perjantai 26. helmikuuta 2016

Ratkaisuja kiinniottoon kirjasta The Mule Behavior Problem Solver

Minulla on aika laaja muulikirjasto eikä se tässäkään ongelmassa jättänyt kylmäksi. Olen ostanut jo jonkin aikaa sitten kirjan "Mule behaviour problem solver" jossa on kaikenlaisia ongelmia ja ratkaisuja niihin.
Kirjan on kirjoittanut hyvä porukka ammattilaisia, joista toki Meredith Hodges on tunnetuin täällä rapakonkin takana. Tosin ehkä vain siksi että hän on tajunnut tuotteistaa koulutusbisneksensä näkyvimmin. Näiden muiden sankareiden nettisivut eivät yllä läheskään Lucky Three Ranchin tasolle.

Jos olet ihan noobie hevostenkin kanssa, saatat miettiä, että miksi mä en osta suomenkielisiä kirjoja. Niitä ei ole!

Kiinnioton ongelmiin on luennoinut parin sivun verran Red ja Julia Wycoff. Heidän yrityksensä nimi on Red's Saddle Mules.

Haastavasti kiinniotettava muuli aiheuttaa paljon stressiä sekä itselleen että omistajalleen. Tässäkin on paljon kiinnoton vaikeuden tasoja. Jotkut muulit vain kävelevät pois ja menevät kauimmaiseen nurkkaan toisen muulin taakse ja toivovat että sinä et tullut hakemaan juuri niitä. Toiset vain lähtevät hakeen aina kun yrität lähestyä niitä. Sitten on niitäkin jotka menevät nurkkaan ja potkivat kohti välttyäkseen kiinniotolta. Loput yrittävät lähteä aitojen yli tai läpi. Ainiin, on myös sellaisia jotka on mahdollista saada kiinni vain lassoamalla. Mutta tässä seuraa ratkaisu kaikkiin kiinniotto-ongelmiin.

Tämä maailma on täynnä satoja ihmisiä satoine eri ratkaisuineen muulin kiinniottoon. Tärkeintä on kuitenkin opetella kehonkieltä, hallita omaa kieltään ja lukea muulia. On tärkeää tiedostaa miten liikkuu, kuinka lähestyy ja jopa mitä miettiä kun muulia lähestyy. Muulin kehonkielen opetteleminen on ensimmäinen asia joka on osattava kun työskentelee muulien kanssa. Ja sen jälkeen se, miten itse käyttää kehoaan. Tämä on ainoa kieli jota muulit ymmärtävät, eli ainoa tapa kommunikoida niiden kanssa.

Eli, ensimmäinen kommunikoinnin metodi on kehonkielen opetteleminen. Sitä lukemalla on mahdollista kommunikoida muulin kanssa. On ensinnäkin erittäin tärkeää että muulia ei saa koskaan lähestyä rintamasuunta suoraan siihen. Me ihmiset olemme muulin mielestä saalistajia. Muuli tietää sen siitä, koska meidän silmämme ovat kumpikin eteenpäin (kuten saalistajilla on mahdollistaen syvyysnäön). Muulista on todella uhkaavaa kun joku lähestyy niin että molemmat silmät näkyvät ja ovat kohti sitä. Ota siis kehosi käyttöön ja kävelekin olkapää edellä hieman sivuittain. Pidä  oma pääsi samaan suuntaan kuin mihin muulikin katsoo. Tällä tavalla et ole niin uhkaava muulin mielestä.

Seuraava tärkeä muistettava on oma liikkuminen. Sen on oltava luonnollista ja varmaa. Älä hiiviskele, se pelottaa muulia. Seiso suorana ja pitkänä ja kävele muulin luokse. Puhu pehmeällä ja rohkaisevalla äänellä, melkein kuiskaten. Jos muuli käänty sivuttain sinua kohti, känny samaan asentoon. Muista että sinun tulee olla kääntyneenä samaan suuntaan kuin muulinkin. Jos muuli kääntyy ja juoksee pois, yritä uudestaan.

Usko tai älä,  eläimet tietävät hyvin tarkkaan mikä suunnitelma sinulla on jopa ennenkuin alat lähestyä niitä. Kun lähestyt muulia, ajattele mielessäsi jo että "tänään muuli varmasti tulee luokseni ja antaa heti kiinni ja haluaa olla kanssani". Meillä on omat muulimme isolla laitumella ja menemme päivittäin katsomaan niitä. Otamme niitä säännöllisesti kiinni työntekoa varten mutta saatamme myös käydä ihan muuten vain moikkaamassa niitä. Ne käyttäytyvät samoin joka päivä riippumatta siitä olemmeko paikalla riimujen kanssa vai emme. Muutamia kertoja vuodessa me päästämme kaikki muulit suurelle laitumelle. Ne vain jotenkin tietävät etukäteen milloin tämä tapahtuu ja jopa kaikkein hankalimmatkin kiinniotettavat ovat silloin portilla odottamassa ulospääsyä vaikka emme ole vielä edes saaneet aamukahvia juotua. Muista tämä, tämä on sinun etusi!

Muulia voi äänellä torua kun se lähtee juoksemaan luotasi pois. Muulille saa kertoa että sinä et pitänyt siitä tempusta. Kommunikointi on tärkeää, joten kun muuli pyörähtää ja lähtee juoksemaan, murahda sille hyvin matalalla äänellä toruen sitä, ihan kuin se olisi ollut tahtosi. Murahtele muulille 5-8 sekunnin ajan. Älä juoksuta muulia ympäriämpäri tarhaa tai pyöröaitaa. Se riittää että olet antanut äänellä ymmärtää että teko ei ollut sinun mieleesi. Sen jälkeen alat taas lähestyä. Usein tämä hieman yllättää muuleja ja ne haluavat katsoa mitä tapahtuu seuraavaksi. Yllättävintä tässä on se, että yhtäkkiä ne haluavatkin kovemmin olla kanssasi sillä sinä ärähdit niille ja ajoit pois. Tämä liittyy niiden laumaviettiin, ne eivät halua pois laumasta koska yksin on turvatonta. Käytä tätä vaistoa hyväksesi.

Apuna voi käyttää sellaistakin muulia, joka on helppo ottaa kiinni. Helppo muuli opettaa hankalallekin että kiinniotto ei ole mikään paha juttu. Kun helppo muuli tulee luoksesi, kiinnostuu haastavakin. Saattaahan sinulla olla jotain erikoishyvää tai mielenkiintoista mukanasi. Haastava muuli tulee pian helpon kyljessä luoksesi. Se ei vain voi sille mitään. Toisaalta voit myös eristää muulin muista ja toivoa että se alkaa muodostaa sidettä kanssasi kun sillä ei ole mitään muutakaan hevoseläintä. Tämä tuottaa yleensä vain enemmän stressiä ja huolta muulille, joten se voi aiheuttaa runsaasti takapakkia. Menetelmän valinta riippuu aina siitä tilanteesta, missä on ja mitä menetelmiä on mahdollista käyttää.

Lopulta, jos mikään apu ei tunnu toimivan ja muuli juoksee edelleen karkuun, on yksi oljenkorsi lassota se. Tietenkään kukaan ei halua loputtomasti lassota muuliaan sen kiinniottamiseksi. Mutta joskus kun kaikki toivo on menetetty, on tämä viimeinen mahdollinen keino. Me koulutamme tilallamme kaikenlaisia muuleja. Sellaisia, jotka ovat rakkaudella tilallamme kasvatettuja ja sellaisia, joita on jouduttu lassoamaan jotta ne saadaan kiinni. Jos lassoamiseen on mentävä, sitä tulisi tehdä vain kolmena päivänä peräkkäin, maksimissaan. Tässä ajassa muulin pitäisi tajuta että on helpompikin tapa päästä eroon inhottavasta ajojahdista.

Meillä on kokemusta kaikenlaisista hankalista kiinniotettavista ja olemme kokeilleet kaikenlaisia eri metodeja niiden kanssa. Yksi asia on kuitenkin todella tärkeää, eli mitä teet sen jälkeen kun muuli on saatu kiinni. Jos olet pyydystänyt muulia pari tuntia ennenkuin sait sen kiinni, ei ole hyvä idea antaa sille turpiin huonosta käytöksestä. Mitä pidempään kiinniotto on kestänyt, sitä aurinkoisemmin muulia tilee kehua ja paijata. Sen pitää tajuta että kiinnioton jälkeen seuraa hyviä asioita eikä joudu heti hommiin.

Kun muuli antaa sinun tulla sen luokse, laita ensin riimu päähän. Älä lähde taluttamaan sitä samantien, vaan käytä hetki rapsutellen muulia niskasta ja kaulalta. Tämä toimii palkintona muulille. Moni hankala muuli ei vain ole tottunut ihmisen kosketukseen tai huomioon joten ihmisen läheisyys stressaa niitä hieman. Sen takia on tärkeää palkita niitä kiinniotosta.

Eli, nyt sinulla on muuli riimunnarussa. Nyt päätät, kuinka kauan halaut ottaa sitä kiinni seuraavalla kerralla. Muulin kanssa rakennetaan pitkään molemminpuolista luottamusta ennenkuin kaikki sujuu kuin tanssi. Suhde vahvistuu tai ei vahvistu joka hetki kun teet jotain muulin kanssa. Olit sitten harjaamassa sitä, ratsastamassa tai vain taluttamassa. Kaikki nämä hetket vaikuttavat siihen, haluaako muuli olla kanssasi vai ei tulevaisuudessa. Paras keino hyvään luottamukseen on vähentämällä kaikki stressi muulin ympäriltä. Se stressaa jos joutuu olemaan tilanteen pomona, eli sinun tulee vakuuttaa muulille että homma on hanskassa ja sen ei tarvitse stressata. Älä anna muulin päättää milloin se painaa päänsä ja syö kun talutat sitä keväällä hiekkatien laitaa. Sinulla pitää olla homma hallussa koko ajan, vaikka vain harjatessa. Älä kysele liikaa että saako harjata vai ei. Ole jämäkkä ja määrätietoinen, mutta älä liian kova.

Ja muista, kaikki mitä teet sen kanssa, pitää olla muulin mielestä kivoja ja positiivisia juttuja. Kun sinä olet päällikkönä kaikissa pikkujutuissakin, muuli saa varmuuden että sinä hoidat jatkossakin vaativat tilanteet.

Jos muuli siis saa aina kiinniotettuna kiitosta, palkintoja ja kivoja juttuja eikä sen tarvitse itse välittää maailmanmenosta, se antaa varmasti kiinni seuraavallakin kerralla hyvin.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti