keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Neljä vuotta sitten olin tullut varanneeksi itselleni espanjalaisen muulin.

"Näillä kahdella muulitammalla on liikkeet ja luonne, joita ei aina löydy kaikista hevosistakaan."

Jep, mm tällaisilla sanoilla kaupiteltiin minulle tulevaa muulitammaa suomalaisen toimijan puolelta neljä vuotta sitten.

Olin aiemmin syksyllä ottanut yhteyttä tahoon, joka auttoi suomalaisia löytämään Espanjasta unelmiensa hevosen. Tai muulin. Muulikeikka oli tietääkseni ensimmäinen hänelle, mutta Espanjan y hteistyötalli, Llargues, oli hoidellut muulikauppoja ennenkin ja minulle vakuuteltiin heidän ammattitaitoaan muuliasioissa.

Kun sitten sain tietää, että kaksi sopivaa muulitammaa oli löytynyt, tein päätöksen ostaa niistä toisen. Jäin vielä miettimään, että kumman otan. Muulit olivat kuvissa melkein identtiset, toinen (minulle lopulta tullut Muuli) oli väriltään enemmän harmahtava/tumma ja toinen sitten punaisempi/ruskeampi.

Suomalainen taho yritti sitten vielä kaupitella toistakin siskoa Suomeen, minä olin tässä kohtaa onneksi sen verran järkevä, etten tarttunut tähän tilaisuuteen:

"ERITTÄIN edullisia, myydään erikseen tai yhdessä tukkuhintaan"

Lisäksi ilmoituksessa oli mainittu seuraavat tiedot:

"Säkä nyt 158cm, kasvaa 161cm."

Ja että..

"Hieno tilaisuus sellaiselle, joka haluaa maastovarman ja erikoisen ratsun, jolla on potentiaalia kouluradoillekin."

What the actual fuck?!

Alla on vielä myynti-ilmoitus muuleista. Kaikki kuvat ovat tosin muulista työnimeltään Nepal, jonka olin alunperin itselleni varannut. Loppujenlopuksi minulle tuli muuli työnimeltään India, jonka olen nimennyt uudestaa Buena Chicaksi.

Molemmat muulit olivat myynnissä siksi, kun en ollut vielä ns laittanut nimeäni papereihin eikä raha ollut vaihtanut omistajaa. Jos joku nuo höyrypäät olisi Espanjassa käynyt käteisellä ostamassa, niin nehän olisi myyty eikä minulta olisi kyselty mitään.Näin jälkikäteen tarkasteltuna ainoat paikkansapitävät faktat oman muulini kohdalla (ehkä juuri se Espanjaan jäänyt olisi täyttänyt nämä kriteerit) on sen sukupuoli (tamma) ja että sillä on sellaiset liikkeet ja luonne, joita ei aina löydy kaikista hevosistakaan. Kouluradoille sen liike on aivan liian vaatimaton, mutta toki se kykenee suorittamaan askellajit melko puhtaasti ja tekemään temput oikeissa kohdissa.

Maastovarmuuteen on päästy lopulta, tai no, en voi sanoa Muulia täysin maastovarmaksi, mutta pidän sitä keskivertohevosta varmempana maastokaverina.

No, tällainen siitä sitten tuli. Nyt neljän vuoden kuluttua ostopäätöksestä minulla on se maastomuuli, joka saattaa hyvänä päivänä suorittaa helpon kouluradan. Tänään minulla itseasiassa onkin kouluratsastus(puoli)tunti, josko me ensi keväänä tekisimme debyyttimme siinäkin lajissa!

Jos haluat lukea pidemmän postauksen muulinhankinnan kiemuroista, niin se löytyy täältä. Varaa itsellesi mukava sohvankulma, syötävää ja juotavaa ja piristyt varmasti. En usko että kukaan, siis kukaan, on voinut tehdä noin huonoja hevos- tai muulikauppoja. No, onneksi ei ollut kallis hankinta.

2 kommenttia

  1. Minkäskokoiseksi se Muuli lopulta jäikään? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hyvällä säällä n 143cm, mutta muttatikku on itse tehty niin ihan tarkkaa lukemaa ei olla saatu. Se ei siis kasvanut yhtään sen jälkeen, kun tuli Suomeen. Rotevoitunut (lihonut) kyllä on.

      Poista