime vuosi. En tajunnut vuosi sitten edes budjetoida mitään koulutusjuttuja, niitähän tuli ihan olan takaa tälle vuodelle.
Ensi vuodelle laskin, että Muuli on tammikuusta lähtien koulutuksessa ja että tunteja ym on vielä senkin jälkeen, kun Muuli sieltä palaa. Jos Muulista oikeasti tulee ratsu, on meillä varmaan TAAS satulaurakka edessä, varsinkin jos Sannan mielestä Muulille sopii sellainen hieno vaquerosatula! Päävehkeiksi hän on uhonnut kokeilla bosal-hackamorea, jos sillä sujuu hyvin, niin laitetaan sekin tilaukseen.

Taputtelin juuri itseäni päähän siitä hyvästä, kuinka kaukaa viisas olen ollut ja painanut duunia otsa hiessä marraskuun puolivälistä lähtien. Ei tarvitse nimittäin painaa enää kauaa, niin ensi vuodelle budjetoitu Muuliin menevä rahasumma on koossa!

Mitä jos..

 

Jos minulla ei olisi Muulia, olisin säästänyt noin 20 000 euroa rahaa. Se on aika paljon mällättäväksi parin vuoden aikana. Olisin voinut lyhentää sillä asuntolainaa, olisin voinut tehdä sillä upeita matkoja ulkomaille, olisin voinut ottaa tosi paljon ratsastustunteja vaikkapa Ainosta, joka on melkein meidän naapurissa. Tai olisin vain huomaamattani tullut käyttäneeksi sen rahan johonkin merkityksettömään. En nimittäin usko, että olisin pystynyt säästämään tuon rahan liksastani, vaan raha olisi vain lipunut käsistäni, johonkin.

Jos olisin jättänyt tämän kyseisen muuliyksilön hankkimatta, voisin nyt käydä hakemassa jenkeistä unelmieni mulkeron. Tai ehkä olisinkin tullut järkiini ja lopettanut hevoshommat kokonaan, tiedän nimittäin ettei minusta tule koskaan kovin kummoista ratsastajaa. Motivaationi lajia kohtaan ei ole riittävän suuri kisamenestystä ajatellen, olen enemmänkin sellainen matkustelijatyyppi.

Oletko hevosenomistajana edes uskaltanut laskea, paljonko siihen menee kuukaudessa? Minun kohdallani kyse ei ole edes "normaalista" hevostelusta, koska ei tällä ihan tosta vain voi lähteä ratsastamaan. Onneksi tämä harrastus on paljon muutakin ja nautin melkeimpä kaikesta muusta enemmän, kuin selkään kampeamisesta. Tilanteeseen tulee toivottavasti tulevaisuudessa muutos.
Paina tähteä, jos pidät tätä harrastusta järjettömän kalliina, mutta silti pidät omaa hevosta.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti