sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Projektimuulin alkusanat ja hieman pohjatietoa

Tulen kokoaman tähän blogiin asiaa ja asian vierestä muuleista. Toivon myös että jossain vaiheessa oma muulinhankintaprojektini lähtee oikeasti käyntiin ja voit n+ vuoden kuluttua seurata ihan oikean muulin elämää Suomessa.

Blogin elinkaari tulee luultavasti muistuttamaan kaikkia muitakin suuressa innossa ja inspiraatiossa perustettuja blogeja. Aluksi postaan vaikka ja mitä kunnes ideat loppuvat. Sen jälkeen ammennan jutun tynkää englanninkielisistä muulilehdistä, joita olen tilannut. Välillä ehkä kerron oman muuliprojektini kuulumisista häpeillen (sillä asia ei todennäköisesti ole edennyt). Vuoden kuluttua totean, etten jaksa lukea englanninkielisiä lehtiä, joten päivitän blogia kuukauden välein aasijutuilla. Siinä vaiheessa lukijakuntaa on niin vähän, etten jaksa enää postata mitään... Kunnes 10 vuoden kuluttua kaivan blogin naftaliinista ja voin kertoa ilouutisen kaikille: Minulla on ihan oikea MUULI!

Oma muulini on tällä hetkellä vasta pilkkeen sadasosa silmäkulmassa.

Jos muulit eivät ole (vielä) tuttuja, tässä tiukkaa faktaa:
  • muuli on aasiorin ja hevostamman jälkeläinen
  • muuli on lisääntymiskyvytön, tosin muutamia tapauksia historiasta tunnetaan joissa muulitamma on saanut varsan.
  • muuleja oli paljon ennen teollistumista Yhdysvalloissa ja Euroopassa (mutta ei Suomessa)
  • muulit olivat Ranskassa jopa niin suosittuja että hevosista alkoi olla pulaa, kun ei maltettu kasvattaa hevosvarsoja ollenkaan. Tämä meinasi tapahtua mulassier/poitevin/poitountyöhevoselle. Tämä rotu oli jalostettu nimenomaan työmuulien tekoon.
  • muuleja tehtiin tuolloin isoilla aasioreilla, rotuja mm katalonianaasi, poitounaasi, andalusianaasi, maltanaasi ja jenkeissä mammuttiaasi (jonka suvussa on näitä kaikkia edellämainittuja aasirotuja)
  • traktorin tulon jälkeen muuleja ei enää tarvittu ja isot aasit pääsivät katoamaan melkein kokonaan kun niitä ei enää kasvatettu. Sama kohtalo oli monilla työhevosroduilla
  • muulejahan ei kasvateta ilman aasioreja ja sopivia hevostammoja
  • Yhdysvaloissa on elvytetty sekä mammuttiaasi- että muulikantaa 70-luvulta lähtien ja molempia kasvatetaankin nykyään paljon
  • The Laatumuuli ratsastukseen saadaan aikaiseksi käyttämällä mammuttiaasioria ja puoliveritammaa
Törmään siis väistämättä ongelmiin. Suomessa on yksi mammuttiaasiori, jota toki saisi käyttää. Itselläni ei kuitenkaan ole hevostammaa eikä halua/rahaa ottaa hevostammaa siksi aikaa vain siksi, että saisin varsan. Niin, kyse on myös taloudellisesta puolesta.
Tässä on random muuli Yhdysvalloista. Kuva ei ole ottamani.
Laskin että hevostamman pito tallipaikalla, astutukseen liittyvät asiat, varsan ratsuttaminen ja varsan tallipaikka löisi 3v ratsumuulin otsaan 25 000e hintalapun. Säästellen pääsin 15 000 euroon (jos emätammaa ei tarvitse missään vaiheessa omistaa). Ja tämä siis jos mitään klinikkamatkoja ei tule.

Tuon summan jälkeen olen selaillut huoleti ulkomaiden muulimarkkinoita. Yhdysvalloista löytyvät parhaat muulit ja koulutetun pelin saa helposti alle 10 000 eurolla, tosin ei ole mitään järkeä raahata mitään puskatason muulia meren takaa kun tuontikustannuksetkin ovat korkeat. Tosin, ei minulla ole tällä hetkellä lyödä 10k euroa kenenkään jobbaajan hanskaan.

Englantilaiset muulit olen nimennyt "ponimuuleiksi" eli niillä on emänä tai isänä joku ponirotuinen hevonen ja ne ovat mallia tynnyri. Saksassakin noita on paljon, mutta kerran siellä oli myynnissä jenkkituontimuuli 7000 eurolla. Olisi pitänyt iskeä kiinni. Saksassa on noin muutenkin hieman enemmän muulikasvatusta ja ainakin yksi talli vetää muuleilla maastoratsastuksia. Tulen linkittämään tälaisia "muulitärppejä" ennen pitkää tähän blogiin.

Nyt kysyt, miksi en osta muulia kotimaan markkinoilta? Suomessa on kaksi hevoskokoista muulia eikä niistä kumpikaan ole myynnissä. Tulen esittelemään näistä molemmat blogissa myöhemmin. Muut Suomen muulit ovat pääsääntöisesti "shettismuuleja" eli ihan liian pieniä että olisin kiinnostunut hankkimaan sellaisen.

Haluan siis ratsuksi soveltuvan isokokoisen muulin. Ja ennen kuolemaani toteutan haaveen.

3 kommenttia

  1. Uusi lukija hei! Olen joskus selaillut tätä blogia aikaisemminkin ja nyt palasin, kun niin moni seuraamani blogi on lopettanut/käynyt harmillisen epäaktiiviseksi. Ja perfektionisti kun on niin pakko aloittaa postausten lukeminen alusta :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa siltä, että Muuliprojekti on viimeinen vaihtoehtosi 😂😂 Ei vaan, tsemppiä luku-urakkaan, olen ollut valitettavan tuottelias. Jätä kommentti, kun olet saapunut nykypäivään 😊

      Poista
    2. Siksi onkin vaikea aloittaa seuraamaan uusia blogeja, kun pitää lukea KAIKKI tekstit 🙈 nyt menossa joulukuu 2015, ilmoittelen varmasti kun pääsen nykypäivään.

      Poista