tiistai 3. lokakuuta 2017

Lomitushommista on maalaisromantiikka kaukana


Me ollaan Muulin kanssa hommattu itsemme aika pahaan kuseen tällä hetkellä. Tai Muuli ei varmaan koe olevansa kovinkaan pahassa kusessa, sehän sentään majoittuu vanhojen aasikaveriensa kanssa pihatossa.

Minä majoitun päätalossa. Asiat voisivat olla huonomminkin.

Jossain mielenhäiriössä olin lupautunut tuuraamaan Tukkilan tilalla omistajaperheen lomaviikon. Eivät kuulemma ole päässeet koko perheenä lomalle, kun tuuraajaa on vaikeaa löytää. Vaikka ihan palkka maksetaan ja sitä rataa. Sain töistä viikon palkatonta ja Outi (tilan emäntä) varasi lennot Italiaan. Ajattelin, että ei mikään paha rasti. Että viikon sitä nyt asuu vaikka veneen alla. Tai kuuntelee Radio Novaa.

Kävinhän minä täällä harjoittelemassa yhden vuorokauden viikkoa ennen reissua ja kesällä olin jo siivonnut huoneita. Aamupalaakin laitoin tässä välissä yhtenä aamuna kun isäntäväki oli Ypäjällä kunkkareissa. Menneisyydessäni minulla on työkokemusta hotellisiivouksen, pesulatyön ja kahvilatyön parista. Olen myös työskennellyt eläintenhoitajana, joten kokemuksen tuomaa osaamista on. Mitään pätevyyttä näihin hommiin ei sen sijaan ole.

Outi lupaili että sullahan on hirveesti aikaa täällä, että nautit ja olet vaan, että hommat on ihan helppoja. No totah..


Mitäs täällä sitten oli vastassa, kun lauantai-iltana saavuin?

10 hevosta ja 2 aasia karsinatallissa (ruokinta, roudaukset, karsinat), 8 hevosta pihatoissa (näille onneksi vain ruokinta) ja 5 pitkäkorvaa pihatossa (näillekin vain ruokinta).

Sisällä on viisi koiraa, joka tarkoittaa vähintään kahta lenkkiä päivässä, kaikkien kanssa en voi lähteä samaan aikaan enkä minä uskalla/saa pitää niitä vapaana.

Muuli tuotiin tänne viime viikon torstaina ja ajattelin hyödyntää sen kanssa näitä mahtavia puitteita. On maneesia ja pyöröaitaa ja sellaista. Maneesiin saa helposti irtohypytyskujan eikä tarvitse pelätä, että Muuli karkaa. Pyöröaidassa on hyvä treenata noin muuten kaikenlaisia johtajuusjuttuja. Muuli ei siis pysyvästi ole jäämässä tänne vanhaan kotitalliinsa, vaan palaa kanssani kotiin sunnuntaina. Jos olet tuoreempi Muuliblogin lukija, niin Muuli asui täällä Tukkilassa aasien kanssa kolme kuukautta sen jälkeen kun oli tullut Suomeen. Se asteli trailerista ulos kuin olisi kotiinsa palannut.

Majoittujia oli parhaimpana aamuna 14, se tarkoittaa kahden litran puuroa ja litran sämpylätaikinaa. Niin, ja huoneet siivotaan myös kun asiakkaat ovat lähteneet. Noin muuten arkiaamuina minulla on 4-7 aamupalavierasta, mutta ihan saman vaivan se puuro ottaa teki sitä sitten litran tai kaksi.
Hoidan tällä farmilla siis hevoset, majoittujat (huoneiden siivous ja aamupala) ja koirat (ruokinta, ulkoilutus, seuranpito).

Outi kertoi joskus, että oli ollut jossain elämäntaidonliibalaabakurssilla, jossa monikin oli kertonut haaveilevansa omasta B&B-yrityksestä. Että siellä olisi hirrrveen ihanaa emännöidä ja tutustua ihmisiin kaukaisista maista. Jos jollain blogin lukijalla on sellaisia haaveita, niin olen täysin varma että tänne Tukkilaan saa tulla vähän kuin sellaiselle TET-jaksolle palautumaan sekä maan pinnalle että järkiinsä. Tästä on maalaisromantiikka kaukana. En ole tavannut sitä vielä kertaakaan.

Vai mitä mieltä olette tästä mun peruspäivästä?
 • Herätys on 6.30. Nopeasti suihkuun, koirat ulos tarhaan ja sämpylätaikinan juuri liinan alle muhimaan.
 • 7.00 takki niskaan, aaseille (ja Muulille) heinää ja talliin. Hevosille tukot heinää ja kahden hevosen aamuruuan valmistelu. Heinää kottarit täyteen ja kahden tarhan heinätys.
 • 7.15 sisälle tekemään sämpylätaikinalle taikoja. Sämpylät liinan alle pellille kohoamaan. Ohrapuuron valmistelu ja levy päälle.
 • 7.30 takaisin talliin ja hevosia pihalle. Kauas on pitkä matka ja tarhoihin vielä pidempi. Sitä mukaa kun vien hevosia perälle, heinitän tarhoja. Onneksi tarhojen lähellä on pyöröpaalit, eli senkun ottaa talikkoon ja kantaa tarhan luokse.
 • 8.15 tajuan, miten paljon kello on, ja vaikka juoksin jo tarhalta takaisin talliin, on aikaa kulunut ihan liikaa. Juoksen sisälle jatkamaan aamupalavalmisteluja. Sämpylät uuniin, puuron hämmennys (se on voinut levyllä oikein hyvin) kananmunat kiehumaan ja kahvi tippumaan.
 • 8.25 leikkeleet, juustot, kurkut ym kulhoon ja esille. Puuro esille. Itselleni laitan essun, jotta näytän emäntämäisemmältä.
 • 8.30 alkaa aamupala, nostelen tulikuumat sämpylät liinan avulla tarjoiluastiaan ja vien tyrkylle. Onneksi vieraat eivät ole ihan puolelta syömässä. Sämpylät onnistuivat muuten todella hyvin!
 • Viimeiset syöjät lähtevät vasta 10.30, siihen asti olen siivoillut keittiötä ja keittänyt lisää kahvia. Kylläpä ihmiset voivatkin juoda sitä paljon! Itse en kahvia juo, mutta itsetuntoa hivelee kun kahvia kehutaan hyväksi ja pyydetään lisää. Laitan yhden koiran ruuan viimeinkin turpoamaan ja annan sen.
 • Syön tässä kohtaa itsekin aamupalaa ja saan keittiön siistittyä yhteentoista mennessä. Tiskikone päälle, halukkaat koirat sisälle ja suuntana taas talli.
 • Siivoan karsinat, tuon pariin lisää turvetta, laitan iltaheinät valmiiksi ja lakaisen lattian. Tarhojen välissä on paalien lisäksi vesisaavit, joista laitetaan täydennystä. Lähden kiertämään astiat läpi tiskiharjan kanssa, putsaan ne kaikki ja täytän. Saavit tyhjenevät, joten roudaan ne Avantilla tallille vesihanan alle.
 • Sammutan Avantin noin 20 kertaa, kun yritän saada täyttä vesisaavia kauhaan. Lopulta tajuan missä mättää ja saan saavin matkaan. Seuraavan täytän niin, että se on koko ajan kauhassa, jolloin kauhaa ei tarvitse muiluttaa saavin alle.
 • 14.00 on päiväheinäaika, eli heinitän taas kaikki tarhat. Siivoan orivarsapihatosta paskat pois. Tämän jälkeen teen taas vaihdoksia koirien kokoonpanossa, jotta whippetitkin käyvät pissalla. Nehän menevät ulos hyvin haluttomasti.
 • Majoittujien jäljiltä on huoneita siivoamatta, joten vaihdan kumisaappaat feikkicrocseihin ja haen mopin ja siivousaineet matkaani. Kello on 15.00. Otan neljä "uutta huonetta" maneesin yläkerrasta. Kiroilen, kun onnistuin ottamaan Ikean pussilakanat, joissa ei ole pikkuaukkoja yläpäässä ja peiton pujottaminen on vittumaista. En silti hae alakerrasta uusia pussilakanoita.
 • Olen aika hidas siivoamaan ja huoneissa oli paljon siivottavaa, joten olen valmis viiden maissa. Lakanat laitan pesulan pusseihin, mutta pyyhkeiden kanssa suuntaan sisälle. Ne pestään itse. Kaikki eivät mahdu samaan koneeseen, joten eka satsi pyörimään. Koirien vaihtoa ja pissatusta tässä samalla.
 • Sisällä tyhjennän myös tiskikoneen ja laitan sinne uudet tiskit pyörimään. Kannan kuumia astiota suoraan aamupalapöytään, jottei astiatäydennykseen mene aamulla turhaan aikaa.
 • Kirjoitan kauppalapun ja navigoin itseni Porvoon toiseen Lidliin. Olen siellä puoli seiskalta, puoli tuntia ennen sulkemisaikaa. Käyn myös viereisellä Tokmannilla, koska majoittuja kertoi, että yövalo oli huoneesta palanut, enkä löytänyt mistään uusia lamppuja. Kotimatkalla puhelin soi, tallilla on kaksi majoittujaa odottamassa paluutani. Otan heidät vastaan ja ohjaan huoneeseensa. Sovimme aamupalan kymmeneksi, voitto!
 • Lataan ostokset jääkaappiin ja siirrän pestyt pyyhkeet kuivausrumpuun ja täytän pesukoneen uudestaan.
 • 20.00 lähden talliin ja valmistelen yhden hevosen iltaruuan ja alan roudata hevosia sisälle. Jos suunnittelisin itse tallin, olisivat mahdolliset tarhat viuhkamuodostelmana tallin edustalla.
 • 20.30 hevoset ovat sisällä ja annan kaikille iltaruuan. Pihattolaiset saavat heinää. Lataan heinäkärryt aamua varten valmiiksi.
 • 20.40 annan aaseille ja Muulille heinää.
 • Kello on 20.45 kun hevoshommat ovat tältä päivältä valmiit. Valmistelen kaikkien koirien ruuat, eli laitan kuivamuonan likoamaan. Eri roduilla on eri ruoka. Koirien syöttämisen jälkeen lähden tekemään kolme iltapissatuslenkkiä. Ensin afgaanit, sitten whippetit ja viimeisenä mäyräkoira.
 • 22.00 tyhjennän vielä toisen tiskikoneellisen ja täytän konetta hieman. Heitän Lidlin pakastepizzalle lisää juustoraastetta ja laitan uunin päälle.
 • 22.15 nautin päivän ensimmäisen lämpimän ruuan.
 • 23.00 Laitan herätyksen samaan aikaan huomisellekin ja nukun.
Työmäärä ei kuulosta isolta, eihän siinä ole kuin normaalit tallihommat ja vähän siivousta! Ei se kuulosta minustakaan isolta, mutta silti olin koko ajan liikkeellä sekä sunnuntain että maanantain. Tätä kirjoittaessani on tiistai, ja koska yhtäkään huonetta ei luovutettu tänään, ei siivoamista ollut. Minulla on siis vapaa-aikaa päivä- ja iltatallin välissä! Ulkona sataa infernaalisesti, joten en käyttänyt näitä vapaatunteja Muulin tai koirien kanssa.

Tai itseasiassa kolme koiraa nukkuu tässä sohvalla kanssani.


Jos tätä tekisi aina työkseen, niin kyllähän tähän saa rutiinin ja homma nopeutuu. Osa teistä saattaa tehdä tallilla tallivuoroja alentaakseen tallivuokraa. Näin kolmen päivän kokemuksella voin antaa sekä teille että tallinpitäjille kullan arvoisia vinkkejä, joilla parannetaan kaikkien viihtyvyyttä ja kevennetään hommia.
 • älä ota turhia askeleita, kanna aina jotain mukanasi. Jos palaat aamulla tarhalta tyhjin käsin, juokse
 • jos tallin valaistus on karsinoissa heikko ja niissä on turvekuivitus, näkee karsinan siivota paljon paremmin otsalampun kanssa
 • tee itsellesi aktiivisesti rutiinia heti ensimmäisestä päivästä lähtien ja pyri siihen, että teet koko ajan jotain järkevää
 • aloita karsinoiden siivous kaukana lantalasta, silloin lykit täysiä kottareita mahdollisimman vähän
 • kuuntele musiikkia
Vaikka päivät ovat työntäyteisiä eikä luppoaikaa ole, niin olen (melko) varma että selviän tästä. Tai siis pakkohan mun on selvitä, ei kukaan voi mua tuurata jos sairastuisin. Mulle piti tulla tänne neljäksi päiväksi työharjoittelija, mutta hän on ollut kipeänä. Ei se maailma silleen pyöri että saikutetaan kun eläimet pitää hoitaa! Onneksi mä en ehdi edes ajatella saikutamista.
Muulillehan minulla ei ole yhtään aikaa, siellä se vahtii aasilaumaa. Olen ruokkinut sen tasan kerran. Heinää ne ovat toki saaneet useammin.

Haluanko oman maatilan? En helvetissä. Rahaa tulee helpomminkin. Esimerkiksi työskentelemällä maatilalla tällee viikon verran. Ei tästä ole kovinkaan ihmeellinen tuntipalkka jäämässä käteen. Mutta kuka niitä laskee kun saa näitä aitoja elämyksiä.

Huomenna on herätys 5.45, koska yksi majoittuja tulee kuudelta aamupalalle. Siitä se taas lähtee.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti