lauantai 2. huhtikuuta 2016

Sähköpostittelua Meredith Hodgesin kanssa

Kerroin jossain postauksessa että olin laittanut sähköpostia Meredith Hodgesille kun rämmin todella syvissä vesissä itsensä arvoisan Muulin takia.

Kerroin hänelle että mulla seisoo nyt ongelma tuolla pyöröaidassa eikä se anna koskea saatikka että antaisi kiinni. En itseasiassa muista olinko tässä vaiheessa tehnyt muulista keittiöpsykologin taidoillani hard to catch -muulin vai aran muulin. Se viesti ei enää ole tallessa koska lähetin sen nettisivujen kautta.

Meredith oli vastannut mulle saman illan/yön aikana ja viesti meni suunnilleen näin:

Muulien kanssa ei voi tehdä samalla laikka kuin hevosten. Muulit ovat paljon älykkäänpiä ja ne oppivat todella nopeasti sen, mitä niille opetat. Kun seuraat sitä kävellen pyöröaidassa, opetat sitä itseasiassa juoksemaan sinua karkuun! Sen ei pitäisi koskaan saada mitään palkintoja ellei se tule itse luoksesi. Tässä vaiheessa on ok antaa herkku yhden kerran mutta seuraavan herkun saadakseen sen on annettava sinun rapsuttaa itseään hetken aikaa. Tai tässä sinun tapauksessasi, sinun pitäisi saada laitettua sille riimu päähän. Sitä ei pitäisi tarhata tai kouluttaa pyöröaidassa ollenkaan ennenkuin olet tehnyt sen kanssa kaikki talutusharjoitukset.

Pyöröaita ei ole hyvä paikka pitää sitä nyt koska siinä ei ole ollenkaan kulmia ja se pystyy juoksemaan sinua karkuun vaikka koko päivän! Se pitäisi pitä ja ruokkia pienemmällä alueella yön yli ja päästää päiväksi isommalle alueelle. Se tulee illalla pienemälle alueelle ruuan perässä, älä ruoki sitä aamulla ollenkaan. Kun työskentelet sen kanssa päivällä, se arvostaa enemmän vyölaukussa olevaa kauraa kun se ei ole saanut sitä jo muuten.

Se siis saa ensimmäisen palkinnon silloin kun se tulee luoksesi ja toisen sitten kun olet laittanut sille riimun. Jos se ei tule, älä seuraa sitä. Jätä vain siihen ja yritä uudestaan myöhemmin tai seuraavana päivänä. Kaikki asiat pitää pilkkoa todella pieniin palasiin ja edetä hitaasti. Vaikuttaa siltä että se haluaa kyllä thedä oikein mutta se on koulutettu nopeasti eivätkä opit siirry omistajalta toiselle ihan tuosta vain aaseilla tai muuleilla koska ne rakentavat suhteen ihmiseen aina uudestaan. Homma toimii silloin kun ne valitsevat mielummin sinun seurasi ja lopulta ne tulevat luoksesi mielellään, mutta ole kärsivällinen ja palkitse kaikista pienistä hyvistä edistysaskelista.

Tämän lisäksi viestissä oli kilometritolkulla copypasteasiaa muulin koulutuksessa, en ole vielä ehtinyt edes lukea sitä ihan kokonaan!

Eilen olikin kulunut juuri kuukausi siitä, kun sain vastauksen ja ajattelin kirjoittaa Meredithille että missä mennään.

Kerroin että koska muuli ei asu minun omalla tallillani, ei ollut mahdollista laittaa sitä pienempään tarhaan (Tukkilassa ei edes tunneta käsitettä pieni tarha, koska siellä on kaikilla jättitarhat), mutta että siirsin muulin aasien kanssa. Se myös hieman pelkäsi hevosia. Kerroin että en enää jahdannut muulia vaan odotin että se lähestyisi minua ja palkitsin sitä siitä. Kerroin myös että aitauksen sisällä ollessa se on todella vaikea ottaa kiinni, mutta että saan sen sujuvasti aidan toiselta puolelta käsin. Kirjoitin myös että kiinni ollessaan se on melko ok käsitellä ja että kavioiden raspaus meni hienosti. Kiitin tietenkin kattavasta aikaisemmasta vastauksesta ja hyvistä kirjoista.

Meredith vastasi taas todella nopeasti:

Kiitos viestistäsi ja muulipäivityksestäsi. Teit aivan oikein kun siirsit sen pyörötarhasta aasien luokse kun sinulla ei ollut mahdollisuutta laittaa sitä pienempään tarhaan. Tärkeintä oli ettet enää jahtaa sitä ja vahvista tätä toimintamallia. Aasit ovat erittäin hyvää seuraa muulille. Hevoset ovat yleensä aluksi pelokkaita ja varautuneita joka voi hämmentää muulia todella paljon. Aasit ovat parempia roolimalleja koska ne ennemmin pysähtyvät pelästyessään kuin juoksevat paljon. Ja aasit ovat enemmän muulin kaltaisia pitkine korvineen.

Tässä tapauksessa nimenomaan aasien seuraan laittaminen oli paras vaihtoehto muulille!

Jatka hyvää työtä ja muista kertoa minulle aina välillä missä menette. Rakastan kuulla onnistumistarinoita! Ja jos tuntuu että homma ei etene, muista että voit aina kysyä apua!


Tämä oli sitä synkkää aikaa kun muuli oli pyörössä eikä meinannut antaa kiinni.
Meredith ei varmasti sano mitään ei-aasi-ihmiselle, mutta hän on arvostettu kouluttaja Yhdysvalloissa. Hänen metodinsa perustuvat palkitsemiseen ja hän kuvaakin sitä sanalla "resistance free". Se ei ole varsinaisesti naksutinkoulutusta koska palkitsemiset eivät tapahdu niin systemaattisesti mutta hän kouluttaa niin, että pitkäkorvat saavat aina miettiä asiaa eikä niiden kanssa kiirehditä. Mitään ei siis tehdä pakottamalla vaan eläimen ehdoilla. Ja hän etenee todella hitaasti! Ensimmäinen koulutusvuosi on käytännössä pelkkiä talutusharjoituksia kaarevilla ja suorilla urilla. Kaikki opetetaan ensin maastakäsin niin hyvin kuin voidaan ja vasta sitten siirrytään selkään. Lucky Three Ranchin kotisivut löytyvät täältä.

Ja voitte muuten uskoa että jenkeissäkin koulutetaan muuleja juuri niin, että ne sidotaan traktoriin ja käydään ajelulla. Tai nuori muuli sidotaan päästään toisen hevosen satulannuppiin ja käydään väsyttämässä se pitkällä lenkillä. Se siis todellakin väsytetään ja murretaan ja kun sillä ei enää ole omaa tahtoa, lyödään satula selkään ja jatketaan harjoituksia.

Mä itse uskon ja tiedän sen että pitkäkorvat ovat yhden ihmisen eläimiä. Tai ainakin aluksi ne ovat. Niiden luottamuksen saaminen kestää aikaa. Sanoisin että vähintään kolme kuukautta on kosiskeltava muulia ennenkuin merkittävää edistymistä tapahtuu. Tai voi mennä puolikin vuotta. Mutta kun sen yhteyden saa luotua, muuttuu eläin todella paljon parempaan suuntaan. Tämä ei ole mitään yksisarvishuuhaata vaan ihan faktaa minkä kaikki aasinomistajat tietävät.

Tämä perustuu ainakin siihen että aasin ja hevosen lauman rakenne on erilainen. Hevoset on isommassa laumassa ja aasit yleensä 2-3 aasin laumassa. Laumasas on emä ja sen 1 tai 2 edellistä varsaa. Runsauden aikana kesällä ja kiima-aikana ne hengaavat isommissa porukoissa, mutta sielläkin ne toimivat edelleen pienenä muutaman aasin laumana.

Ettäs tiedätte hevosharrastajat. Muulit ja aasit ovat special.

2 kommenttia

  1. Huippua! Tommonen netti-backuppi on ihan helmi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en ees uskonu että sillä olis aikaa vastata :D Meredith on muuli-ihmisille sama ku Kyra k on koulutuuppaajille. Eli todi iso nimi!

      Poista