torstai 17. maaliskuuta 2016

Muulin mulenality

Kirjoitin aamulla Instagramiin muulivideoon pitkän pätkän ajatuksia koulutusmetodeista. Itse kipinä tuli muutamasta kommentista Instagramissa kun minua neuvottiin mm raahaamaan muulia toisen hevosen perässä pitkiä hikilenkkejä niin "kyllä se siitä asettuu". Ytitin tekstissä avata sitä, miksi kaivoin kukkahatun esille juoksutusraipan sijaan.
"Ai asetun? En vitussa asetu!" t muuli
Lisäpontta sain lukiessani mieltä avartavan aloituksen jossa tiivistetysti kerrottiin se, että hevonen tekee mielellään hommia kun se on mielestään ns johdossa. Eli se tulee luokse ja saa palkkion, tai se seuraa ja saa palkkion. Se on siis tilanteen tasalla ja tietää mitä tulee tapahtumaan. Jos se ei ole enää tilanteen herra, se ratkoo ongelmat itse parhaaksi kokemallaan tavalla.

Sain tekstiini tosi hyvän vinkin Parellin blogista (nyt teistä moni pyörittelee silmiään kun muistatte Parellin ensisijaisesti siitä yhdestä videosta missä se räimii narulla sitä sokeaa hevosta, vai oliko se sen vaimo, se hakkaaja, en muista). Horsenalitystä mulle vinkkasi @iivikat, jonka blogi löytyy muuten täältä.
Googlasin sitten vähän tästä Parellin Horsenalitystä ja kyllähän mä sieltä nopeasti taitavana keittiöpsykologina tunnistin muulin piirteet hevosten omasta nelikentästä. Muuli ei enää olekaan v*tun muuli vaan oikea-aivoinen ekstrovertti!

Oikea-aivoisuutta kuvaillaan näin:
  • alistuva
  • pelokas
  • epävarma
  • hermostunut
  • reaktiivinen
Vasenaivoinen hevonen olisi varma, rauhallinen, rohkea ja itsevarma.

Ekstrovertti taas on tällainen:
  • korkea energiataso
  • lähtee ennemmin eteen kuin pysähtyy, eteenpäinpyrkivä
  • nopeat reaktiot
  • juoksee usein
Introvertti hevonen taas seisoo mielummin paikoillaan ja säästää energiaa kaikin tavoin.

Muuli on siis pelokas, reaktiivinen ja vikkeläjalkainen muuli. Superhienoa työskennellä sellaisen kanssa!
"Asetun korkeintaan tähän syömään heinää täältä oljen seasta" t muuli
Parelli antaa myös työskentelyvinkkejä eri aivoisille hevosille, jotka suomennan ja muulitan tähän:

Oikea-aivoinen ekstrovertti (RBE)

Tämä muuli tarvitsee jatkuvasti rohkaisua. Se hämmentyy helposti ja alkaa sitten pelätä, joten sinun pitää tehdä asioista yksinkertaisia sen kanssa, Sen on vaikea rentoutua ihmisten läheisyydessä, mutta yksinkertaiset ja simppelit harjoitukset auttavat sitä rentoutumaan.

Tee runsaasti siirtymisiä temposta tai askellajista toiseen. Työskentele johdonmukaisesti, se rauhoittaa sitä. Ympyrällä työskentely on hyvä ja mitä huolestuneemmalta muuli vaikuttaa, sitä pienemmiksi ympyrät pitää tehdä. Voit asetella tötsiä kahden metrin välein ja pujotella niiden välistä. Tee jatkuvasti lyhyitä siirtymisiä jotta muuli kiinnittää huomion sinuun ja rauhoittuu.

Nopeuta vauhtiasi sen verran että muuli joutuu kulkemaan nopeammin kuin mitä se haluaisi. Tämä sekoittaa sen pelkoajatuksia. Jos tämä ei tunnu turvalliselta ratsain, hyppää alas ja tee se maastakäsin. Jos muuli tekee tätä esimerkiksi kentällä ja yrittää suunnata portille, niin ratsasta se portin luo ja tee tempon- ja askellajin muutoksia portin luona nopeasti. Tee siirtymisiä niin kauan kuin muuli rauhoittuu ja jatka työntekoa.


Käytä tosi pitkiä naruja kun talutat tai teet töitä sen kanssa. Se antaa enemmän liikkumatilaa. 7 metrinen on hyvä mutta 13 on paras, jos et mene solmuun sen kanssa.

Pidä koulutushetket lyhyinä ja yksinkertaisina

Rentoudu kun muuli rentoutuu. Mutta pudä siihen asti oma neergiatasosi ylhäällä ja muuli hommissa.

Tee Parelli kuvioita, niiden avulla muuli oppii nopeasti ennakoimaan ja se rentoutuu kun se tietää mitä on tulossa.

Suorat linjat saavat muulin kiihdyttämään itsestään etkä halua tätä! Työskentele aluksi aina kaarevilla urilla.

Pidä se riimunnarussa sensijaan että työskentelisit sen kanssa kokonaan vapaana. Näin pidät sitä ikäänkuin "kädestä" koko ajan. Se on hukassa jos se on vapaana.

Opeta muulille vain yksi asia kerrallaan.

Älä yritä työskennellä sen kanssa kun se on "upset" tai epävarman oloinen. Käytä silloin metodeita, jotka rauhoittavat sitä.

Jos pakotat sen hankalien paikkojen läpi, johtaa se yleensä jommankumman loukkaantumiseen.

Älä odottele passiivisena että se rauhoittuu, se vaatii hyvää johtajuutta rentoutuakseen.

Video, jonka Kaisa Määttänen (@rosamiii) julkaisi
... Parelli unohti kertoa että työskentelytilan ei kannata olla suurensuuri, tai ainakaan säteeltään suurempi kuin minkä verran narua on käytettävissä.

Kuvat ja pätkät ovat tiistailta jolloin muuli otti hatkat KAKSI kertaa! Ensimmäisellä kerralla naruriimun pukeminen oli ihan liikaa kun aasitkin pyöri ympärillä kauran toivossa. Toisella kerralla olin sen sivulla ja nostin sitä kättä, jossa oli loppu riimunnaru, se lähti.

Se juoksenteli aikansa ja tuli välillä hakemaan kauraa, jota tietenkin annoin aina kun se tuli luokse.

Sain narusta helposti kiinni, rauhoitin tilannetta parhaani mukaan kävin irrottamassa narun muulista ja lähdin pois. Näissä tilanteissa on mun mielestä pystyttävä laskemaan rimaa radikaalisti alemmas, jos tilanne sitä vaatii. Mistäs muuli muka voisi tietää että mun oli tarkoitus tehdä sen kanssa ihan jotain muuta?

Kukkahattuistunko?

2 kommenttia

  1. Pat Parelli koulutti muuleja jo 70-luvulla ja oli perustamassa American Mule Associationia. Thumper oli kuuluisin muuli, jonka kanssa Parelli mm. kilpaili reiningissä hevosia vastaan.
    http://mulesandmore.blogspot.fi/2014/05/a-few-things-about-pat-parelli-mules.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään! Lehden juttu on ilmestynyt myös vähän ennen ku tilasin Mules and Moren itselleni. Pitääkin askarrella tästä blogiin ihan juttu :)

      Poista