perjantai 2. lokakuuta 2015

Espanjan uutisia

Kerroin viime postauksessa että sain vinkkiä eräältä aasinomistajalta että Espanjassahan on paljon muuleja ja linkitti paikallisen tori.fi:n mulle. Ja voi miten kauniita muuleja siellä olikaan! Säkäkorkeudet lähti 160 sentistä ylöspäin, oli työmuulia ja sirompaa ratsun näköistä. Ehdottomasti suurin osa muuleista oli alle 3-vuotiaita, mutta myös joitakin vanhempia. Jos ihan valitsemaan saa alkaa, niin haussa on hieman vanhempi muuli.

Laitoin tuolloin viestiä Espanjaan ja eilen sain viestin että kaksi kriteereihini sopivaa muulia on löytynyt ja hän saa niistä lisätietoa muutaman päivän sisällä. Jes!

Kriteerini olivat:
 • tamma, saa olla ruunakin mutta jenkeissä muulinkasvattajien mielestä tamma on aina parempi
 • yli 7v, saa olla nuorempikin, mutta mielellään kuitenkin yli 4v. Muulit "rauhoittuu" ja tasoittuu siinä 6-7v iässä, sitä nuoremmat on vielä kakaroita. Huomasin tuolta markkinoilta että suurin osa myytävistä on alle 4v, eli tämä kohta voi tuottaa eniten päänvaivaa. 
 • 145-150 cm, tosin katsoin että noi upeimmat muulit on 160-165 eli sekin koko on ok. Olen itse 160 cm hukkapätkä. 
 • sporttinen rakenne, eli pitkät jalat, hoikka rungosta
 • ratsastettu, ravi, käynty ja pysäytys löytyy. Saa löytyä laukkakin. Plussaa jos on myös ajettu ja vetää perässään "mitä tahansa". Luulen että useimmalla vanhemmalla muulilla on ajettu ja ratsastettu.
 • tasainen ravi (tämä pitäisi löytyä kaikilta muuleilta ;)), niillä saattaa olla myös tölttimäinen tasainen ravikäynti, siitä plussaa jos on. ainakin Brasiliassa risteyttävät paso finoja ja muita askellajihevosia aasien kanssa ja hakevat juuri sitä tasaista ravikäyntiä. Tai kai sille joku hienompikin nimi on.
 • rauhallinen ja lunki, koska tälle on tarvetta pari kertaa vuodessa hevosmessuilla. Eli tulee ihmisen perässä mihin vain, tai ainakin vaikuttaa siltä että kunhan tutustuu niin tulee. Tämä ominaisuus voi tosin tehdä sen, että ratsuna muuli on laiska ja flegu (mutta saa olla). Tämä rauhallinen luonne on tärkeimpien ominaisuuksien joukossa. Eli saa muistuttaa jopa pystyynkuollutta, kunhan ei pelkää "mitään". 
 • ei pelkää autoja, mielellään ei pelkää myöskään rekkoja. Ratsunhommia tämä tulee tekemään erityisesti maastossa ja teillä.
 • kaviot hyvässä kunnossa ja hoidettu. Muulin kaviot on vähän pystymmät kuin hevosen. Plussaa jos on kengitetty ainakin joskus ja suhtautuu kengitykseen hyvin. Niin ja antaa noin arjessa putsata kaviot hyvin, malttaa pitää ylhäällä.

Tässä vähän kuvia tuolta Espanjan myyntisivulta
2 tai 3v muuli, tällä myyjällä oli kolme muulia myynnissä.

3v muuli, hinta 1500 mutta neuvoteltavissa.
155 cm muulitamma 4v 2200e

2 kommenttia

 1. Voiko kaksi muulia lisääntyä keskenään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaksi muulia ei voi lisääntyä keskenään. Muuli on nimittäin steriili joten se ei voi lisääntyä minkään kavioeläimen kanssa, tai kaviottoman.

   Poista